Moja działka ROD-odskocznia od życia codziennego

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MartisM
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 14 mar 2016, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka ROD-odskocznia od życia codziennego

Post »

Jak widać wiosna próbuje się wkraść do Twojego ogrodu ;:138 Ja bym się nie martwiła zimą na Wielkanoc, raczej długotrwałe mrozy rzędu -15 już nam nie grożą. Choć teraz klimat świruje i wszystko jest możliwe ;:223 Cebulki już ładnie Ci wychodzą. U mnie tylko hiacynt, a reszta typowo wczesnych cebul jak przebiśniegi, krokusy czy śnieżniki jeszcze się nie pokazały. Powodzenia w nowym sezonie!
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

We Wrocławiu może i nie grożą mrozy, ale na Podlasiu to i owszem. Nie muszą być długo, jedna noc z -15 zniszczy wszystkie pąki na powojnikach, różach, forsycjach czy nawet zawiązki kwiatów w pąkach na drzewach owocowych.
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
paradas
100p
100p
Od: 2 paź 2018, o 12:58

Post »

Hortensja która wychodzi to bukietówka?
Też się zastanawiałem nad tym daktylowcem ale odłożyłem w ostatniej chwili. Widzę że jednak źle zrobiłem :D
max1232 pisze: Obrazek
Wiesz co to Ci tutaj wychodzi? Mam takie samo w ogrodzie a nie pamiętam co sądziłem jesienią :oops:
Szklarni zazdroszczę, w tamtym sezonie intensywnie zastanawiałem się czy nie kupić ale dopiero zaczynałem z warzywami to może lepiej że tak to odkładam. Bananowce stoją w chłodzie? Mój jeden stoi w nieogrzewanym pokoju i ciągle puszcza nowe liście.
Tak przeglądam stare zdjęcia i widzę że masz dużo łuków do róż, masz jakieś sprawdzone i możesz polecić?
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Karol, tutaj masz rację ! U mnie dzisiaj ok -6 ma być w nocy, podobnie najbliższe kilka nocy. Zobaczymy za kilka dni jak to będzie wszystko wyglądało ;:131
Damian ta hortensja która wychodzi to ogrodowa. Bukietówki wszystkie jeszcze śpią. Ja skusiłem się na dwa daktylowce ale.... o tym zaraz napiszę więcej :;230 To co wychodzi to narcyzy. Szklarnie z każdym dniem doceniam coraz bardziej, a pomyśleć że kupując działkę planowałem ją wywalić bo nie miałem w planach uprawy warzyw... Teraz planuję zmienić miejsce tarasu żeby zrobić grządki na warzywa, to się nazywa zrządzenie losu :;230 Moje bananowce stoją u mnie w pokoju więc ciągle wypuszczają liście, niestety ale nie mam chłodnych pomieszczeń do zimowania. Jeśli pytasz o róże godne polecenia to nie wiem bo mam jedną różę pnącą póki co a jeśli pytasz o łuki godne polecenia to chyba najlepszy jest ten który kupiłem w pierwszym sezonie za 70zł w biedronce, jest najbardziej stabilny i mocniejszy od pozostałych zamawianych z allegro.

Wczoraj wieczorem wybrałem się do auchana i oczywiście nie obyło się bez roślin ;:224 Kupiłem dwie bardzo dorodne bulwy kolokazji po 15zł i piękną, różową kalię za 8zł.
Obrazek W drodze na dział z roślinami mijałem piękne i ogromne daktylowce po 139zł. Kusiły mnie bardzo ale byłem silny i nie kupiłem !
Tylko dzisiaj zostałem złamany i po pracy pojechałem po jednego ! Według etykiety 150cm, według naklejki na doniczce 180cm a na oko stwierdziłem że jakieś 200cm. Oczywiście myliłem się, etykietki również. Po wstawieniu do pokoju okazało się że daktylowiec ma 230cm :;230 Jest bardzo rozłożysty i ma bardzo ładny pokrój. Trochę za duży więc musiałem przyciąć dolne liście żeby dało się chodzić po pokoju, czekam z nim do kwietnia i poleci do gruntu a na początek czeka go wymiana doniczki na większą.

Tak wyglądał związany sznurkiem do transportu
Obrazek

A tak po rozwiązaniu, pozbyłem się tych dolnych małych liści
Obrazek

Od dzisiaj czuję że żyję w dżungli :;230
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Ale piękna ta palma ;:oj To latem będziesz miał na działce oazę z palmami ;:138
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Sliczna palma i cena niezła jak za takiego olbrzyma. Mi by było szkoda tych liści obcinać.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Dobra dżungla pokojowa nie jest zła ;:183 Piękne nowe zakupy ;:63
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

No to życzę miłego wypoczynku pod palmami. ;:172
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Ha-Ah
200p
200p
Od: 19 lip 2019, o 19:23

Post »

