Witam,
Mam na działce starą wiśnie ktora prawie nie owocuje i jest za duza. Chciałbym ja odświeżyć i np. w tym roku przyciąć po czerwonej linii a w przyszłym po niebieskiej. Czy ma to sens?
Adrianna_R Co to za odmiana, na jakiej podkładce? Ja bym wszystkie te konary dolne zlikwidował( ponieważ są za długie i za nisko będą leżeć w trawie z jabłkami i kosiarkom się przejechać nie da) i wybrał jeden przewodnik, z tych dwóch konkurujących ze sobą. I za dwa lata wyprowadził bym pierwsze piętro na metrze, albo zależnie od potrzeb.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad
Jak dla mnie ładnie, tylko usunąć czopki na gładko, albo na obrączkę. Za kilka lat po prostu w miejscu poprzedniego przewodnika będzie tylko łuk podobny do tego jaki był w miejscu okulizacji. Jak by w bonsai określili to ruch pnia.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni12 Mój sad
Wyciąłem 15 stycznia wilki przy jabłoń Fredom. Ponieważ były to bardzo cienkie gałązki "ran" nie smarowałem pastą. Od kilku dni jest dodatnia temperatura - teraz 7*C.
W moim ROD rośnie sobie śliwka dąbrowicka (według słów poprzedniej właścicielki).
W tej chwili ma ok. 5 lat. Nigdy nie była cięta a ubiegłego lata miała kilka owoców.
Czy można po prostu przyciąć proste długie witki w połowie ich wysokości?