niestety przez parcha malutkie sie tez zdarzaja

Rumieńcem bym się nie sugerował. W tym roku widziałem go może na dwóch owocach. Z lat poprzednich nie pamiętam rumieńca.Rossynant pisze:Ananasa obstawiałbym. Toć wasza tam specjalność![]()
Sprawdzę swojego gwoli porównania.
Mój ma rumieńce, i aromat, ale to gdyż rośnie wzwyż (nie formuję) i słońce widzą. Zacienione owoce są bez rumieńca, kremowe.
Ja bym obstawiał smalcówkę lub jej siewkę (podobne do tych: viewtopic.php?f=34&t=1858&p=6227418&hil ... a#p6227418 ), antonówkę lub jej siewkę, ewentualnie siewkę ananasa.gienia2000 pisze:Dzień dobry.
Potrzebuję pomocy w ustaleniu odmiany jabłoni w wieku 60+. Wszyscy mówią na nią papierówka. Pytanie czy to jest Papierówka Polska, czy Oliwka Żółta. Może coś innego? Jabłka dojrzewają od końca lipca. Zielone są kwaśne, a w miarę dojrzewania stają się bardziej słodkie. W pełni dojrzałe są papierowo białe, bardzo miękkie i przyjemne w smaku. Jabłka są raczej duże. Owoce mają różny kształt, są często spłaszczone. Czasami pojawia się bardzo ale to bardzo delikatny rumieniec, który (mam wrażenie) jednak znika jak jabłko dojrzeje i spadnie z drzewa. Owoce i drzewa poniżej.
(...)
Mam tę jabłoń i wygląda to na Grafsztynka Inflanckiego. Owoce identyczne jak na zdjęciu (tylko nie ten bordowy). Drzewo ma przewieszające się gałęzie a to chyba znak szczególny Grafsztynka Inflanckiego.