Doświetlanie roślin / rozsad cz.2
Re: Doświetlanie roślin / rozsad świetlówkami - pomysły
Mam do doświetlenia parapet południowy 25cmx100cm i w zeszłym roku po dodaniu świetlówek 2x 18w jak wyżej napisałem nie zauważyłem większej różnicy, pomidory mimo bliskiej odległości od świetlówki i światła dziennego wciąż się wyciągały. W tym roku pomyślałem o czymś mocniejszym ale może nie tędy droga? Z tego co wiem o tej porze roku brakuje światła niebieskiego. Chciałem dać świetlówkę fluora 36w/77 ale nie mogę znaleźć 90cm. Obstawiam jeszcze zbyt małą zmianę między temperaturą w nocy i w dzień.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie widzę problemów z zakupem Fluory. Wpisz w gugiel Osram Fluora 30W, bo świetlówki 90 cm mają właśnie 30W, a na pewno znajdziesz.
A ja dzban szukałem 36w 90cm
Czy to najlepsza w moim przypadku opcja czy lepiej świecić full spectrum?

-
Nie rozumiem pytania. Mówimy o świetlówkach Osram Fluora. Różnią się one długością, a więc mocą. Im wyższa moc, tym dłuższa świetlówka. Lampy 36W mają długość 120 cm, a o mocy 15W 44 cm itd. Spektrum mają identyczne.
Zgadza się, może źle sformułowałem pytanie. Chodzi mi o to czy w przypadku południowego parapetu (25x100cm) z dostępem do światła dziennego między styczniem a majem zamiast 2x30W t8 fluora zastosować inny typ światła/moc? Co w tym przypadku da lepsze rezultaty?
-
Popatrz na opisy poszczególnych żarówek wchodzących w skład lampy do doświetlania roślin.
Opisy poszczególnych kolorów pokazują jaki efekt daje stosowanie tego spektrum i dla jakich roślin.
Opisy poszczególnych kolorów pokazują jaki efekt daje stosowanie tego spektrum i dla jakich roślin.
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pamiętajcie że w przypadku jarzeniówek po jakimś czasie ich parametry znacząco różnią się od deklarowanych. Nie pamiętam już jednak mając akwarium lata temu te świetlówki należało wymieniać co jakiś okres czasu ( chyba co 4 miesiące ale głowy nie daję).
Tym samym te jarzeniówki nadają się na "raz".
EDIT:
akwaryści piszą że po 2 miesiącach jest zauważalny spadek ich wydajności o około 9%, a max co mogą wytrzymać to 10 miesięcy.
Tym samym te jarzeniówki nadają się na "raz".
EDIT:
akwaryści piszą że po 2 miesiącach jest zauważalny spadek ich wydajności o około 9%, a max co mogą wytrzymać to 10 miesięcy.
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Kontakt:
Co wybieracie, świetlówka czy led pod uprawę warzyw w pomieszczeniu ?
Jakie są wasze doświadczenia?
Jakie są wasze doświadczenia?
- kamil_kluczbork
- 200p
- Od: 19 mar 2018, o 07:35
- Kontakt:
czy ktoś korzysta z tego światła i poleci?
https://ibb.co/jf9npzN
https://ibb.co/jf9npzN
Ja właśnie zakupiłem dwie diody COB 50w 230v White Full Spectrum, do tego klej termoprzewodzący oraz radiator aluminiowy na wymiar 124x600x35mm. Ledy już przykleiłem i podłączyłem na kostkę, świecą super ale nie mam pewności czy to WFS bo nie mam jak tego sprawdzić. Może ktoś wie jak to sprawdzić bo innaczej muszę wierzyć sprzedawcy.
Planuję jeszcze podłączyć przewód uziemniający do radiatora, ułożyć przewody i przykleić bądź złapać trytytką, zabezpieczyć luty silikonem (bądź gorący klej?) i przyczepić dwa radiatory komputerowe.

Planuję jeszcze podłączyć przewód uziemniający do radiatora, ułożyć przewody i przykleić bądź złapać trytytką, zabezpieczyć luty silikonem (bądź gorący klej?) i przyczepić dwa radiatory komputerowe.

