Doświetlanie roślin / rozsad cz.2
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 8 sie 2018, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Oświetlenie roślin pod osłonami
Witam. Zabrałam się właśnie do uprawy moich roślin pod osłonami. Są to roślinki całoroczne i teraz pytanie, czy taka świetlówka LED 120cm będzie dobra do ich oświetlenia. Zastanawiam się czy mogę wybrać do tego zwykłe Ledy, czy powinnam te "GROW"
Reklama usunięta/Karo
Reklama usunięta/Karo
Regulamin
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Doświetlanie roślin / rozsad świetlówkami - pomysły
"Led GROW" to pic na wodę , marketing i wprowadzanie ludzi w błąd żeby wyciągnąć kasę . Pasmo zielone jest roślinom równie niezbędne jak niebieskie czy czerwone. Kup najzwyklejsze świetlówki o zimnej barwie światła, dodatkowo wkręć ze dwie zwykłe żarówki średniej mocy aby kwiatki miały daleką podczerwień i będzie Pani zadowolona.
Obowiązkowo przeczytaj chociaż 10 ostatnich stron wątku a jeszcze lepiej 15.
Obowiązkowo przeczytaj chociaż 10 ostatnich stron wątku a jeszcze lepiej 15.
-
jafhar mógłbyś podać namiary albo chociaż typ tego cudeńka? Przeglądałem wyroby Citizena i aż się wierzyć nie chce, że produkują ledy kilkaset watów na chipie o wymiarach 4x4 cm.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 kwie 2019, o 09:31
Witajcie,
Ufff przeczytałem cały wątek trochę to zajeło i chciałbym rozwiać moje ew. wątpliwości oraz się poradzić ze względu na to że mam okna w mieszkaniu wschodnio-zachownie, moja rozsada potrzebuje doświetlenia... W tym roku miałem strasznie wybiegniętą rozsade pomidorów i papryki, a rozsada "małych warzyw" skończyła się totalna klapą. Sądzę że jak już tutaj wspominał kolega KaLo wynikało to z powodu braku niebieskiego spektrum. Od początku pomysłu chciałem zastosować oświetlenie liniowe, po dokształceniu się myśle o kombinacji:
Pila Cool Daylight 36w/865 + Osram Fluora 36W/77 jak ma El. BobejGS
Lub: 2x Cool Daylight 36w/865
parapety szerokość 35~ cm x 4m wiec paletodonica wchodzi idealnie myślę o 3x kompletach po długości. Chociaż przeliczajać na m2 powinno spokojnie starczyć po 1 świetlówce jako doświetlenie. Co do odbłyśników chciałem użyć nierdzewki polerowanej ale koszta zwaliły mnie z nóg takiej powierzchni... Wiec raczej zastosuje folie odblaskową taka a'la z kwiaciarni lub zwykłe sreberko do któregonie jestem przekonany
Pozdrawiam
Ufff przeczytałem cały wątek trochę to zajeło i chciałbym rozwiać moje ew. wątpliwości oraz się poradzić ze względu na to że mam okna w mieszkaniu wschodnio-zachownie, moja rozsada potrzebuje doświetlenia... W tym roku miałem strasznie wybiegniętą rozsade pomidorów i papryki, a rozsada "małych warzyw" skończyła się totalna klapą. Sądzę że jak już tutaj wspominał kolega KaLo wynikało to z powodu braku niebieskiego spektrum. Od początku pomysłu chciałem zastosować oświetlenie liniowe, po dokształceniu się myśle o kombinacji:
Pila Cool Daylight 36w/865 + Osram Fluora 36W/77 jak ma El. BobejGS

Lub: 2x Cool Daylight 36w/865
parapety szerokość 35~ cm x 4m wiec paletodonica wchodzi idealnie myślę o 3x kompletach po długości. Chociaż przeliczajać na m2 powinno spokojnie starczyć po 1 świetlówce jako doświetlenie. Co do odbłyśników chciałem użyć nierdzewki polerowanej ale koszta zwaliły mnie z nóg takiej powierzchni... Wiec raczej zastosuje folie odblaskową taka a'la z kwiaciarni lub zwykłe sreberko do któregonie jestem przekonany

