Czy sadzić teraz magnolię?

Drzewa ozdobne
Skala
50p
50p
Od: 23 maja 2017, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy sadzić teraz magnolię?

Post »

Ale jakie odmiany/gatunki magnolii masz na myśli? Przyjmuje się, że zasięg korzeni drzewa/krzewu odpowiada zasięgowi korony, więc następne drzewa/krzewy należy posadzić tak, by do do czasu osiągnięcia maksymalnego rozmiaru nie stykały się koronami, czyli np. magnolie "Lennei" osiągającą 5 m szerokości najbezpieczniej byłoby posadzić w odległości co najmniej ok. 6 m od pnia brzozy.
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Myśle, że 6m to może być mało. Z tą średnicą korony to jest mit, bo zależy to od gatunku drzewa. Akurat te dwa, które są tutaj na tapecie mają wyjątkowo rozległy system korzeniowy - brzozy 2-3x średnica korony, magnolia 3-4x średnica korony. Nawet trzymając się tego co podałeś "aby się nie stykały" wydaje mi się, że dorosła brzoza może mieć spokojnie zasięg korony 6-8 metrów od pnia a Magnolia z 3-4 mety czyli potrzebne będzie trochę więcej niż 6 metrów aby się nie stykały (pomijając fakt różnicy w wysokości). Magnolie chce posadzić różne, głównie pośrednie Lennei, Alba Superba i inne jak Elizabeth, Yellow Lantern itd.
Skala
50p
50p

Post »

Większość korzeni znajduje się jednak w zasięgu korony, wiadomo, że jest to skala poglądowa i cześć korzeni "powędruje" poza ten zasięg. W przypadku odmian m. pośredniej oraz "Elizabet" te 6 m. odstępu jako minimum powinno być wystarczające, tak rosną w arboretach i ja także swoją "Elizabet" mam posadzoną w odległości 6-10 m od pni brzóz i sosen (jest nimi otoczona). Oczywiście im większy odstęp tym lepiej ale nie każdy ma tyle miejsca.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Magnolie w sąsiedztwie brzóz to niezbyt dobry pomysł.Pomijając to, że charakterem do siebie nie pasują, bo brzoza to takie 'sielskie' drzewo, a magnolia to 'arystokratka' wymagająca odpowiedniej oprawy tzn. najlepiej sadzona jako soliter w dużym zadbanym ogrodzie/parku, to magnolia wolno rośnie, a brzoza szybko.Zabierze jej więc szybko co w glebie najlepszego i magnolia nie pokaże swej urody.Jeśli myślisz, że będziesz podlewać, czy nawozić, to nie licz jednak na to, bo natura jest silniejsza ;:173 Może lepiej wybierz jedną odmianę magnolii i posadź w innym miejscu.
Lunarii
200p
200p

Post »

Zadałem pytanie w Arboretum, gdzie dostałem odpowiedź. cytuje

"doświadczenie z Przelewic pokazuje, że magnolie całkiem dobrze radzą sobie w towarzystwie brzóz. Były tu sadzone w bezpośrednim sąsiedztwie dorosłych drzew i rosną bez przeszkód od kilkudziesięciu lat. Jeśli zatem miałyby mieć kłopoty u Pana, zależałoby to raczej od rodzaju podłoża lub innych czynników środowiska a nie od sąsiedztwa brzóz..."

więc może nie będzie tak źle. rekomendowana odległosć 8-10m.
Skala
50p
50p

Post »

Magnolie o ciemnych kwiatach przepięknie wyglądają na tle białych pni brzóz, magnolie o białych, żółtych kwiatach najlepiej sadzić na tle ciemnych iglaków np. sosen. Stare odmiany takie jak "Elizabet", "Lennei" szybko rosną i nie dadzą się tak łatwo zdominować.
Lunarii
200p
200p

Post »

To teraz jeszcze rozkminka... Jeżeli odsune magnolie od pasa brzóz tak, żeby było 10 metrów, to chciałbym jeszcze pomiędzy pasem brzóz a magnoliami posadzić jeszcze jakieś drzewo, które spełnia następujące kryteria.

Nie jest hardkorem jak brzoza i nie osusza konkurencji (czyli coś z sercowym/palowym system korzeniowym)
Nie wytwarza odrostów korzeniowych, lub bardzo sporadycznie
Rośnie wyższe od magnolii pośrednich, ale niższe od brzóz pożytecznych (12-16 metrów max).
Korona umiarkowana (nie fastigiata, nie bardzo rozłożysta)
Umie znaleźć się między młotem a kowadłem (magnolie i brzozy osuszające glebę)
Stanowisko półcieniste (to akurat łatwe kryterium)
Rośnie umiarkowanie szybko lub szybko

Moim faworytem jest jarząb szwedzki, ale nie spełnia ostatniego kryterium. Myślałem też o Kasztanowcu Biotii, ale korzenie ma płycej niż jarząb. Macie jakiś inny pomysł?
Skala
50p
50p

Post »

Może Vulcan?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”