Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 11

Post »

Cyt. " "Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce!" - co idealnie odzwierciedla moje nicniechcenie." ;:306 to też idealnie pasuje do mnie :D Chcę juz zacząć zimowy sen tzn mój organizm ale mu nie pozwalam za bardzo bo jeszcze jest praca w ogrodzie. Wysiewałam ostatnio rudbekię i dziewannę ale przykryłam agro, nie wiem czy to coś da i przetrwają jakos zimę.
Cudne kwiaty masz na parapetach ;:138 :D Co to jest ten bordowy 1-sze zdjęcie?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko no piękne są parapetowce u Ciebie ;:215 a ten, to pięknie kwitnie, widziałam już gdzieś https://www.fotosik.pl/zdjecie/285ca17f2151c094
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Hej,hej Lucynko to dopiero się chwalisz takimi fajnymi kwiatkami?
Ten pierwszy ma fajne listki,czy to peperomia?Ten drugi co ma pączki jest bardzo ciekawy,kto on???Z kolei ten na 5 zdjęciu ma fajne listki. :D ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Przed godziną wróciłam od płockich dzieci, które zmieniły sobie umeblowanie salonu, w związku z czym zaistniała konieczność oblewania ;:136 , by meble się nie porozsychały.
Kota została samiusieńka na kilka godzin, ale szczęśliwie zniosła rozstanie ze stoickim spokojem i nic nie zbroiła. Teraz twardo śpi.

Obrazek

M też odsypia posiadówkę, a ja ... próbuję coś tutaj naskrobać.

Iguniu - no to nie jestem sama, tylko ja w lepszej sytuacji, bo mogę sobie na owo nicnierobienie pozwolić bez uszczerbku dla działki. :tan
Dziewanna sama się u mnie sieje, więc nawet bez przykrycia powinna Ci wiosną wykiełkować. ;:333 Rudbekia też się sieje i kiełkuje bezproblemowo. ;:303 Przynajmniej u mnie.
Na pierwszym zdjęciu jest roślina, którą dostałam od sąsiadki, gdy swoją odmładzała, pod nazwą 'pieprzówka'.
Gdy szukałam informacji na jej temat, dowiedziałam się, że to 'peperomia kędzierzawa'.

Iwonko0042 - ten, na którego zwróciłaś uwagę, to cuś w rodzaju storczykowatych. Tak mi powiedziano, ale nie znalazłam jego nazwy odmianowej. ;:218

Danusiu - mam tych kfiotków trzy na krzyż, nie mam czym się chwalić. ;:223 Były czasy, że parapety aż uginały się od doniczek, ale to było dawno, przed wymianą okien. ;:174
Prawidłowo rozpoznałaś peperomię ;:63 , ten drugi to jakiś storczykowaty podobno, ale nigdzie nie natrafiłam na jego nazwę odmianową, natomiast na piątej fotce, także na czwartej widnieją dwie różne odmiany draceny, ale o nazwy odmianowe nie pytaj, bo nie znam. ;:185 ;:171

Zapomniałam, że mam jeszcze taką doniczkówkę - 'epipremnum złociste'. Mam go już ze trzy lata, bardzo słabo przyrasta.
Ukorzeniłam kawałek mojego już bardzo starego, który bardzo ładnie przyrastał, a temu się nie śpieszy. Leniuch większy ode mnie. ;:145
Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

To już Ci Lucynko pwiem to jest LUDISIA tylko nie wiem jaka :wit
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę, że ostatnio w wątkach pojawiają się coraz częściej zdjęcia kwiatów doniczkowych. Twój egzemplarz bardzo ładny, zdrowy. Przyniosłam niedawno taki do domu, bo w pracy chorował i nie mogłam się pozbyć ciemnych plam na liściach. Lubię tę roślinkę.
Masz rację, te meble teraz takie słabe robią, że bez pomocy rodziny na pewno by się rozkleiły :lol: . Fajnie tak nowy salon podziwiać i świętować. Nowe zawsze cieszy.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Lucyno tez mam ten kwitek, ale rośnie jak szalony co jest za długi to obcinam i wtykam do ziemi i tak tworzy mi się taka kupka, a podlewam jak mi się przypomni albo widzę że listki więdną. Teraz na jesieni go przesadziłam bo za dużo miał młodych i rozdałam sadzonki. :) pozdrawiam Miłej niedzieli
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Witaj Lucynko ;:128 . My ogrodomaniacy od kwiatków nigdy się nie uwolnimy, nawet zimą , bo i po co jak je lubimy ;:108 . Zielistka Bonnie bardzo ładna, taka pokręcona ;:oj . Też ją miałam tylko moja się wyprostowała :;230 . Grzeczna kicia..wygłaskaj bo zasłużyła. Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę ;:168
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale dogadzasz kici,takie legowisko fiu,fiu ;:224 ;:oj
Lucynko jak zakwitnie ten niby storczyk to pokażesz???
Wiadomo meble koniecznie trzeba oblewać to jest najlepszy sposób,żeby się czasem nie przewróciły albo "cuś".
Pogoda u nas fatalna,wczoraj słońce i dziś pochmurno i tylko 1,5 stopnia.brrr.

Życzę fajnego odpoczynku. ;:63
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko oj tak! żeby mi się tak chciało chcieć! Przede mną kilka wizyt po dochtorach i już całkiem mnie wcisnęło w fotel. Ogród funduje czasem oprócz zmęczenia, nadwyrężonego kręgosłupa jeszcze inne schorzenia.
Od paru dni zimno, mokro ...nastał książkowy listopad. Sprzątanie coraz częściej odstawiam pobieżne, bo takie dokładne porządki wymusza na mnie jakaś wredna mysz, która co jakiś czas daje znać o sobie...i po co ja żywię te dwa mruczące darmozjady ;:306
Lucynko masz bardzo dużo parapetowców, bo moje parapety obstawione tym co w ogrodzie miało metkę wrażliwce ;:306
Niech się dzieciom płockim meble dobrze sprawuję, Wam zdrówko dopisuje, a Misia niech nie rozrabia bo takie życie jak ona ma to mało który kot! ;:333 Buziaki ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Niedziela i po niedzieli, choć jak mawia mój osobisty M: "Przecież my mamy codziennie niedzielę". ;:306
I ma rację. Nie ma to jak na emeryturce!

Iwonko0042 - dziękuję za nazwanie mojej Ludisi. ;:196
Poczytałam sobie o niej i już wiem, co źle robiłam. Muszę sprawić jej więcej wilgoci w najbliższym otoczeniu. Aż dziwne, że przeżyła lato w tym moim piekarniku pokojowym. :shock:

Kasiu-kania - mój egzemplarz faktycznie zdrowy, tylko słabo przyrasta. Dogadzam mu jak żadnej innej roślince, a on stoi w miejscu. Uparty jak osioł. ;:145
Każda okazja jest dobra do wspólnego posiedzenia. :tan

Alu - mój poprzedni (ojciec obecnego) też rósł jak szalony, całą ścianę zakrywał, ale zaczął gubić liście, prawdopodobnie ze starości, odcięłam z niego kilka najzdrowszych fragmentów, ukorzeniły się dwa i oba słabo przyrastają. ;:222
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Zuziu - witaj, kochana. ;:196 Może i moja zielistka z czasem się wyprostuje. Jeszcze młodziutka, mam ją zaledwie drugi rok.
Kicia wygłaskana, wymruczała podziękowanie. ;:180
Niedziela leniwa i spokojna, dziękuję ;:168 Pozdrowienia odwzajemniam. ;:196

Danusiu - to Misiowe legowisko znajduje się na trzecim pięterku drapaka. Wysoko, toteż lubi tam sobie leżeć, bo wówczas ma ogląd na dwa pokoje, w których zwykle przebywamy.
Oczywiście pokażę ludisię w fazie kwitnienia. Iwonka0042 znalazła imię tego storczyka. ;:333
U mnie pogoda też dzisiaj byle jaka. Ciemno za oknami przez cały dzień i zimno, wietrznie. Mimo to słodkie lenistwo pozwoliło odpocząć, dziękuję. ;:196

