Co robimy w STYCZNIU w naszych ogrodach ?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli jest ładna pogoda i o ile nie zrobiliśmy tego jesienią , to można jeszcze przekopać ziemię i przełożyć pryzme kompostową .
Sprawdzamy narzędzia ogrodnicze , malujemy okna inspektowe , skrzynki balkonowe , impregnujemy tyczki i paliki , które będą nam potrzebne wiosną . Sprawdzamy czy nie pojawiła się zgnilizna na warzywach w piwnicy .
I czytamy , czytamy na forum porady :wink:
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

W polowie stycznia tniemy jednoroczne pędy drzew owocowych, przeznaczone na zrazy do szczepienia wiosennego. Pędy powinny być dobrze zdrewniałe, zdrowe dlugości ok 50 cm i średnicy nie mniejszej niż 5 mm. Należy je przechowywać w wilgotnym piasku najlepiej w chłodnej piwnicy gdzie temperatura wynosi okolo 2 stopni. Wskazane jest powiązać pędy w pęczki w zależności od odmiany.
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podczas bielenia drzew, stronę południową bielić wyżej bo nagrzewa się mocniej i może skutkować późniejszymi ranami zgorzelinowymi..

Styczeń jest również dobry do przygotowania pędów na zrazy do szczepienia drzewek.

Pod koniec stycznia można zacząć pędzić tulipany, narcyzy, hiacynty i krokusy.

Oczywiste jest dokarmianie ptaków.

Warto już zaplanować sobie wydatki na wiosenne prace ogrodowe.
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Przeglądamy cebulki,bulwy i kłącza przechowywane w piwnicy i wyrzucamy te z objawami porażenia.
Awatar użytkownika
SATI
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 maja 2006, o 15:50

Post »

Pierwsze spacery na działke z rodziną i robienie ogniska z pieczeniem kiełbaski oczywiście z piwkiem ;:18 ;:1
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Re: Co robimy w Styczniu na działkach i w naszych ogrodach ?

Post »

piotrusiek pisze:
piotrusiek pisze:Ja się zastanawiam jak walczyc z kretami w styczniu? Są na mpjej dzialce, macie jakis pomysl?????
Troche tu pisza o kretach ale moze macie jeszcze jakies doswiadczenia czekam http://forum.l..
ja mam elektroniczny odstraszacz (szt. 2 na powierzchni 1500m), na razie kopców brak.

A wracając do tematu styczniowego zakupiłam już nasiona i jak tylko przyjdą to zamierzam wysiewać jednoroczne (kobea, heliotrop) :)
A aktualnie obserwuję wychodzące z ziemi krokusy!!!!

Pozdro
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Grzesiek29
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 lis 2007, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie:)
Czytając Wasze wypowiedzi odnoszę wrażenie że u Was panuje prawdziwa zima, u mnie w tym roku śniegu było ze dwa cm i leżał kilka dni i od półtora tygodnia panuje wiosna śnieżyczki już pojawiły się i jak tak będzie dalej to zakwitną w styczniu, hiacynty też wyszły jak i krokusy pokazują że się budzą.
Wracając do tematu to ja u siebie na ogrodzie jestem codziennie ostatnio przesadziłem iglaka, teraz jest dobra pora bo ziemia jest mokra i się nie obsypuje. Wkopałem beczki w których będę mógł gromadzić wodę z deszczówki. Teraz planuję zabrać się za altankę aby ją wysprzątać i przyszykować do nowego sezonu. Bo jeszcze półtora miesiąca i marzec czyli wiosna :)
Pozdrawiam. Grzesiek.
Awatar użytkownika
Siedmiokropka
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 13:16

Post »

Nie pamiętam dokładnie, ale chyba trzeba wysiewać paprykę :roll: W domciu, na parapecie, a później pikować.
Nie pamiętam bo nie wysiewam 8). U mnie mnóstwo śniegu i zima w najlepsze:) jak to w puszczy :wink:
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

i podlewają kompostownik, jeśli nie ma opadów. :roll:
I planują przesadzanie, by znaleźć miejsce na realizację nowych, roślinnych marzeń.
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój M wczoraj obciął gałąź orzecha włoskiego . Kiedyś w profesjonalnej firmie powiedziano , że orzecha najlepiej ciąć od grudnia do lutego . Więc wczoraj jedna z gałęzi padła . Może jeszcze któregoś ładniejszego dnia jakaś padnie :lol: Potem trzeba będzie to porąbać i spalić - może jeszcze styczeń , a może luty :?:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
leafbytree
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 sty 2009, o 19:43

Post »

Jeśli w ogrodzie są rośliny w pojemnikach to przy temperaturach od zera i powyżej koniecznie trzeba je podlewać...a co do wypowiedzi w sprawie cięcia orzechów to...raczej najlepszym terminem jest od 15 sierpnia do 15 wrześna (ja mam takie informacje)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Janusz
gracia
100p
100p
Od: 23 sty 2009, o 14:12

Post »

Ja w styczniu spaceruję z moim psem po alejkach na działkach, obserwuję przyrodę, a także planuję nowe rabaty.
Pozdrawiam Gracia
Awatar użytkownika
Sekwoja
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 cze 2008, o 10:10

Post »

Można dokarmiać ptaki, ale też kontrolować okrycie wrażliwych roślin. Warto ściąć gałązki migdałka lub forsycji i wstawić do wazonu - okryją się kwiatkami po 2 tyg.
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09

Post »

Mój M chciał dzisiaj zerwać darń pod rabatę (nowa koncepcja). Wrócił zły i oświadczył że ziemia jeszcze jest zmarznięta.Rozbawił mnie.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Na sprzątanie jeszcze za wcześnie, ale w cieplejszych i słonecznych okresach można obcinać zaschnięte strąki złotokapu, kwiatostany lilaków itp., to dość pracochłonne, i szkoda czasu wiosną, a takie 'czyszczenie' nie szkodzi i nie pobudza roślin, a można się trochę pogimnastykować.Dzisiaj poszłam oglądać straty mrozowe i zauważyłam, że chyba jedna pnąca róża zmarzła, a przynajmniej częściowo :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”