Iza- Starzec jest byliną.Podoba mi się kolor.Niewiele roślin jest w tym kolorze a ma też dekoracyjne liście.Mam go pierwszy sezon.Nasiona zebrałem i
wysiałem.Może coś z tego będzie.Actea / Czerniec / jest rośliną dekoracyjną właśnie z tych owoców.Kwiatami nie zachwycam się.Mam jeszcze o białych owocach
ale po przesadzeniu jest marny.Po czasie przeczytałem,że nie powinno się tych roślin przesadzać ze względu na system korzeniowy.
Marto- Zdjęcie ciemiężycy robione było "pod słońce".Wtedy kwiat wygląda najpiękniej.W nazwie ma czarna ale faktycznie kwiat jest w kolorze czekolady.
Duża roślina wytwarza cebule przybyszowe.Zdjęcie jest trochę niefortunne ponieważ obok rośnie paskowana konwalia.Nie ścinam nasienników.Wiosną będą młode
roślinki.To efektowna roślina i wymaga odpowiedniej oprawy.Najładniej wygląda jako soliter ale w moim grajdołku nie ma na to miejsca.Za nasiona dziękuję.
Czarnej mam kilka sztuk natomiast w tym roku dostałem sadzonki białej i zielonej.Niebieskie w starcu to siewka horminum pirenejskiego.
Trochę wiosny jesienią.
Dianthus squarrosus
Diphylleia cymosa