Marysiu - chorujesz? ;:167 Kuruj się kochana i odpoczywaj od ogrodowego wysiłku.
Życie ma się tylko jedno i ono w dużej mierze od zdrowia zależy. ;:108 Ogród nie zginie, dotrwa do wiosny, dotrwaj więc i Ty, by znowu móc się nim cieszyć. ;:167
Malutko mam parapetowców. Już dawno minął czas, gdy całe parapety miałam zastawione doniczkowcami. Trochę to wina gorących letnich dni, które tworzą w moim mieszkaniu niemalże najprawdziwszy piekarnik, a trochę pewnie zazdrość o kwiaty działkowe. Może doniczkowe obraziły się na mnie za poświęcanie większości czasu tamtym, rabatowym kwiatom. ;:218
Ślicznie dziękuję za wszystkie dobre życzenia, Tobie zdrówka życzę i równie gorąco całuję. ;:79

Dobrego tygodnia, Kochani. ;:4

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Oj tak, nie ma to jak na emeryturze.
Ja od wtorku siedzę w domu. Cieszę się, że jeszcze kolejny tydzień tak będę siedziała.
Mam namiastkę emerytury :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ogniki z ostatniego zdjęcia rewelacyjne. Kiedyś je też miałam, ale denerwowało mnie okrutnie, że te moje strasznie późno wiosną dostawały liści. Wszystko było już ładniutkie, a one długo stały jak łyse drapaki. Może to moja kiepska piaszczysta ziemia tak na nie wpływała. Też tak z nimi masz?
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

LUCYNKO jakie piękne ogniki.To Twoje?Zawsze mi się podobały,tylko,że mają kolce.
Emeryturka fajna rzecz tylko jeszcze chociaż 10 lat do tyłu. :lol: ;:145

Dużo zdrówka. ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jak to jest, że człowiek cały dzień drepcze po mieszkaniu, mając nieustannie zajęte czymś ręce, a wykonanej roboty w ogóle nie widać? ;:223
Tak mam dzisiaj i jestem wściekła, bo naprawdę się napracowałam, a efekty niewidoczne. :(
No to się nad sobą poużalałam, czas wrócić do pionu. Żyję, oddycham, nic mi nie dolega, czyli jest tak, jak być powinno. :tan

Gosiu - siedzisz w domu, to znaczy, że jesteś chora, :cry: bo jak Cię znam, bez przyczyny nie lekceważyłabyś pracy zawodowej. Muszę zajrzeć do Twojego wątku, może tam się czegoś dowiem. ;:204
Z emeryturą jednak jest lepiej, wiem bowiem, że ani za jeden, ani za dwadzieścia, ani za xxxxx tygodni nie będę musiała wracać do pracy. ;:303

Wandziu - na działce nie mam ogników. ;:185 Te na zdjęciu rosną w pobliżu świetlicy działkowej. Bardzo ładnie się prezentują. ;:215 Mam też ogniki przy samym bloku, w którym mieszkam, ale w tym roku mocno zostały przycięte i pewnie dopiero za rok pokażą swoją urodę. ;:108
Ziemię w obu miejscach mają żyzną, gliniastą.

Danusiu - ogniki to własność wszystkich działkowców, rosną w pobliżu świetlicy. :)
Niestety, kochana, odmłodnieć się nie da, ;:185 ;:131 trzeba więc cieszyć się życiem, każdym nowym dniem. :lol: :lol:

Różowy grudnik lada moment rozwinie pąki, a czerwony gubi malutkie zaczątki swoich pączków. Jaka może być tego przyczyna?
Nie zmieniałam mu miejsca, stoi w tym samym od roku, dbam tak samo jak o różowego i kicha. ;:222

Różowy.
Obrazek

Pójdę jutro do kwiaciarni, kupię sobie fiołka afrykańskiego, żeby mi coś ładnie kwitło już - teraz. ;:33 Cni mi się za kolorowymi kwiatuszkami i jedyne wyjście to sobie jakieś kwitnące doniczkowce zafundować. ;:108 ;:7 ;:306
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”