Blok truskawkowy i jagodowy:
Co roku na święta robię takie bloki owocowe. Są zawsze rozchwytywane jako pierwsze z patery ciast. Jest to szybki przepis i wykonanie trwa 10 minut.
Moje autorskie przepisy:
0,5 kg mleka w proszku
1 opakowanie kremu truskawkowego dr. Oetker
włśnie tego.
1,5 szkl. cukru
250 g masła - nigdy margaryny!!!
1 szkl. wody lub zmiksowanych truskawek blenrerem, mogą być mrożone ale lepiej je chwilę w microwave wrzucić.
żelki haribo strawberry
dostępne w prawie każdym makrecie
Wykonanie:
Masło rozpuścić w garnku, dodać wodę(lub zmiksowane truskawki) i cukier. Wymieszać mleko i krem truskawkowy w proszku w oddzielnej misce i dodać roztopione masło. Układać w keksówce warstwami tak żeby po przekrojeniu był ładny efekt.
Wersja jagodowa polega na zastąpieniu wody jagodami( ja dałem te, które zostały z nalewki, nawet ich nie miksowałem.) W tej wersji nie dodajemy żadnego kremu w proszku ale za to mniej płynu czyli 0,5-0,75 szklanki tych zmiksowanych jagód.. Żelki haribo też podłużne ale
takie.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek