Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Wydawało mi się, że jest tu przepis na chleb żytni trójfazowy, ale nie ma, no to już będzie.

etap 1

40 g zakwasu z mąki żytniej razowej,
310 ciepłej wody
300 g mąki żytniej typ 720.
Składniki po wymieszaniu w misce przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin.

etap 2

Przefermentowany zaczyn z etapu 1,
150 g mąki żytniej typ 2000,
170 g letniej wody
Do zaczynu z etapu I dodajemy wodę i mieszamy tylko do połączenia. Następnie dodajemy mąkę i łączymy z zaczynem. Ciasto wyrównujemy i owijamy reklamówką, aby ciasto nie parowało. Czas II etapu trwa mniej więcej 3 godziny.

Etap 3 Ciasto właściwe

1010g zaczynu, całość z etapu 1 i 2,
700g mąki żytniej typ 720,
600 g ciepłej wody,23 g soli.

Przygotowanie:

Do zaczynu dodajemy wodę z solą, tym sposobem rozluźnimy ciasto.
Następnie mąkę. Mieszamy tylko do dobrego połączenia.
Ciasto dzielimy na dwie porcje.

Każdą z porcji przekładamy do naoliwionych form,ja posypuję dodatkowo blaszki mąką ryżową.

Dokładnie ugniatając i wyrównując powierzchnię ciasta. Wierzch można posypać,np. pestkami dyni, słonecznika, albo oprószyć mąką.
Chleby pozostawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.
Pieczemy w temperaturze 220 ? 210 st. C przez pierwsze 15-20 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 st. C i dopiekamy kolejne 40-45 minut.

Ja dosypuję pestki dyni, chia lub złoty len i trochę suszonej żurawiny. Można orzechy, można słonecznik itp.

Obrazek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3067
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Dzięki, bo szukam, szukam i nie widzę go :wink: Na pewno zrobię w wolnej chwili ;:108
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Posty: 679
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Sudeckie

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

:wit
Dzisiaj upiekłam chlebek z Twojego przepisu - super ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Witaj Stefciu. :wit
Cieszę się, że smakował. A który?? Vermont czy żytni?

Wstawiam moja propozycję na imprezę :
Paluszki z ciasta francuskiego z bekonem i innymi dodatkami i zwijane ślimaczki drożdżowe ze szpinakiem. Szpinak był mój z działki. Przepisy jutro. ;:137

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
stefcia
500p
500p
Posty: 679
Od: 2 gru 2012, o 18:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Sudeckie

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

:wit
Piekłam chlebek żytni ;:215
Teraz czekam na przepis paluszki z ciasta francuskiego z bekonem i innymi dodatkami i zwijane ślimaczki drożdżowe ze szpinakiem. ;:196
Szpinak mam też swój z działki
PaulaF-Z
500p
500p
Posty: 611
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Witaj Moniko,

i ja czekam na przepisy.
Do wielu wcześniejszych chętnie wracam i co jakiś czas urozmaicam codzienną dietę.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10449
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: małopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Monia, wpisuję się do obserwowania Twojego kulinarnego wątku ;:196 :wit
Ania D.
500p
500p
Posty: 601
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Podziwiam ilość słoików jakie robisz na zimę. Wielka praca, szacun.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Dziękuję. "Słoikomania", pomijając jej zalety zdrowotne, jest moją terapią- próbą autorskiego lekarstwa na problemy, których w moim życiu aż nadto czasami. Przy okazji są nie tylko czymś dla ducha, ale i ciała jak najbardziej. To jak nie skorzystać?

Nowe kiszonki:
Obrazek

Seler naciowy, kalarepa, jarmuż, rzodkiewka, pomidorki, kiełki rzodkiewki.

I wspomniana w wątku obiadowym, młoda, kiszona cukinia. Z mojej letniej uprawy. :D

Obrazek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3067
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Leszna,wielkopolskie

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

W zeszłym roku kisiłem patisony. Jak miałem mniejsze, młodsze to te szły. Jak ich nie było to większe kroiłem na mniejsze kawałki. Bardzo dobre wyszły, niektórym smakowały bardziej niż ogórki. Jedyne co, to nie udało mi się uzyskać mocno kwaśnego smaku jak przy ogórkach, ale to pewnie dlatego, że szybko znikały :D
Ania D.
500p
500p
Posty: 601
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Wszelakie kiszonki bardzo lubię, kiszonkowe eksperymenty też. A jak z długością przechowywania kiszonej cukinii? Nie mięknie przez zimę? W kilku miejscach spotkałam się z tym, że kiszona cukinia nie nadaje się do długiego trzymania przez zimę.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

:wit
Patisony młode, zarówno kiszone, jak i marynowane są bardzo pyszne. Znalazłam też przepis na chutney z patisonów. W ogóle to bardzo polecam książkę Przetwory w słoiku- jest rewelacyjna. Autorką jest Kasia Marciniewcz, która tworzy bloga ChilliBite.

