Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Dzięki, tam jest ziemia-takie włókno kokosowe ubite.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Typowe produkcyjne podłoże, nie ma nic gorszego.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Asiolinek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 gru 2019, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Forumowicze. Bardzo się cieszę, że Was znalazłam.
Chciałabym podzielić się swoim problemem i prosić o rady.
Od roku jestem posiadaczką Jukki z Ikei, nigdy nie przesadzanej. Od jakiegoś czasu, liście juki zaczęły nagminnie podsychać i żółknąć. Do tego stopnia iż dzisiaj zauważyłam, że już cała jedna "odnóżka"(nie wiem czy poprawnie to nazywam) jest już wyschnięta. Co dziwne, co niektóre liście, pomimo, że jeszcze na wpół zielone, już przy delikatnym pociągnięciu, wychodzą same. Dodam, że nowe też ciągle wychodzą. Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek przelała tą roślinkę. Stoi w dużym pokoju, prawie przy oknie.
Bardzo Was proszę o porady i pomoc... nie chcę żeby umarła :(
załączam fotki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz odpowiedź w pierwszym zdaniu...
Rośliny przesadzamy niezwłocznie po zakupie, więc wymaga ona przesadzenia do prawidłowego podłoża - mieszanki ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok. 2:1.
Trzeba sprawdzić stan korzeni i w miarę dokładnie oczyścić ze starego podłoża.
Wywalić osłonkę i postawić doniczkę na podstawce.
Wszystkie zżółknięte liście poodcinaj.
Postawić bezpośrednio przy oknie, a nie obok okna. Juka potrzebuje słonecznego stanowiska, najlepiej południowa wystawa.
Jeśli chodzi o podlewanie, to w okresie jesienno-zimowym nie podlewasz częściej niż raz naokoło 3 - 4 tygodnie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
oponiok
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lut 2020, o 08:38

Przemarznieta juka

Post »

Witam jestem nowym uzytkownikiem pewnie temat sie juz kiedys przewinął,prosze o porade lub odesłanie do tematu,bo kompletnie jestem zielony jezeli chodzi o te sprawy
Dostałem od kuzyna śliczną juke, tak około 1 metr wysoka, i podczas transportu prawdopodobnie przemarzła, czy da sie jeszcze cos zrobic???
prosze o info

Pisownia! Regulamin § 3.2 pkt.a / Karo
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wrzuć zdjęcia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
oponiok
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lut 2020, o 08:38

Post »

Obrazek

-- 5 lut 2020, o 09:52 --

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No niestety, to już tylko śmietnik. Nawet pień przemarzł.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzastina88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2020, o 12:43

Post »

Cześć Kochani. Przeczytałam forum i bardzo proszę abyście mi doradzili co robić. Dostałam jukę w sierpniu. Dopóki nie zaczął się sezon grzewczy juka była piękna. Teraz zaczęła marnieć. Raz przelałam dracene i teraz serio uważam z wodą. Także przelać jej nie przelałam. Natomiast liście żółkną i zwijają się. Z góry jednak wyrastają nowe. Tylko te nowe są takie bławe, jasnozielone. Grzejnik za nią jest wyłączony. Spryskiwaczem co jakiś czas psikam po liściach. Nie była przesadzana. Dodaje zdjęcia. Proszę pomóżcie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co jest nie tak?

Podłoże do wymiany, co powinienaś znaleźć w wątku, dwa juki podlewamy w okresie jesienno-zimowym nie częściej niż raz naokoło 3 - 4 tygodnie. Trzecia sprawa najważniejsza, juka potrzebuje słonecznego stanowiska, czyli najlepiej południowa wystawa, ew. wschód albo zachód i tylko przy samym oknie. Każde inne stanowisko odpada. To stanowisko, które masz jest za ciemne, a jeszcze masz firanki które pogarszają sprawę. Od późnej wiosny jukę najlepiej wystawić na zewnątrz, po uprzedniej aklimatyzacji.

Pamiętaj kupując jakąkolwiek roślinę, trzeba wpierw poczytać czy będziemy mieli określone warunki uprawy. Bo roślina, która jest słońco/światłolubna nie poradzi sobie w cienistym stanowisku.
Liście tej juki są wypłonione czyli roślina ma po prostu za mało światła.

Edit: Juki nie spryskujemy liści, nie ma takiej potrzeby.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzastina88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Juka stoi przy oknie południowym. Podlewam ją bardzo rzadko. Czytałam o jukach i dlatego starałam się postąpić ze wskazówkami. Jednak i tak liście żółkną dlatego zwróciłam się o pomoc.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co z tego, że stoi przy oknie południowym, skoro jak pisałem wyżej, firanki filtrują (zabierają) światło?
Juka, powinna stać tuż przy szybie bez żadnych firanek.
Druga sprawa, wymiana podłoża - bo to jest nieodpowiednie. Powinno być mocno przepuszczalne, czyli kupujesz ziemię do palm, żwirek i mieszasz w proporcji ok 2:1. Na dno doniczki wsyp drenaż z keramzytu. Podczas przesadzenia sprawdź stan korzeni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dzastina88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Juka przesunęłam 2 dni temu. Stała obok drzwi balkonowych, na których firnaki nie ma. Przesunęłam ją bo myślałam, że może przyczyną jest grzejnik z prawej strony drzwi. Ale ok ustawie ja tak jak była. Podłoże oczywiście wymienię. Pytałam w pobliskiej kwiaciarni i tam babka mówiła, żeby z tym zaczekać do wiosny. Nie chce jej stracić a porady tej Pani nie przyniosły skutku dlatego zwróciłam się z pomocą na forum.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Osoby w kwiaciarni nie mają większej wiedzy w uprawie roślin doniczkowych. Co prawda najlepszy okres na przesadzanie to okres wiosenno - letni, ale interwencyjnie można tu robić w pozostałej części roku.

W ogóle była przesadzana po zakupie?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Madeleinerosa1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2020, o 14:48

Post »

Bardzo proszę o podpowiedź co zrobić z taką, dość młodą juką. Powstała z zaszczepki, którą dostałam około rok temu. Mam jednak problem z jej "równowagą", bo jej pieniek ma koło 2 cm i jest bardzo wiotki. Muszę ją podpierać. Po drugie schną mi te najmłodsze, górne liście i powstają suche plamy.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”