Ogrodowe Impresje
Re: Ogrodowe Impresje
Piękne dalie.Tyle ciem to ja jeszcze nie widziałam. 

- Ignis05
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Straszny widok, tyle szkodników i tylko przez jedną noc się złapało.
Jak dla mnie , sprawa jest beznadziejna. Przecież nie wytrujesz wszystkich ciem za całą okolicę.
Podejrzewam, że jedna taka może się nieźle rozmnożyć.
Masz rację , kilka dalii to jeszcze w salonie można podpędzić. Ale i tak wygląda to okropnie.
Widzę, że masz Kenora Macop. Kiedyś kupiłam sobie dwie takie i w obu miałam pecha.
Stąd ma dwie nn. Jedna jest różową kaktusową a druga białą z muśnięciem różu dekoracyjną.
Wystawiasz swoje dalie na tej wystawie ?
Powodzenia

Jak dla mnie , sprawa jest beznadziejna. Przecież nie wytrujesz wszystkich ciem za całą okolicę.
Podejrzewam, że jedna taka może się nieźle rozmnożyć.
Masz rację , kilka dalii to jeszcze w salonie można podpędzić. Ale i tak wygląda to okropnie.
Widzę, że masz Kenora Macop. Kiedyś kupiłam sobie dwie takie i w obu miałam pecha.
Stąd ma dwie nn. Jedna jest różową kaktusową a druga białą z muśnięciem różu dekoracyjną.

Wystawiasz swoje dalie na tej wystawie ?
Powodzenia

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj. Cmy ble.. ble..
Ala jak trzeba walczyć to trzeba.
I dalie to już przyjemne widoczki.
Ala jak trzeba walczyć to trzeba.
I dalie to już przyjemne widoczki.

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Dalie cudne, pomarańczowa tak obsypana kwiatmi.
Nigdy nie myślałam, że też się w nich zakocham.
Twoja wypowiedź w sprawie ćmy bukszpanowej utwierdza mnie w przekonaniu, że dobrze zrobiłam. Sama wszystkich ciem w okolicy nie wybijesz.

Twoja wypowiedź w sprawie ćmy bukszpanowej utwierdza mnie w przekonaniu, że dobrze zrobiłam. Sama wszystkich ciem w okolicy nie wybijesz.

- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Witam Was Wszystkie serdecznie
Jak wspominałam, na tą chwilę z ćmami walczę
Wiem, że nie wybiję wszystkich z okolicy, ale jak już kupiłam ten środek, to będę działać. Póki co bukszpany czyste. Sąsiad dołączył z pułapkami i od tamtej pory coraz mniej się łapało. Obecnie już prawie nic się nie łapie. Przypuszczam, że to kwestia niskiej temperatury. Gdzieś się "zabukowały"...
wanda7 z tym uświadamianiem to syzyfowa praca. Ludzie mają to gdzieś. Przynajmniej większość. Ja zakończyłam po odpowiedzi sąsiadów, którzy mają jeden wielki bukszpan (oczywiście w gąsiennicach) i stwierdzili, że "(..) Nie mają do tego głowy, nie zależy im, będzie co będzie, najwyżej zeżrą".
Zeżrą na pewno, przy okazji wydadzą kilka pokoleń i polecą dalej obżerać bukszpany innych, ale... Nie mam na tyle tupetu, by odparować "To wykop i spal, skoro Ci nie zależy"...
Ignis05 Kenora Makop B jest u mnie pierwszy rok. Warta zachodu, bo naprawdę piękna i długo trzyma kwiat. Też kilka razy na nią polowałam w sklepach. Efekt taki jak u Ciebie
Co do wystawy - tak, wystawialiśmy swoje dalie
cyma2704 jak tu się nie zakochać w daliach skoro tak długo zdobią nasze ogrody podczas, gdy mało co już kwitnie
Ogród osamotniony. Najpierw zbyt zimno na pracę, potem wirus mnie dopadł i coś nie chce odpuścić. A jeszcze powojniki w doniczkach czekają na posadzenie, róże za chwilę trzeba poprzesadzać. Jak zwykle nie zdążyłam ze wszystkim, co zaplanowałam.
Sezon daliowy zakończył wczorajszy przymrozek i dochodzą wykopki, sortowanie.
Za krótko w tym roku. Nie zdążyłam nacieszyć się widokiem kwiatów. Wiele odmian nie zdążyło zakwitnąć. Mam też jedną spóźnialską, która dopiero tydzień temu zaczęła kiełkować...
Yume-Yama-Zakura zdążyła w ostatnim momencie - to jej pierwszy kwiat.

Jetfire w tamtym roku jeden z pierwszych, w tym maruder do kwadratu - też dopiero pierwsze kwiaty.

Masurao też jeden z tegorocznych maruderów... Ale za to jaki piękny
Zdjęcie nie oddaje rzeczywistości.

Jak wspominałam, na tą chwilę z ćmami walczę

wanda7 z tym uświadamianiem to syzyfowa praca. Ludzie mają to gdzieś. Przynajmniej większość. Ja zakończyłam po odpowiedzi sąsiadów, którzy mają jeden wielki bukszpan (oczywiście w gąsiennicach) i stwierdzili, że "(..) Nie mają do tego głowy, nie zależy im, będzie co będzie, najwyżej zeżrą".
Zeżrą na pewno, przy okazji wydadzą kilka pokoleń i polecą dalej obżerać bukszpany innych, ale... Nie mam na tyle tupetu, by odparować "To wykop i spal, skoro Ci nie zależy"...
Ignis05 Kenora Makop B jest u mnie pierwszy rok. Warta zachodu, bo naprawdę piękna i długo trzyma kwiat. Też kilka razy na nią polowałam w sklepach. Efekt taki jak u Ciebie

Co do wystawy - tak, wystawialiśmy swoje dalie

cyma2704 jak tu się nie zakochać w daliach skoro tak długo zdobią nasze ogrody podczas, gdy mało co już kwitnie

Ogród osamotniony. Najpierw zbyt zimno na pracę, potem wirus mnie dopadł i coś nie chce odpuścić. A jeszcze powojniki w doniczkach czekają na posadzenie, róże za chwilę trzeba poprzesadzać. Jak zwykle nie zdążyłam ze wszystkim, co zaplanowałam.
Sezon daliowy zakończył wczorajszy przymrozek i dochodzą wykopki, sortowanie.

Yume-Yama-Zakura zdążyła w ostatnim momencie - to jej pierwszy kwiat.

Jetfire w tamtym roku jeden z pierwszych, w tym maruder do kwadratu - też dopiero pierwsze kwiaty.

Masurao też jeden z tegorocznych maruderów... Ale za to jaki piękny

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Współczuję walki z ćmami
I powodzenia życzę.
A dalie,,,zachwycam się nimi.Masz takie cudne.
A jak tam przymrozku nie miałaś ??

I powodzenia życzę.

A dalie,,,zachwycam się nimi.Masz takie cudne.
A jak tam przymrozku nie miałaś ??
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Witaj z rana ....zaraz lecę do pracy, ale jeszcze sobie przy kawce zajrzałam do Twojego wątku.
Masz przeciekawe odmiany dalii, wysłałam już zamówienie na kilkanaście karp, teraz czekam do wiosny...
Moje na działce nie wiem w jakim są stanie ,w sobotę pojadę na przegląd
Po przymrozkach, które niewątpliwie wystąpiły mogło je zmrozić.
Różyczki też zamówiłam trzy szt.Także teraz będę oczekiwała na krzaczki i do ziemi sadziła jak co roku:)
Miłego dnia
Masz przeciekawe odmiany dalii, wysłałam już zamówienie na kilkanaście karp, teraz czekam do wiosny...
Moje na działce nie wiem w jakim są stanie ,w sobotę pojadę na przegląd