-
Na zdjęciu widać grubą warstwę kleju, a powinna być cieniutka warstwa dobrej pasty termoprzewodzącej, zaś same moduły powinny być solidnie przykręcone do radiatora. Te 4 otwory w każdym module do tego właśnie służą.
Powinieneś podłączyć moduły i pomierzyć temperaturę samych modułów i radiatora. W ulotkach dołączonych do modułów masz określoną maksymalną temperaturę, której nie powinien przekraczać moduł LED podczas pracy.
Powinieneś podłączyć moduły i pomierzyć temperaturę samych modułów i radiatora. W ulotkach dołączonych do modułów masz określoną maksymalną temperaturę, której nie powinien przekraczać moduł LED podczas pracy.
Ledy są na bardzo cieniutkiej warstwie kleju termoprzewodzącego tylko to tak wygląda na zdjęciu bo mocno są docisnięte stąd właśnie ten klej po bokach którego nie widzę sensu usuwać. Temperatura nie powinna przekraczać więcej jak 60 stopni, sprawdzę je dokładnie jak dodam wiatraczki bo akurat mam termometr na sondach ds18b20 i je tutaj zamieszczę. Myślisz, że warto je odklejać mimo naprawdę cienkiej warstwy kleju do tego przeznaczonego? Nigdy czegoś takiego nie miałem więc dobre rady biorę sobie do serca.
Miałem wolną chwilę i dokonałem kilka poprawek i ulepszeń. Przede wszystkim zmieniłem klej termoprzewodzący (0.9W/mk) na pastę termoprzewodzącą Arctic MX-4 (8.5W/mk), różnica przewodności cieplnej jest spora a są pasty 12W/mk. Miejsce styku przeszlifowałem papierem ściernym 2000 a ledy zostały przykręcone przez co zdecydowanie lepiej przylegają do radiatora zaś luty zalałem gorącym klejem. Przykręciłem kabel uziemiający do radiatora, ułożyłem przewody by luźno nie dyndały i wkręciłem 4 haczyki.
Chciałbym tego uniknąć ale chyba będę zmuszony dodać wentylatory komputerowe, w jaki sposób polecacie je zasilić, dobrać ładowarkę do telefonu (dodatkowe użycie gniazdka) czy jakiś zasilacz z 230v?
malopolanin Mam termometr szpilkowy i na sondach ds18b20, w jaki sposób zmierzyć temperaturę leda? Po prostu przyłożyć szpilkę na ten "pomarańczowy kwadracik"?

Chciałbym tego uniknąć ale chyba będę zmuszony dodać wentylatory komputerowe, w jaki sposób polecacie je zasilić, dobrać ładowarkę do telefonu (dodatkowe użycie gniazdka) czy jakiś zasilacz z 230v?
malopolanin Mam termometr szpilkowy i na sondach ds18b20, w jaki sposób zmierzyć temperaturę leda? Po prostu przyłożyć szpilkę na ten "pomarańczowy kwadracik"?

-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Do wentylatorów kup zasilacz 12v 2A, bedziesz wtedy mógł podłaczyc kilka sztuk pod jeden zasilacz.
Piotr
-
Po przykręceniu modułu do radiatora trudno będzie zmierzyć temperaturę, a na pewno nie zmierzysz prawidłowo przykładając czujnik do "pomarańczowego kwadracika", bo jet tam warstwa izolacyjna. Lepszym sposobem jest pomiar poprzez przyłożenie czujnika do radiatora po przeciwnej stronie zamontowanego modułu. Aluminium dobrze przewodzi ciepło, więc pomiar będzie bardziej miarodajny.Merkor pisze: malopolanin Mam termometr szpilkowy i na sondach ds18b20, w jaki sposób zmierzyć temperaturę leda? Po prostu przyłożyć szpilkę na ten "pomarańczowy kwadracik"?
Musisz zadbać o to, by radiator w okolicach modułów miał jak najniższą temperaturę. Na pewno dobrze by było, aby ta temperatura nie przekraczała 50 stopni. Zastosuj wentylatory, dowolne, byle tylko miały łożyska kulkowe, bo dłużej posłużą. Staraj się zamocować wentylatory dokładnie z tyłu modułów LED, by chłodziły skutecznie miejsce styku modułów z radiatorem.