Przestraszyłeś mnie trochę tą pleśnią w rozsadach. Nigdy nie byłam jakoś szczególnie wrażliwa na markę ziemi jaką kupowałam dla roślin. Kupiłam podłoże do siewek geolia. Posiałam nasionka papryki i czekałam z niepokojem co będzie - ale jest dobrze, nic się nie dzieje i pleśni nie ma. Nie wiem co u Ciebie jest powodem pleśnienia. Raczej jest to wina podłoża. Przypominam sobie że w którymś roku tak pleśniała mi ziemia w kwiatach doniczkowych.
Hanna
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Dziękuję wszystkim bardzo za pochwały.
Hanna Ja miałem już różne firmy i nie wiem, zawsze mi w domu pleśnieje więc coś chyba w moim pokoju nie pasuje ale nie mogę dojść co takiego. W szklarni jeszcze nigdy mi się to nie zdarzyło ale niestety jeszcze za wcześnie na szklarniową rozsadę ;:185
Dzisiaj znowu byłem w tym Auchanie i już ani jednej nie było, widać nie tylko ja się skusiłem. Chociaż z sąsiedniego LM mało nie wyszedłem z pięknym drzewkiem pomarańczowym. Na szczęście się opamiętałem i wyszedłem tylko z doniczkami i ziemią do przesadzenia palm ;:224 W Auchanie zupełnym przypadkiem w koszyku czarna kalla się znalazła i 2 lilie drzewiaste ale jakim cudem to nie mam pojęcia ;:224 :;230 Mam nadzieję że ktoś z was tutaj ma większe doświadczenie co do lilii i doradzi mi- kiedy ją wsadzić do ziemi? Opakowanie podpowiada że w lutym już można ale wydaje mi się że to chyba trochę za wcześnie co?
Kupiłem też dzisiaj książkę o podwyższonych grządkach bo mam w tym roku w planach takie w miejscu obecnego tarasu. Tak czytam na forum i podziwiam uprawy warzywne wszystkich no i chyba w tym roku czas na to żebym sam zaczął uprawiać własne. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie ;:224 Lecę czytać książkę i robić plany :;230

Hanna Ja miałem już różne firmy i nie wiem, zawsze mi w domu pleśnieje więc coś chyba w moim pokoju nie pasuje ale nie mogę dojść co takiego. W szklarni jeszcze nigdy mi się to nie zdarzyło ale niestety jeszcze za wcześnie na szklarniową rozsadę ;:185
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Nie jestem znawcą lili dokładnie kiedy się sadzi ale powiem tak w pierwszym roku jak kupiłam działkę wsadziłam w lipcu do gruntu kwitły mi we wrześniu, w zeszłym roku kupiłam na targach ogrodniczych w kwietniu i posadziłam od razu kwitły mi na początku sierpnia. W lutym ani w marcu nie sadziłam nigdy. Pozdrawiam ;:196 miłego dnia
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15

Post »

Lilie najlepiej sadzić w marcu-kwietniu lub we wrześniu-październiku. Jak teraz są cebule, najlepiej od razu posadzić na stałe miejsce, byle ziemia była rozmarznięta. W razie dużych mrozów trzeba by przykryć liśćmi, korą itp.
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Zatem dzięki za rady ! Dzisiaj była tak bajeczna pogoda że jadąc do pracy postanowiłem zahaczyć o działkę ! To był słuszny pomysł. Znalazłem kolejne oznaki wiosny ;:3 ;:3
Żonkile wypuszczają już pąki ! ;:oj Nie wiem tylko czy to nie za szybko... Boję się że przymarzną jeszcze... Żeby było zabawniej to w pewnych miejscach mają już pąki, w innych dopiero wyszły z ziemi a jeszcze w innych nie widać aby cokolwiek się ruszyło, myślicie że to wina odmiany?
Obrazek
Obrazek

Śnieżniki już wystawiają nieśmiało fioletowe łebki ! Jak fajnie zobaczyć jakiś kolorek wśród zieleni i szarości :tan
Obrazek

Obrazek

W wielu miejscach pojawiają się już orliki. W sumie średnio za nimi przepadam i są u mnie bardziej jak chwasty ale skoro są to niech sobie rosną!
Obrazek
Obrazek

Powojnik 'Lech Kaczyński'
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaskoczyła mnie dzisiaj temperatura w szklarni, termometr w środku pokazywał 20 stopni. Jednocześnie termometr na zewnątrz pokazywał zaledwie 2 stopnie ! Szok
Obrazek

Obrazek
Przy okazji pochwalę się że wczoraj zamówiłem wiatę garażową która będzie służyła mi jako altana ! Co prawda przewidywany termin dostawy do sklepu to 7 marca ale mam nadzieję że szybko minie. W miejscu obecnego tarasu planuję zrobić podwyższone grządki warzywne. Nie wiem tylko czy północno-zachodnia strona będzie dobra na uprawę warzyw. Myślicie że nie będzie zbyt ciemno? Praktycznie nie znam się na uprawie warzyw ;:131
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Warzywom może być trochę ciemno, one potrzebują do wzrostu sporo słońca ;:185
Różnice w wielkości żonkili to pewnie wina odmiany, a może i miejsca w jakim rosną - już kilka dni temu moja ciocia sfotografowała kwitnącego żonkila-miniaturkę ;:oj Te małe odmiany zawsze kwitną najwcześniej, ale bez przesady ;:219
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Ha-Ah
200p
200p
Od: 19 lip 2019, o 19:23

Post »

U Ciebie już taka wiosna - nie do wiary. U mnie jeszcze rośliny nie wyłażą tak jak u Ciebie. Pąki żonkili mnie zaskoczyły. Działki mamy niedaleko siebie ale różnica w rozwoju roślin bardzo duża. Chociaż 18 stycznia widziałam u sąsiada na słoneczku kwitnący pigwowiec, to w tą sobotę już kwiatki były zmarznięte. Mrozik w tym tygodniu choć niewielki ale skutecznie je zmroził. Niech więc kwiatuszki jeszcze nie wyłażą bo mogą oberwać po łebkach. W prawdzie ja mam działkę pod Białymstokiem i niedaleko rzeki i tam zawsze temperatura jest o jakieś 2 stopnie niższa niż w mieście. Twoja działka jest chyba w granicach miasta to jest troszkę cieplej i może nie było tak niskich temperatur. U mnie w nocy w tym tygodniu na działce było -6; - 8 stopni.
Hanna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”