Różyczki też zamówiłam trzy szt.Także teraz będę oczekiwała na krzaczki i do ziemi sadziła jak co roku:)
Miłego dnia

I wzajemnie
Mam nadzieję, ze wszystkie odmiany zgodne. Miałam na jesieni pomocnicę w pakowaniu i niestety teraz odkrywam, że niektóre odmiany są trochę przemieszane.
Ja mam maluśkie bukszpaniki w doniczkach i jak tak czytam, to aż sie boję wysadzić je do gruntu. Moi sąsiedzi też niespecjalnie przejmują się ogrodem.
Może przy okazji kolejnego oprysku idź do sąsiadów i powiedz, ze zostało Ci trochę środka w spryskiwaczu, to żeby się nie zmarnował opryskasz też ich krzaczek... Ewentualnie można jeszcze im poopowiadać jakie są groźne te ćmy dla ludzi

Mam nadzieję, ze wszystkie odmiany zgodne. Miałam na jesieni pomocnicę w pakowaniu i niestety teraz odkrywam, że niektóre odmiany są trochę przemieszane.
Ja mam maluśkie bukszpaniki w doniczkach i jak tak czytam, to aż sie boję wysadzić je do gruntu. Moi sąsiedzi też niespecjalnie przejmują się ogrodem.
Może przy okazji kolejnego oprysku idź do sąsiadów i powiedz, ze zostało Ci trochę środka w spryskiwaczu, to żeby się nie zmarnował opryskasz też ich krzaczek... Ewentualnie można jeszcze im poopowiadać jakie są groźne te ćmy dla ludzi

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Witaj Narine
Przyszłam z rewizytą i już od pierwszego zdjęcia zachwyciła mnie mnogość liliowców i dalii
Dalie masz cudowne, a ich ilość i różnorodność może przyprawić o zawrót głowy. Każdego roku miałam kilkanaście odmian, ale ostatecznie w tym sezonie dość skromnie, bo zostało u mnie tylko trzy sztuki. Chętnie bym zaprosiła do siebie kilka, ale tylko do donic, bo na rabatach królują róże i miejsca jak na lekarstwo. Poszukuję niezbyt wysokich, nadających się do uprawy w donicach. Może masz jakieś sprawdzone odmiany, które mogłabyś polecić. W przyszłym sezonie chciałabym postawić te donice na tarasie.

Przyszłam z rewizytą i już od pierwszego zdjęcia zachwyciła mnie mnogość liliowców i dalii

Dalie masz cudowne, a ich ilość i różnorodność może przyprawić o zawrót głowy. Każdego roku miałam kilkanaście odmian, ale ostatecznie w tym sezonie dość skromnie, bo zostało u mnie tylko trzy sztuki. Chętnie bym zaprosiła do siebie kilka, ale tylko do donic, bo na rabatach królują róże i miejsca jak na lekarstwo. Poszukuję niezbyt wysokich, nadających się do uprawy w donicach. Może masz jakieś sprawdzone odmiany, które mogłabyś polecić. W przyszłym sezonie chciałabym postawić te donice na tarasie.
- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj
wreszcie udało mi się dotrzeć do Ciebie
i już jestem zachwycona Twoim królestwem, piękne Dalie i Liliowce
Z Daliami mam małe doświadczenie, bo te co miałam w tamtym roku nie przetrwały{ nie mam piwnicy} trzymałam w garażu wolno stojącym nieogrzewanym, w tym roku kupiłam dwie karpy, które aktualnie suszę,dość ładnie przybrały na masie przez sezon letni, myślę włożyć do kotłowni, którą mam w domu, teraz mam piec gazowy, więc nie będzie w niej tak ciepło, jak był tam węglowy, gdzie zimujesz swoje karpy?
Walki z tą wstrętną ćmą nie zazdroszczę, ja też mam sąsiadów, których nie interesują plagi i nic nigdy z tym nie robią więc wiem o czym piszesz, jest to trudne, dotrzeć do nich. Pozdrawiam i życzę pozytywnego zakończenia walki

