A przeszukałaś 16 wątków o pomidorach? To skarbnica wiedzy.karolamba pisze:Witajcie! Jestem poczatkująca w uprawie pomidorów. W zeszłym roku z przypadku dostałam kilka sadzonek, kilka kupiłam i tak powstała mała folia (20 krzaków pomidorów).Nie znam niestety odmian ale z kilku nasiona zebrałam. Pomidory rosły pięknie do połowy lipca, ledwo nadążałam ze zrywaniem wilków podwiązywaniem. Raz w tygodniu podlewałam wodą z pokrzywami, a co drugi dzień samą wodą. Po połowie lipca niestety jakaś choroba opanowała moje pomidory liście zaczęły żółknąć, skręcać się pomidory opadać. Mimo oprysków uchowały się tylko pomidorki koktajlowe w dobrej kondycji. Moje pytanie czy macie jakieś sprawdzone odmiany mniej podatne na choroby i dodatkowo aby był z nich duży zbiór? Takie żeby nie zniechęcić niedoświadczonego sadownika?Wiem dużo wymagam ale proszę o poradę doświadczonych
Wiesz że takich postów "mama żółte liście u moich pomidorów co mam robić" jest tu kilka na sezon, i odpowiedź jest taka sama - marne dane wejściowe - marne dane wyjściowe. Daj zdjęcia, opisz jakie odmiany, nawożenie itd.
Może za często podlewałaś i wypłukałaś nawozy z ziemi i pomidory były głodne. Może tak. Może nie.
Skorzystaj z wyszukiwarki