Myślę, że mój wątek za dużo się nie zmieni w związku z tym, że definitywnie przestałam jeść mięso z początkiem stycznia. I tak jak się przyjrzeć moim przepisom to warzywa zawsze stanowiły podstawę mojej diety. Tak naprawdę to jesteśmy ofiarami przyzwyczajeń- ja właśnie na takiej zasadzie jadłam mięso, robiłam zakupy itp. Co prawda rodzina je mięso nadal i muszę dla nich kupować i robić, ale i tak postanowiłam to ograniczyć.

Ostatnio, tzn wczoraj robiłam kiszone cytryny. W dyskoncie były w promocji takie bio, a że moje zapasy kiszonych cytryn się kończą, to następne już są. :)
Obrazek

Przepis podaję za blogiem Chilli czosnek i oliwa:

Składniki:

20 małych cytryn (najlepiej niewoskowanych)
200 g gruboziarnistej soli morskiej
2 laski cynamonu
2 listki laurowe
opcjonalnie można dodać inne przyprawy, np. ziarna czarnego pieprzu

dodatkowo:

2 słoiki o pojemności 1 l.


Przygotowanie:

Weź 10 cytryn i dokładnie oczyść je szczoteczką. Następnie włóż do miski, zalej zimną wodą i mocz je przez kilka godzin.
Wysterylizuj słoiki: umyj je, osusz, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C na 20 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Nakrętki i gumowe obręcze wysterylizuj poprzez zalanie wrzątkiem. Po sterylizacji nie dotykaj wnętrza słoika!
Cytryny odsącz z wody i przy pomocy ostrego noża natnij na krzyż od góry na 3/4 głębokości cytryny - czyli nie rozcinamy ich do końca (mają wyglądać trochę jak tulipany ;) - wystarczy zerknąć na zdjęcia, aby zorientować się o co chodzi). Wsyp po łyżce soli pomiędzy nacięcia każdej cytryny, zaciśnij ćwiartki i odstaw na bok. Z pozostałych 10 cytryn wyciśnij sok.
Na dno słoików wrzuć po łyżce soli, następnie układaj w nich cytryny, dodaj po lasce cynamonu i liściu laurowym na słoik, wsyp resztę soli i wlej sok wyciśnięty z cytryn. Jeżeli słoiki nie są pełne, dopełnij je wrzącą wodą. Szczelnie zakręć i odstaw w chłodne, ciemne miejsce.
Cytryny będą gotowe za 4 tygodnie. Do tego czasu zaglądaj do nich co kilka dni i wstrząsaj, aby rozprowadzić sól. Kiszone cytryny można przechowywać przez 9-12 miesięcy, a po otwarciu słoika należy wstawić je do lodówki.

Teraz w ogóle dużo działam w kuchni. Robię różne zapasy- jarzynki, granoli, mrożonej włoszczyzny, piekę chleby, będzie dżem pomarańczowo- marchewkowy. Uwielbiam gotować, a że mam ferie, to korzystam. Tym bardziej, że pogoda kiepska.

Pojawią się na pewno wykorzystania różnych przepisów wegetariańskich, np na smalec z fasoli. ;:108
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Shire

Robię podobnie, ale nie zalewam sokiem z cytryn, tylko te posolone mocno ubijam w słoiku. Sól używam zwykłą, niejodowaną.
Beata
PaulaF-Z
500p
500p
Posty: 611
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Moniko,

a zapomniałaś o przepisie na zwijane bułeczki ze szpinakiem? Poproszę :D
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Paula, przepraszam cię najmocniej, ale nie jestem w stanie sobie przypomnieć skąd wzięłam ten przepis.. Na pewno było to ciasto drożdżowe, a szpinak był przesmażony z czosnkiem, cebulka, doprawiony na ostro i dodałam mozarellę tartą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”