forestit pisze:Piorin mówi jasno. Producent profesjonalny to
No, właśnie o to chodzi, że nie do końca ma znaczenie co mówi PIORIN, jeśli jest to jego interpretacja, nie mająca podstawy prawnej. PIORIN nie jest od kreowania prawa, tylko od jego stosowania.
forestit pisze:Sprzedaż jeden po cenie wyższej niż zakupu-19%podatku
To nie prawda. Możesz kupić np. 10 uncji złota i za rok sprzedac z zyskiem 100%, bo ceny złota wzrosły. Nie płacisz 19% podatku.
Możesz kupić rozpadające się auto za grosze i wyremontowac je i sprzedac za wiele więcej, również podatku 19% nie będzie.
Jest nieograniczona ilość przypadków kiedy nie płacimy 19% (czy tam 17%) podatku dochodowego nawet w sytuacji zysku.
Nie mówiąc już o gospodarstwach rolnych, albo takich przypadkach gdzie nawet występuje ciągła "działalność", ale to wciąz nie działalność firmy, mimo, że ciągła - np. wynajem mieszkania. I możesz ich mieć choćby 5 i wszystkie wynajmować. To wciąż nie firma. To wciąż nie jest działalność profesjonalna.
forestit pisze:Jestem Ciekaw kto z Was był na szkoleniu w WIORINIE?
Ja byłem kilka razy w WIORINie w swoim mieście, ale po to, żeby porozmawiać z kierownikami, szkolenia przekazują punkt widzenia PIORIN, który nie jest "idealny". Jest bardzo nieidealny i czasem nie wynikający z Rozporządzenia - wg. mnie oczywiście.
Widzisz Forstit, problem nawet nie jest do końca w jednym egzaminie, ale w tym, co będzie potem. I później. Zgodnie z teoriami biurokracji każdy urząd żyje udowadniając potrzebę swojego istnienia. To nie będzie tak, że te kompetencje i te interpretacje, które sobie nadał i wymyślił będą ostatnimi. To będzie postępować. Nagle okaże się, że do egzekwowania nowego prawa jest potrzebnych więcej urzedników. Oni dostaną różne uprawnienia kontrolne, ale nie tylko. To się będzie napędzać. Znam to z zupełnie innej dziedziny w której dla odmiany ja jestem profesjonalistą (bo w ogrodnictwie jestem tylko hobbystą).
Godzisz się na wejście na taką ścieżkę, masz prawo. Ja nie chcę, jeśli nie muszę. Interpretacja prawa, które chcąc nie chcąc i tak jest, może być wiele przyjemniejsza od tej, zaproponowanej przez PIORIN.