Dyptam jesionolistny,Krzew Mojżesza( Dictamnus albus )pielęgnacja,problemy

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Droga Misiu!!! Na początku sądziłem, że to nornica podkopała się pod Twój dyptam ale dzisiaj odwiedziłem jedną z działek i okazuje się, że na jednym z rosnących tam dyptamów wystąpiły podobne do opisywanych przez ciebie objawy. Po odłamaniu gałązki, co nie było trudne u nasady pędu zobaczyłem brązową martwą tkankę. Prawdopodobnie dyptam został zaatakowany przez grzyby. Nie umiem dokładnie powiedzieć czy to jest fytoftoroza czy rizoktonioza. Stawiam raczej na rizoktoniozę. Jutro podleję go 0,2% roztworem Rovral Flo SC. (ok. 2l cieczy roboczej na roślinę). To są tylko moje przypuszczenia i może się mylę ale na pewno nie zaszkodzę roślinie. A może wypowie się jakiś fitopatolog?
Awatar użytkownika
eowinka
50p
50p
Od: 16 sie 2007, o 15:02

Post »

Dzisiaj mój dyptam wygląda tak:
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Ilona
ajołka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 cze 2008, o 21:01

Post »

Wow! Jaki dorodny! Ile ma lat? Jestem całkiem zielona, jeśli chodzi o uprawę tej roślinki, ale posiałam je kilka miesięcy temu i własnie wzeszło mi jedno. Mam nadzieję, ze będzie więcej, bo szkoda byłoby,gdyby się zmarniło....
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

misia pisze:Jeden z moich dyptamów zaczął drastycznie więdnąć. Ładnie się rozwijał ma pąki kwiatowe. W tej chwili zostało już połowę pędów. Co może być przyczyną? Misia
Czytając ten wątek mogę jedynie stwierdzić, że dyptam więdnie, bo niechcący otarł się o człowieka. Po prostu jest na niego uczulony... :wink:

A tak serio, sprawdź czy masz ziemię zasadową. W kwaśnej nie wyżyje a obojętnej będzie kiepsko rósł.
Tylko wapniowa.
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

Niestety jest już po dyptamie :( Drugi rosnie obok i ma się dobrze. Podobna sytuacja ma miejsce z liliami. Zamieraja szczególnie lilie candidum. Gleba jest obojetna.

W tym roku praktycznie wszystkie kwiaty chorują :( Szczególnie drzewa (jabłonie) pomimo że opyski były wykonywane regularnie. Mają pozwijane liscie jak poparzone.

Pozdrawiam
--
Misia
Awatar użytkownika
eowinka
50p
50p
Od: 16 sie 2007, o 15:02

Post »

ajołka pisze:Wow! Jaki dorodny! Ile ma lat?
Mój dyptam rośnie tak około 6 lat, przez dwa lata rósł w innym miejscu, ale tam mu nie za bardzo pasowało, po przesadzeniu do ziemi byle jakiej (gruz i kamienie i piach) zaczął rosnąć jak szalony i super się rozsiewa, obdarzyłam małymi sadzonkami wszystkich znajomych:) Nie dbam o niego szczególnie, wiosną trochę azofoski i tyle, żadnych oprysków niegdy nie stosowałam.
Pozdrawiam serdecznie
Ilona
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A mój dyptam miał być różowy a zakwitł na biało hehe, ale aby tyle że sadzonka była od razu ładna - miała 12 kwiatów. Teraz niestety będę musiał dokupić różowego bo bardzo mi się podoba!
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Forma różowa jest łatwiejsza do zdobycia jak biała. Jak kupujesz sadzonki to zobacz na łodygę przy ziemi jak będzie lekko różowawa to znaczy że w 95% jest rózowy.
jarek
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jak ktoś chce się pobawić, to można ukorzenić boczne pędy odcinając je z fragmentem części podziemnej -po potraktowaniu ukorzeniaczem i posadzeniu do piaszczystej gleby przy równomiernej wilgotności ukorzeni się po 1-2 miesiącach :) Od siebie dodam ze widziałem nasze dyptamy dziko rosnące w okolicach Pińczowa :idea: :P
Awatar użytkownika
Liriope
200p
200p
Od: 30 wrz 2008, o 14:29

Post »

Dyptam nie uczula tylko poparza a dokładnie odpowiedzialne za to zjawisko są olejki eteryczne jakie wytwarza podczas kwitnienia i tylko podczas wysokiej temperatury otoczenia. Roślina jest nazywana "gorejącym krzakiem Mojżesza" ponieważ w naturalnym srodowisku, podczas upalnego lata może się nawet zapalić.

Lepiej nie zbliżać się do roślin w okresie kwitnienia podczas upałów ponieważ oparzenia mogą być spore. Jak to napisał ktoś wcześniej nawet II stopnia.

Osobiście doświadczyłam poparzeń spowodowanych przez dyptam, były rozległe, głównie ręce i nogi. Najpierw - nie od razu tylko po kliku dniach - pojawiły się czerwono-brazowe , nieregularne plamy, a następnie i niestety bąble :cry: . Po zagojeniu się bąbli plamy miałam jeszcze przez parę miesięcy.

Od tamtej pory podczas kwitnienia omijam z daleka moje dyptamy, no chyba że jest zimno i pada :lol:
Pozdrawiam.
Ola
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

Widziałam takie plamy od DYPTAMA u moje koleżanki . Miała całe ręce poparzone i rzeczywiście zanim zniknęły minęło całe lato :cry:
Pozdrawiam EWA
Spis linków
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Kontakt:

Post »

Aby zapobiec poparzeniu przez /dyptam czy miskanty - zwłaszcza giganteus/ wystrzegamy się jednoczesnego działania trzech czynników takich jak: wysoka temperatura ok. 25 i wiecej stopni, potu i co najistotniejsze pełnego nasłonecznienia. Ja swoje prace pielęgnacyjne wykonuję w godzinach przedwieczornych dodatkowo ubieram przewiewą koszulę by bezposrednio nie dotykać roślin.
jarek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Właśnie przeczytałem na opakowaniu nasion, że dyptam wysiewa się w lutym, wysadza do ziemii we wrześniu i kwitnie po trzech latach. On naprawdę tak problematycznie się rozmnaża?
To co wychodzi z ziemii na Waszych zdjęciach to odbija wiosną od korzeni? Bo chyba nie są to kiełki z nasion?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

U mnie różowy dyptam sam sie wysiewa w różnych miejscach , bo 'strzela' nasionami, które do skiełkowania muszą sie przemrozić, ale nigdy nic z tych siewek nie wyszło.Po przesadzeniu często marniały, a gdy ich nie ruszałam to co roku są takie same, wcale nie rosną , wypuszczają małe listki i trwają tak całe lato i na drugi rok znowu to samo :evil: Wolę kupić odrośnięte sadzonki. Te kiełki, o które pytasz to nowe pędy z karpy korzeniowej, a nie siewki.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Ja również nie mam żadnego "przychówku" z moich dyptamów.
Nawet nie zauważam żadnych siewek.
Z kolei karpa po przesadzeniu - z konieczności - rośnie owszem ale jest zdecydowanie mniejsza od tej nie ruszanej.
Dyptam nie lubi przesadzania ani tez rozsadzania.
Jestem zainteresowana jaki efekt osiągniesz Krzysiek .
Czy siejesz bezpośrednio w ogrodzie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”