Patisony młode, zarówno kiszone, jak i marynowane są bardzo pyszne. Znalazłam też przepis na chutney z patisonów. W ogóle to bardzo polecam książkę Przetwory w słoiku- jest rewelacyjna. Autorką jest Kasia Marciniewcz, która tworzy bloga ChilliBite.
Myślę, że mój wątek za dużo się nie zmieni w związku z tym, że definitywnie przestałam jeść mięso z początkiem stycznia. I tak jak się przyjrzeć moim przepisom to warzywa zawsze stanowiły podstawę mojej diety. Tak naprawdę to jesteśmy ofiarami przyzwyczajeń- ja właśnie na takiej zasadzie jadłam mięso, robiłam zakupy itp. Co prawda rodzina je mięso nadal i muszę dla nich kupować i robić, ale i tak postanowiłam to ograniczyć.
Ostatnio, tzn wczoraj robiłam
kiszone cytryny. W dyskoncie były w promocji takie bio, a że moje zapasy kiszonych cytryn się kończą, to następne już są.
Przepis podaję za blogiem Chilli czosnek i oliwa:
Składniki:
20 małych cytryn (najlepiej niewoskowanych)
200 g gruboziarnistej soli morskiej
2 laski cynamonu
2 listki laurowe
opcjonalnie można dodać inne przyprawy, np. ziarna czarnego pieprzu
dodatkowo:
2 słoiki o pojemności 1 l.
Przygotowanie:
Weź 10 cytryn i dokładnie oczyść je szczoteczką. Następnie włóż do miski, zalej zimną wodą i mocz je przez kilka godzin.
Wysterylizuj słoiki: umyj je, osusz, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C na 20 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Nakrętki i gumowe obręcze wysterylizuj poprzez zalanie wrzątkiem. Po sterylizacji nie dotykaj wnętrza słoika!
Cytryny odsącz z wody i przy pomocy ostrego noża natnij na krzyż od góry na 3/4 głębokości cytryny - czyli nie rozcinamy ich do końca (mają wyglądać trochę jak tulipany ;) - wystarczy zerknąć na zdjęcia, aby zorientować się o co chodzi). Wsyp po łyżce soli pomiędzy nacięcia każdej cytryny, zaciśnij ćwiartki i odstaw na bok. Z pozostałych 10 cytryn wyciśnij sok.
Na dno słoików wrzuć po łyżce soli, następnie układaj w nich cytryny, dodaj po lasce cynamonu i liściu laurowym na słoik, wsyp resztę soli i wlej sok wyciśnięty z cytryn. Jeżeli słoiki nie są pełne, dopełnij je wrzącą wodą. Szczelnie zakręć i odstaw w chłodne, ciemne miejsce.
Cytryny będą gotowe za 4 tygodnie. Do tego czasu zaglądaj do nich co kilka dni i wstrząsaj, aby rozprowadzić sól. Kiszone cytryny można przechowywać przez 9-12 miesięcy, a po otwarciu słoika należy wstawić je do lodówki.
Teraz w ogóle dużo działam w kuchni. Robię różne zapasy- jarzynki, granoli, mrożonej włoszczyzny, piekę chleby, będzie dżem pomarańczowo- marchewkowy. Uwielbiam gotować, a że mam ferie, to korzystam. Tym bardziej, że pogoda kiepska.
Pojawią się na pewno wykorzystania różnych przepisów wegetariańskich, np na smalec z fasoli.