Z Daliami mam małe doświadczenie, bo te co miałam w tamtym roku nie przetrwały{ nie mam piwnicy} trzymałam w garażu wolno stojącym nieogrzewanym, w tym roku kupiłam dwie karpy, które aktualnie suszę,dość ładnie przybrały na masie przez sezon letni, myślę włożyć do kotłowni, którą mam w domu, teraz mam piec gazowy, więc nie będzie w niej tak ciepło, jak był tam węglowy, gdzie zimujesz swoje karpy?
Walki z tą wstrętną ćmą nie zazdroszczę, ja też mam sąsiadów, których nie interesują plagi i nic nigdy z tym nie robią więc wiem o czym piszesz, jest to trudne, dotrzeć do nich. Pozdrawiam i życzę pozytywnego zakończenia walki

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Witaj! Cieszę się, że mogłem zobaczyć Twoje dalie na żywo na wystawie, a teraz przyszła kolej na Twój wątek. Tak jak w Olsztynie spodobały mi się Twoje dalie, a jeszcze bardziej ich wyeksponowanie, tak i teraz podziwiam dalie w wątku a jeszcze bardziej jakość zdjęć
Można by rzec - dalie jak żywe!

Można by rzec - dalie jak żywe!
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
U mnie odmiana Jetfire zupełnie odwrotnie niż u Ciebie. W zeszłym roku kiepściutko, mało kwiatów i nędzne, a w tym byłam bardzo zadowolona. Byłam... bo dzisiaj w nocy po raz pierwszy mieliśmy przymrozek. 

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Cudeńka te dalie.
Każda piękna i każdy ich kolor zachwyca.
I chociaż sama preferowałam te w odcieniach różu i purpury, to Twoje złote mnie zachęciły i do takich barw.
Pomyślę o nich na wiosnę.
Zobacz pw.

Każda piękna i każdy ich kolor zachwyca.
I chociaż sama preferowałam te w odcieniach różu i purpury, to Twoje złote mnie zachęciły i do takich barw.
Pomyślę o nich na wiosnę.
Zobacz pw.

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Re: Ogrodowe klimaty

Cudne dalie. Jeśli będziesz miała nadwyżki teraz na wiosnę, to ja chętna jestem na te odmiany