Pozdrawiam
Amator który szybko się uczy ;)
-
Folia z kwiaciarni jest półprzezroczysta. Albo folia aluminiowa albo biała farba. Współczynniki odbicia światła są porównywalne.
Na dobrą sprawę białe rury wystarczą, jeżeli masz zamiar tylko doświetlać na parapecie a nie trzymać w piwnicy.
Lektura dodatkowa, tego chyba jeszcze nie było. http://www.realcolortheory.pl/kolortrawy-colorgrass.pdf
Na dobrą sprawę białe rury wystarczą, jeżeli masz zamiar tylko doświetlać na parapecie a nie trzymać w piwnicy.
Lektura dodatkowa, tego chyba jeszcze nie było. http://www.realcolortheory.pl/kolortrawy-colorgrass.pdf
-
- 10p - Początkujący
a które świetlówki byś polecał?
-
Te wybrane są OK. Rosjanie łączą Fluorę z rurą 965 ale trudno ją dostać i jest droga. W póżniejszych fazach wzrostu dobrze jest dodać dalszej podczerwieni czyli zwykła zarówka średniej mocy lub niewielki halogen.
-
- 10p - Początkujący
Dzięki KaLo
w grudniu przeprowadzę testy oświetlenia żeby wszystko było na tip top przed wysiewami

-
Mozewsz zacząć już teraz, będzie więcej czasu na ew. poprawki. 

-
- 10p - Początkujący
Jeszcze troche walki mnie czeka na działce, ale jak tylko się ogarnę to biore się za to! 

-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
Ten rok miał być inny miał być Growbox 12m2 ale niestety nie udało się ukończyć dobudówki i pokój w gospodarczym nadal zawalony sprzętem. Wracam do Growboxa 60x60x120 cm i już nie ledgrow a lampa sodowa 150W. Faktycznie to sporo prądu ale mam swój darmowy i te 500kWh to jakaś drobnica. W pranach mamy pomidora MegaGroniastego czerwonego ogłowionego jak tylko przekroczy 120 cm wysokości i sałatę w doniczce dla "pewności". Jako Bozia pozwoli to będzie jeszcze Pepino.kaLo pisze:"Led GROW" to pic na wodę , marketing i wprowadzanie ludzi w błąd żeby wyciągnąć kasę .
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Już zacząłem doświetlanie więc się dopiszę i będę śledził na bieżąco, może jakieś nowości się pojawią.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Cześć.
Robię oświetlenie do growboxa w którym będę hodował rozsady pomidorów.
Growbox ma wymiary 100cm na 50cm wysokość 800cm. Posiadam po dwie sztuki led COB 20W grow )full spectrum i dwie sztuki Led cob 10W cold white,
zrobię z nich dwa "moduły" (10W cold white + 20W grow). Możecie mi podpowiedzieć jaką soczewkę kupić by równomiernie były rośliny oświetlone 120 czy 60 stopni ? . Odległość ledów od rośliny będzie regulowana, ale maksymalna to 60cm od doniczki.
Robię oświetlenie do growboxa w którym będę hodował rozsady pomidorów.
Growbox ma wymiary 100cm na 50cm wysokość 800cm. Posiadam po dwie sztuki led COB 20W grow )full spectrum i dwie sztuki Led cob 10W cold white,
zrobię z nich dwa "moduły" (10W cold white + 20W grow). Możecie mi podpowiedzieć jaką soczewkę kupić by równomiernie były rośliny oświetlone 120 czy 60 stopni ? . Odległość ledów od rośliny będzie regulowana, ale maksymalna to 60cm od doniczki.
Piotr
-
Rolniku nie przesadziłeś z wysokością?
Po co soczewki , które zabiorą nawet do 30% strumienia. Sam COB promieniuje większść energii w kącie 110-130 st.

Po co soczewki , które zabiorą nawet do 30% strumienia. Sam COB promieniuje większść energii w kącie 110-130 st.
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Trochę przesadziłęm, zawsze można zmniejszyć
Myślałem o soczewkach, bo jak zapale coba to sporo światła ucieka na boki , tak mi się wydaje
, z resztą sam zobacz...

A dla przyszłych majsterkowiczów taka informacja. Spokojnie na takim radiatorze od CPU + wentylator pociągniecie coba 50W. U mnie na 30W jest radiator jest lekko ciepły.

Myślałem o soczewkach, bo jak zapale coba to sporo światła ucieka na boki , tak mi się wydaje

A dla przyszłych majsterkowiczów taka informacja. Spokojnie na takim radiatorze od CPU + wentylator pociągniecie coba 50W. U mnie na 30W jest radiator jest lekko ciepły.

Piotr