Kroton - choroby, szkodniki
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kroton - choroby, szkodniki
Ale przecież Yaniny to nie jest Kroton Fikusy mają nieco inne wymagania.
Kroton nie będzie rósł na stanowisku gdzie nie ma słońca
Kroton nie będzie rósł na stanowisku gdzie nie ma słońca
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- JunglleJullia
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 gru 2019, o 09:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moze sie myle, co do strony okien mieszkania, ale wczesniej mial bardzo slabe warunki sloneczne. Teraz bedzie mial zdecydowanie lepsze. Mamy duzo slonca w ciagu dnia, takze teraz bym sie o to nie martwila. Teraz raczej musze uwazac na przeciagi I sprobuj jakos go od ratowac, tak mysle. Dzięki!norbert76 pisze:Fikus, to nie Kroton...
Kroton bezwzględnie potrzebuje słońca i jeszcze raz słońca. Na północnym parapecie długo nie pożyje, będzie marnieć, nawet jeśli jakimś cudem go uratujesz.
Polecam przed zakupem zawsze poczytać o warunkach uprawy. Rośliny słońcolubne nie będą dobrze rosnąć na stanowisku gdzie go w ogóle nie ma... Polecam poszukać roślin, które będą lepiej nadawać się do takich warunków, a nie męczyć roślinę.

JunglleJullia poczytaj na spokojnie i przemyśl, co do ziemi to coś w tym stylu https://www.obi.hu/egyeb-viragfoeldek/c ... /p/2792703
Trzymam kciuki, uważaj z podlewaniem.
edit
Przy okazji zobacz jakie on ma delikatne korzenie, łatwo można zalać, może podlewaj przez podstawkę?? https://www.thespruce.com/caring-tips-f ... ant-847813
https://www.easygrohydro.com/terraponics-index.html
Trzymam kciuki, uważaj z podlewaniem.
edit
Przy okazji zobacz jakie on ma delikatne korzenie, łatwo można zalać, może podlewaj przez podstawkę?? https://www.thespruce.com/caring-tips-f ... ant-847813
https://www.easygrohydro.com/terraponics-index.html
Kroton- problem z liśćmi
Witam. Nie znalazłam odpowiedniego tematu, żeby się podpiąć, więc tworzę nowy.
Mam problem i potrzebuje waszej pomocy. Mój Kroton Andrew wypuszcza nowe liście, rozkrzewia się, z łodygi wychodzą nowe oczka, lecz stare liście, jeden po drugim co parę dni bledna, są takie brązowe, suche plamki i opadają. Już nie wiem co robić.
Ma lekko kwaśna i zawsze wilgotna ziemie, bardzo jasne miejsce. Nie jest przelewany ani ciągle przenoszony. Na tym stanowisku stoi już od roku. I nagle parę dni temu masowo wypuszcza liście, ale stare lecą.

Mam problem i potrzebuje waszej pomocy. Mój Kroton Andrew wypuszcza nowe liście, rozkrzewia się, z łodygi wychodzą nowe oczka, lecz stare liście, jeden po drugim co parę dni bledna, są takie brązowe, suche plamki i opadają. Już nie wiem co robić.
Ma lekko kwaśna i zawsze wilgotna ziemie, bardzo jasne miejsce. Nie jest przelewany ani ciągle przenoszony. Na tym stanowisku stoi już od roku. I nagle parę dni temu masowo wypuszcza liście, ale stare lecą.

