Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? Cz. 2 [EDU]
-
- 200p
- Od: 16 kwie 2013, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jaką KSIĄŻKĘ aktualnie czytasz ? Cz. 2 [EDU]
Ostatni tydzień mam pod znakiem kryminału "Grzech". Autorem jest Max Czornyj, akcja rozgrywa się w Lublinie. Pierwsza książka tego młodego autora i jestem zaskoczona sprawnością narracji i trzymającą w napięciu akcją. Mam nadzieję, że kontynuacja utrzyma poziom.
Po kryminale przyszła pora na powrót do Jakuba Małeckiego. Wcześniej czytałam "Dygot". Teraz jestem po "Rdzy" i kończę "Dzozefa". Cóż tu dużo pisać...dla mnie objawienie literackie...
Po kryminale przyszła pora na powrót do Jakuba Małeckiego. Wcześniej czytałam "Dygot". Teraz jestem po "Rdzy" i kończę "Dzozefa". Cóż tu dużo pisać...dla mnie objawienie literackie...
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
- Osmunda
- 500p
- Od: 18 maja 2016, o 08:43
- arameic
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiedy rodzinnym miastem reporterki Alicji Tabor wstrząsa fala niewyjaśnionych zaginięć dzieci, powraca ona w tamte strony, by rozwikłać tę zagadkę i zmierzyć się z własnymi demonami z dzieciństwa. Mix kryminału, horroru i powieści gotyckiej, świetna narracja. Serdecznie polecam. W przyszłym roku doczekamy się ekranizacji - w roli głównej Magdalena Cielecka.

-
- 200p
- Kontakt:
Niesamowita książka. Bator ma taki dar narracji, że rzuca na kolana. To zdecydowanie jej najmroczniejsza książka. Piękna jest też Piaskowa Góra i Chmurdalia.
Fajny wątek
podczytuję , czasami coś z polecanych wybiorę dla siebie .
Dobywają kolejne półki , zaległości w czytaniu bo wiosna co innego na głowie a tu, kolejna dostawa .

Skończyłam Theo Aronson "Zwaśnieni monarchowie" - europejskie trony w przeddzień katastrofy 1914 roku ,w kolejce Maja i Jan Łozińscy "W przedwojennej Polsce" -życie codzienne i niecodzienne

Mam ochotę na coś lekkiego z humorem
możecie coś polecić ? 

Dobywają kolejne półki , zaległości w czytaniu bo wiosna co innego na głowie a tu, kolejna dostawa .

Skończyłam Theo Aronson "Zwaśnieni monarchowie" - europejskie trony w przeddzień katastrofy 1914 roku ,w kolejce Maja i Jan Łozińscy "W przedwojennej Polsce" -życie codzienne i niecodzienne

Mam ochotę na coś lekkiego z humorem

-
- 200p
- Kontakt:
Mała tutaj aktywność ;-)
Ale i tak coś polecę. Z rzeczy zabawnych polecam trylogię "Ostatnia arystokratka", "Arystokratka w ukropie" i "Arystokratka na koniu". Przezabawne trzy niewielkie książeczki.
A z poważniejszych z ostatniego tygodnia świetna opowieść Dariusza Rosiaka o Sat-Okhu i jego "niepewnym" pochodzeniu.
A z jeszcze poważniejszych "Syrop z piolunu" Smoleńskiego o Akcji "Wisła". Nie ma co komentować. Trzeba przeczytać. Szczególnie polecam tym, którzy wszystko widzą czarno-biało.
I jeszcze zaskoczenie dla mnie spore;"Góra Tajget" Dziewitt-Meller.
Ale i tak coś polecę. Z rzeczy zabawnych polecam trylogię "Ostatnia arystokratka", "Arystokratka w ukropie" i "Arystokratka na koniu". Przezabawne trzy niewielkie książeczki.
A z poważniejszych z ostatniego tygodnia świetna opowieść Dariusza Rosiaka o Sat-Okhu i jego "niepewnym" pochodzeniu.
A z jeszcze poważniejszych "Syrop z piolunu" Smoleńskiego o Akcji "Wisła". Nie ma co komentować. Trzeba przeczytać. Szczególnie polecam tym, którzy wszystko widzą czarno-biało.
- Osmunda
- 500p
A na czym polega to zaskoczenie ?agniesz-ka pisze:Mała tutaj aktywność ;-)
Znam autorkę wyłącznie jako felietonistkę .
A ja polecam Ryszarda Kapuścińskiego.Po latach czytany ponownie"Szachinszach" powoduje gęsią skórkę.
-
- 200p
- Kontakt:
Kapuścińskiego czytałam oczywiście. I pomimo wszystkich zastrzeżeń do niego, szczególnie po biografii Kapuściński non-fiction, ja ciągle mam do niego słabość.
A Dziewit-Meller.... Przede wszystkim tematyką. Zawsze ją uważałam, za niezbyt wybitną dziennikarkę, a tutaj muszę wszystko odszczekac. Nie sądziłam, że jest w stanie napisać taką książkę. Zdecydowane zaskoczenie in plus. Polecam.
A Dziewit-Meller.... Przede wszystkim tematyką. Zawsze ją uważałam, za niezbyt wybitną dziennikarkę, a tutaj muszę wszystko odszczekac. Nie sądziłam, że jest w stanie napisać taką książkę. Zdecydowane zaskoczenie in plus. Polecam.
Książka do której najczęściej sięgam ostatnio to ?Wielki słownik ortograficzny?, wydany przez Krakowskie Wydawnictwo Naukowe, ISBN 978-83-63679-17-0.
Kosztował mnie w księgarni internetowej Dedalus niecałe 30 zł.
Była to bardzo dobra inwestycja w moją edukację.
Zawiera dwa razy więcej wyrazów niż dostępne słowniki internetowe. Ma bardzo dobrze opracowane reguły ortograficzne i interpunkcyjne. Czytałem je z takim zainteresowaniem jak jakiś kryminał czy powieść sensacyjną. Z racji wieku bardzo mi się przydaje.
Inny jego egzemplarz dałem w prezencie wnuczce.
Kosztował mnie w księgarni internetowej Dedalus niecałe 30 zł.
Była to bardzo dobra inwestycja w moją edukację.
Zawiera dwa razy więcej wyrazów niż dostępne słowniki internetowe. Ma bardzo dobrze opracowane reguły ortograficzne i interpunkcyjne. Czytałem je z takim zainteresowaniem jak jakiś kryminał czy powieść sensacyjną. Z racji wieku bardzo mi się przydaje.
Inny jego egzemplarz dałem w prezencie wnuczce.
- Osmunda
- 500p
- onectica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W święta dwa kolejne tomy R.Mroza z serii o Chyłce - 6. Oskarżenie i 7. Testament.
Bardzo fajna seria, chociaż jakby zaczyna zmieniać charakter.
Bardzo fajna seria, chociaż jakby zaczyna zmieniać charakter.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Jakie książki lubimy i dlaczego?
Z jednej strony tak, ale żal, że zakłamuje historię i w efekcie oczernia Polaków.
Polecam
youtu.be/kkvdRr3Z31s
Polecam
youtu.be/kkvdRr3Z31s
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Olga Tokarczuk "zakłamuje historię i ... oczernia Polaków" ???
A w której to niby książce ? Co przeczytałaś ?