Cudna kolekcja w całym ogrodzie

- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Witajcie w nowym sezonie
Jakże mi miło, że tyle z Was odwiedziło mój wątek
Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale zimą właściwie tu nie zaglądam.
Jeszcze jesienią uporałam się w końcu z urządzeniem różanego kawałka. Efekt będzie za minimum 3 lata, ale może będę mogła pokazać Wam jakiś inny kwietny łebek, niż daliowy.
Sklaniak... Trzeci sezon czeka na renowację i chyba tej wiosny znowu się nie doczeka, bo przyszedł czas na sadzenie dalii.
A wśród dalii, jak co roku, nie obyło się bez strat. Przybyło też trochę nowych odmian więc znów zagwozdka z zaplanowaniem jak to wszystko w miarę kolorystycznie posadzić
anabuko1 Powodzenie się przyda na nowy sezon, choć póki co objawów ćmy nie widać.
Annes 77 Miło mi, że wpadłaś
Wiosna już jest, więc jeszcze trochę i mam nadzieję będziemy podziwiać dalie u Ciebie 
vimen Pomocnica nie pomieszała
Wszystkie, które zakwitły były zgodne
Dwie straciłam dzięki buszowaniu siostrzeńców. Kilkukrotnie je zdeptali w poszukiwaniu piłki, która notorycznie im wpadała w to samo miejsce
A jak moje? Mój mały pomocnik lubi czasem "poczytać" metki, choć wie, że przekładać nie wolno. Tylko kto nadąży za pomysłami czterolatka
dorotka350 Witaj w moich progach
Szczerze mówiąc ja też coraz częściej poszukuję niższych odmian. Zwłaszcza rabatowych.
Niestety nie mam doświadczenia w uprawie w donicach, więc nie doradzę która odmiana się do nich nadaje. U mnie, z niższych (do 100cm) najchętniej i najobficiej kwitnie Tutti Frutti, Karma Fuchsiana, Nati, Purple Pearl, Oreti Adele, Petra, Pirat i Snow Flake.
Z ciekawością zajrzę do Ciebie, co posadziłaś.
Witaj Krychna
Karpy zimuję w piwnicy, luzem w skrzynkach. W tym roku coś bardziej mi je przesuszyło. Chyba spróbuję w kolejnym roku przysypać je torfem. Ale co ja tu o zimie, skoro wiosna dopiero
Ćmy, jeśli są, póki co się nie ujawniają. Niedługo wywieszę pułapki i zobaczymy
Witaj Florian
Dziękuję Ci za miłe słowa, choć zdjęcia pozostawiają wiele do życzenia. To zwykłe "małpkowe"
A ekspozycja... realizowana w nocy, w deszczu, po ciemku, przy światłach samochodu...
wanda7 W tym roku Jetfire wróci na lepszą miejscówkę i zobaczymy czy się nawróci.
Ignis05 Miło mi, że dałaś się oczarować.
Ja też preferuję te w odcieniach różu. Jednak i inne barwy coraz skuteczniej zdobywają mój zachwyt. Choćby połączenie żółci i pomarańczu u Paso Doble
Właściwie to jedynie nie ciągnie mnie do cytrynowych.
Alania Niestety z tych odmian nie mam nadwyżek. A ta z ostatniego zdjęcia zakończyła swój żywot tej zimy
Pogodnych dni Wam wszystkim i zdrowia

Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale zimą właściwie tu nie zaglądam.
Jeszcze jesienią uporałam się w końcu z urządzeniem różanego kawałka. Efekt będzie za minimum 3 lata, ale może będę mogła pokazać Wam jakiś inny kwietny łebek, niż daliowy.
Sklaniak... Trzeci sezon czeka na renowację i chyba tej wiosny znowu się nie doczeka, bo przyszedł czas na sadzenie dalii.
A wśród dalii, jak co roku, nie obyło się bez strat. Przybyło też trochę nowych odmian więc znów zagwozdka z zaplanowaniem jak to wszystko w miarę kolorystycznie posadzić

anabuko1 Powodzenie się przyda na nowy sezon, choć póki co objawów ćmy nie widać.
Annes 77 Miło mi, że wpadłaś

vimen Pomocnica nie pomieszała

A jak moje? Mój mały pomocnik lubi czasem "poczytać" metki, choć wie, że przekładać nie wolno. Tylko kto nadąży za pomysłami czterolatka

dorotka350 Witaj w moich progach

Szczerze mówiąc ja też coraz częściej poszukuję niższych odmian. Zwłaszcza rabatowych.
Niestety nie mam doświadczenia w uprawie w donicach, więc nie doradzę która odmiana się do nich nadaje. U mnie, z niższych (do 100cm) najchętniej i najobficiej kwitnie Tutti Frutti, Karma Fuchsiana, Nati, Purple Pearl, Oreti Adele, Petra, Pirat i Snow Flake.
Z ciekawością zajrzę do Ciebie, co posadziłaś.
Witaj Krychna

Ćmy, jeśli są, póki co się nie ujawniają. Niedługo wywieszę pułapki i zobaczymy

Witaj Florian

A ekspozycja... realizowana w nocy, w deszczu, po ciemku, przy światłach samochodu...

wanda7 W tym roku Jetfire wróci na lepszą miejscówkę i zobaczymy czy się nawróci.
Ignis05 Miło mi, że dałaś się oczarować.

Właściwie to jedynie nie ciągnie mnie do cytrynowych.
Alania Niestety z tych odmian nie mam nadwyżek. A ta z ostatniego zdjęcia zakończyła swój żywot tej zimy

Pogodnych dni Wam wszystkim i zdrowia