- norbert76
Jak to nie ma?
Przeniosłem Twój post do jednego z istniejących, a drugi jest tutaj:
viewtopic.php?f=19&t=33006&hilit=Kroton
Stanowisko ma nieodpowiednie, powinien być słoneczny parapet.
Druga sprawa, sprawdź czy nie ma szkodników.
Trzecia, czy podłoże jest przepuszczalne - jest z dodatkiem rozluźniacza?
Czwarte, sprawdź stan korzeni.
Gubienie pojedynczych starych liści jest rzeczą normalną w przypadku krotona.
Przeniosłem Twój post do jednego z istniejących, a drugi jest tutaj:
viewtopic.php?f=19&t=33006&hilit=Kroton
Stanowisko ma nieodpowiednie, powinien być słoneczny parapet.
Druga sprawa, sprawdź czy nie ma szkodników.
Trzecia, czy podłoże jest przepuszczalne - jest z dodatkiem rozluźniacza?
Czwarte, sprawdź stan korzeni.
Gubienie pojedynczych starych liści jest rzeczą normalną w przypadku krotona.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Przepraszam nie zauważyłam tego tematu.
W miejscu, w którym stoi jest mnóstwo słońca. Ziemia jest z perlitem, przepuszczalna. Świeżo przesadzony. Korzenie w porządku, nie widzę żadnych niepokojących zmian.
W miejscu, w którym stoi jest mnóstwo słońca. Ziemia jest z perlitem, przepuszczalna. Świeżo przesadzony. Korzenie w porządku, nie widzę żadnych niepokojących zmian.
- norbert76
Ok., w jakiej odległości stoi od okna?
Druga sprawa, sprawdzałaś przy użycia szkła powiększającego zwłaszcza pod liśćmi. Krotony są narażone na ataki przędziorków.
Druga sprawa, sprawdzałaś przy użycia szkła powiększającego zwłaszcza pod liśćmi. Krotony są narażone na ataki przędziorków.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Stoi dosłownie na parapecie. Wręcz balabym się, że ma tego słońca za dużo. Wszystkie moje Krotony stoją na parapecie.
3 tyg temu wszystkie rosliny zostały opryskane środkiem na przedziorki, który można stosować zapobiegawczo i tak zrobiłam bo bałam się, że z monstery przejdą na inne rosliny. Dzisiaj powtórzyłam ten zabieg właśnie na Krotonie. Ale przeglądałam się i naprawdę nie widzę nic podejrzanego. Po pierwszym oprysku odzyskal siły i rośnie, oprócz tych lecących liści.
3 tyg temu wszystkie rosliny zostały opryskane środkiem na przedziorki, który można stosować zapobiegawczo i tak zrobiłam bo bałam się, że z monstery przejdą na inne rosliny. Dzisiaj powtórzyłam ten zabieg właśnie na Krotonie. Ale przeglądałam się i naprawdę nie widzę nic podejrzanego. Po pierwszym oprysku odzyskal siły i rośnie, oprócz tych lecących liści.
- norbert76
Środków chemicznych na szkodniki nie używa się profilaktycznie, ale wtedy kiedy jest podejrzenie ataku szkodników. Jakiego preparatu użyłaś?
No dobra, jak często podlewasz i jak często oraz jakiego używasz nawozu.
Generalnie odmiany variegata są kapryśne w porównaniu do odmian zielonych. Miałem podobnego krotona i też sprawiał problemy. Pomimo zwalczeniu przędziorków, nie rósł dobrze aż w końcu się z nim pożegnałem.
No dobra, jak często podlewasz i jak często oraz jakiego używasz nawozu.
Generalnie odmiany variegata są kapryśne w porównaniu do odmian zielonych. Miałem podobnego krotona i też sprawiał problemy. Pomimo zwalczeniu przędziorków, nie rósł dobrze aż w końcu się z nim pożegnałem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Substral owadobójczy. Ma działanie kontaktowe i zoladkowe. Można stosować profilaktycznie.
Używam biohummus co 3 podlewanie i nawóz mineralny do roslin doniczkowych co 3 tyg. Nigdy nie miałam z nim takich problemów aż do teraz.
Używam biohummus co 3 podlewanie i nawóz mineralny do roslin doniczkowych co 3 tyg. Nigdy nie miałam z nim takich problemów aż do teraz.
- norbert76
No więc Substral owadobójczy czyli wg tego co sprawdziłem Polysect w żadnym wypadku nie zwalcza przędziorków.
Na przędziorki za to masz: Sanium, Floramite, Vertimec, Magus.
Druga sprawa, Biohumus jest dobry do nawożenia ziółek, a nie roślin doniczkowych typu np. Kroton. Jest za słaby, a Ty go używasz jeszcze co trzy tygodnie... Ten Kroton jest niedożywiony.
Kup mineralny nawóz do roślin zielonych, patrz na NPK - powinien mieć po kilka procent tych trzech głównych pierwiastków.
Nawozisz co każde podlewanie aż do października. Potem raz na miesiąc.
Na przędziorki za to masz: Sanium, Floramite, Vertimec, Magus.
Druga sprawa, Biohumus jest dobry do nawożenia ziółek, a nie roślin doniczkowych typu np. Kroton. Jest za słaby, a Ty go używasz jeszcze co trzy tygodnie... Ten Kroton jest niedożywiony.
Kup mineralny nawóz do roślin zielonych, patrz na NPK - powinien mieć po kilka procent tych trzech głównych pierwiastków.
Nawozisz co każde podlewanie aż do października. Potem raz na miesiąc.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dobra, zakupie coś na te przedziorki z Twojej listy.
Mam nawóz do roślin doniczkowych z Agrecol. Taki może być? Czy koniecznie do zielonych?
Ja moje Krotony podlewam co tydzień, bo ziemia dość szybko wysycha. To nie zaszkodzi im nawóz aż co tydzień?
Mam nawóz do roślin doniczkowych z Agrecol. Taki może być? Czy koniecznie do zielonych?
Ja moje Krotony podlewam co tydzień, bo ziemia dość szybko wysycha. To nie zaszkodzi im nawóz aż co tydzień?
- norbert76
Do doniczkowych czy do zielonych to w zasadzie praktycznie to samo. Ważne żeby był mineralny, z tego co sprawdziłem na stronie producenta ma NPK 9:4:5, czyli będzie ok.
Jeśli chodzi o częstotliwość to co 2 tygodnie.
Jeśli chodzi o częstotliwość to co 2 tygodnie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 maja 2020, o 07:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Tydzień temu przesadziłam krotona do innej doniczki i nagle zaczęły opadac liście, są takie wiotkie, nie widzę żadnych szkodników. Kwiat kupiłam około 1,5 miesiąca temu i od początku stał w jasnym miejscu ale około 3 m od okna, pokój jest widny bo mamy 6 m okno na cała ścianę. Nagle po przesadzeniu zaczął marnieć. Przestawiłam blisko okna ale słońce jest tylko wcześnie rano i zero poprawy. Co robić ?

Tydzień temu przesadziłam krotona do innej doniczki i nagle zaczęły opadac liście, są takie wiotkie, nie widzę żadnych szkodników. Kwiat kupiłam około 1,5 miesiąca temu i od początku stał w jasnym miejscu ale około 3 m od okna, pokój jest widny bo mamy 6 m okno na cała ścianę. Nagle po przesadzeniu zaczął marnieć. Przestawiłam blisko okna ale słońce jest tylko wcześnie rano i zero poprawy. Co robić ?