A w której to niby książce ? Co przeczytałaś ?
-
- ---
- Od: 11 lut 2019, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pewno nic nie przeczytała.
W Księgach Jakubowych jest opisana masakra Żydów, ale tam grało główną rolę oskarżenie o mord rytualny (tak mi się coś kojarzy, bo Księgi czytałam jakiś czas temu). Oskarżenie nie mające pokrycia w rzeczywistości (jedynie pretekst do usunięcia rodziny żydowskiej, bo inaczej trzeba by było spłacić zaciągnięty dług).
Proszę sobie poczytać trochę historii i zobaczyć, że my, Polacy, tacy znowu święci nie jesteśmy. Wielokrotnie Żydzi ginęli z naszych rąk (dla przykładu pogrom kielecki - jedno z współcześniejszych). Zresztą teraz też nie brakuje dużo - palenie kukły Żyda przez Rybaka nie jest chyba chwalebne?
Jeśli ktoś poznał twórczość Olgi Tokarczuk, to wie, że nie zmyśla ona żadnych faktów. Opisuje na swój sposób dzieje naszego narodu.
"Prawiek i inne czasy" opisuje życie wiosek, które poznałam mieszkając tam przez kilkanaście lat. Dzięki tej powieści spojrzałam na te tereny zupełnie innym okiem (Rodzina Popielów wróciła na swoje włości).
W Księgach Jakubowych jest opisana masakra Żydów, ale tam grało główną rolę oskarżenie o mord rytualny (tak mi się coś kojarzy, bo Księgi czytałam jakiś czas temu). Oskarżenie nie mające pokrycia w rzeczywistości (jedynie pretekst do usunięcia rodziny żydowskiej, bo inaczej trzeba by było spłacić zaciągnięty dług).
Proszę sobie poczytać trochę historii i zobaczyć, że my, Polacy, tacy znowu święci nie jesteśmy. Wielokrotnie Żydzi ginęli z naszych rąk (dla przykładu pogrom kielecki - jedno z współcześniejszych). Zresztą teraz też nie brakuje dużo - palenie kukły Żyda przez Rybaka nie jest chyba chwalebne?
Jeśli ktoś poznał twórczość Olgi Tokarczuk, to wie, że nie zmyśla ona żadnych faktów. Opisuje na swój sposób dzieje naszego narodu.
"Prawiek i inne czasy" opisuje życie wiosek, które poznałam mieszkając tam przez kilkanaście lat. Dzięki tej powieści spojrzałam na te tereny zupełnie innym okiem (Rodzina Popielów wróciła na swoje włości).
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
To chyba mówimy o dwóch Olgach Tokarczuk
Teraz, żeby coś takiego napisać, to trzeba zrobić ekshumację,
na którą ktoś? nie chciał się zgodzić. Dlaczego?
Jak chcesz się dowiedzieć jak byli traktowani Żydzi w świecie to pierw coś poczytaj.
Choćby taki "Pawi krzyk".

Żeby coś takiego napisać, to trzeba było tam być i widzieć.Wielokrotnie Żydzi ginęli z naszych rąk (dla przykładu pogrom kielecki - jedno z współcześniejszych)
Teraz, żeby coś takiego napisać, to trzeba zrobić ekshumację,
na którą ktoś? nie chciał się zgodzić. Dlaczego?
Jak chcesz się dowiedzieć jak byli traktowani Żydzi w świecie to pierw coś poczytaj.
Choćby taki "Pawi krzyk".
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw