Moje cudeńka - miaaa
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grudniczek - Kameleon.
Dorotko masz po prostu 2 w jednym. Super kwitnie, ale widzę, że też ma sporo pączusiów. Długo będziesz się nim cieszyć

Dorotko masz po prostu 2 w jednym. Super kwitnie, ale widzę, że też ma sporo pączusiów. Długo będziesz się nim cieszyć

Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
WitamDorotko. Takiego omnibusa jeszcze nie widziałem,4 wątki,2 domy z plejadą najróżniejszych roślin a na dodatek jeszcze ogród nie mówiąc już o studiach.Co prawda, do Twego ogrodu ani do storczyków jeszcze nie zaglądałem ale możesz być pewna,że jak tylko znajdę jakieś okienko,to na pewno i tam zajrzę.Masz to jak w banku.
Jak pisałaś,Twoim ulubieńcem jest Echinopsis,ale to było wtedy gdy nie miałaś jeszcze tak dużej kolekcji jak obecnie i chyba już inny kaktus zajął jego miejsce.A może stara miłość nie rdzewieje?
Jeśli nadal lubisz Echynopsisy to mam dla Ciebie coś dla oka http://got.pl/images.google.pl/uPEFU0
Mnie z Twojej pięknej kolekcji najbardziej przypadł do gustu niezidentyfikowany kaktus nr.4 z dołu 1 strony.Włochata kolumna,wspaniały.
P.S.Masz chyba teraz sesję.Za moich czasów życzyło się wtedy:"niech Ci język kołkiem stanie".
Nie wiem jak dziś,więc będę cicho.

Jak pisałaś,Twoim ulubieńcem jest Echinopsis,ale to było wtedy gdy nie miałaś jeszcze tak dużej kolekcji jak obecnie i chyba już inny kaktus zajął jego miejsce.A może stara miłość nie rdzewieje?

Mnie z Twojej pięknej kolekcji najbardziej przypadł do gustu niezidentyfikowany kaktus nr.4 z dołu 1 strony.Włochata kolumna,wspaniały.
P.S.Masz chyba teraz sesję.Za moich czasów życzyło się wtedy:"niech Ci język kołkiem stanie".
Nie wiem jak dziś,więc będę cicho.

piękny ten grudnik
widziałam go w kwiaciarni i zastanawiałam się co to za roślinka i jak z nią się obchodzić? czy mi sie wydaje czy to sukulent? myślisz że zniósł by makabrycznie gorący latem południowy parapet? a może rósł by sobie dobrze na szafce naprzeciwko południowego okna? chciałabym jeszcze zapytać ile razy w roku kwitnie i jak długo. ojjj jak mi się go chce ale nie wiem czy nie będę musiała się wstrzymać trochę z zakupem bo musze zaspokoić najpierw moje storczykowe zachciewajki,które jednak troszkę kieszeń opróżniają. i poszukuję żywych kamieni, raz je tylko czy dwa razy spotkałam. ale oczywiście nie przeszkodziło mi nic w tym aby zdobyć pomarańczowe kalanchoe
po prostu nie mogłam się oprzeć. chyba już tylko żółtego mi brakuje. w ogóle to interesuje mnie jakie jeszcze sukulenty kwitną
grudnik jest piekny, ma takie duże kwiaty a ja kocham wszystko co kwitnie 

- miaaa
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Władku miło mi Cię gościć w moim kaktusowym wątku
Mimo powiększania się kolekcji, nadal pozostał mi sentyment do echinopsisów :P
Bardzo podobają mi się hybrydy o różnobarwnych kwiatach
coś w tym stylu:

Dziękuję za linka do stronki - jest czym oczy nacieszyć
Również polecam stronkę z fotkami echinopsisów:
http://website.lineone.net/~igandjm.rob ... dex.htm#28
Kaktus, który spodobał Ci się najbardziej to Cleistocactus strausii
A sesja powoli mi się zbliża, chociaż właśnie w tym okresie "przed" najwiecej nauki i zaliczeń
ale jak na razie jest dobrze
Zapraszam Cię jak najczęściej do odwiedzin
Dareczku napisz coś o temacie , o którym wspomniałeś:) brzmi interesująco
Kasiu grudnik( inaczej - schlumbergera, zygokatus, kaktus bożonarodzeniowy) to kaktus
lubi dużo światła, ale myslę, że południowy parapet to nie najlepszy pomysł, bo może się tam "upiec" latem
moje stoją obecnie na oknie południowo - zachodnim, ale na lato przestawiam je na stolik w pobliżu okna. Można też wystawić go na dwór ( na lato oczywiscie), zwłaszcza zmiany temperatur między nocą a dniem korzystnie działają na roślinkę w okolicach września - października >>> pobudzają ją do kwitnienia
Co do postawienia na szafce to zależy w jakiej odległości jest od okna. U mnie grudniki kwitną średnio 2 razy do roku, przez około tydzień- dwa
Tu możesz troszkę poczytać na temat grudników:
http://bio.binertia.com/podstrony/rosli ... rgera.html
A tu masz spis linków na naszym forum dotyczących grudników:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ht=grudnik

Mimo powiększania się kolekcji, nadal pozostał mi sentyment do echinopsisów :P
Bardzo podobają mi się hybrydy o różnobarwnych kwiatach

coś w tym stylu:

Dziękuję za linka do stronki - jest czym oczy nacieszyć

Również polecam stronkę z fotkami echinopsisów:
http://website.lineone.net/~igandjm.rob ... dex.htm#28
Kaktus, który spodobał Ci się najbardziej to Cleistocactus strausii

A sesja powoli mi się zbliża, chociaż właśnie w tym okresie "przed" najwiecej nauki i zaliczeń

Zapraszam Cię jak najczęściej do odwiedzin

Dareczku napisz coś o temacie , o którym wspomniałeś:) brzmi interesująco

Kasiu grudnik( inaczej - schlumbergera, zygokatus, kaktus bożonarodzeniowy) to kaktus

Tu możesz troszkę poczytać na temat grudników:
http://bio.binertia.com/podstrony/rosli ... rgera.html
A tu masz spis linków na naszym forum dotyczących grudników:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ht=grudnik
szafka araczej pułka nad biurkiem jest na ścianie naprzeciwko okna, mój pokój nie jest duży, to jakieś 3 lub 4 metry ale słońca zawsze jest mnóstwo, przed oknem mam prawie pustą przestrzeń nic go nie zasłania w dodatku to 2 piętro i poddasze jednocześnie, np w pokoju pod moimchociaż też ma południowe okno ale słońca nie jest tak dużo. moge też go postawić na małym stoliku który stoi mniej więcej na środku pokoju. śliczne dzięki za informacje 

- miaaa
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kasiu jak najbardziej zachęcam do nabycia grudnika
Ewciu grudniczek kwitnie nadal
postaram się jutro pstryknąć fotkę
ja tez jestem ciekawa, jaką to niespodziankę mi następnym razem zrobi 
Kochani odrabiam zaległości
Najpierw - nowości od Michałka (Bebeszek)
Aloes pstry (Aloe variegata)

Stapelia grandiflora

Aporocactus ? czy raczej chamaecereus silvestrii ? - oto jest pytanie

Brasilioopuntia brasilensis

Notocactus ( z lewej) i rebutia ( po której została mi tylko fotka
)

Dodatkowo dostałam jeszcze nasionka rebutii, którymi zajmę się na wiosnę ;)
Dziękuję Michałku
Mama przyniosła mi skądś ( lekko sfatygowaną ) mammillarkę - podejrzewam , że miała wpiętego kwiatka na wierzchołku wzrostu

Kupiłam również ostatnio kwitnącą mammillarię ( bardzo podobna do m. backebergiana v. ernestii - tylko ma jaśniejsze ciernie)-mam już mam już 2 takie (na 1 stronie wątku) i 3 podobne - nie mogłam się powstrzymać, taka malutka namiastka wiosny ...

Na koniec mammillaria carmenae, która kwitnie do tej pory

Ewciu grudniczek kwitnie nadal

Kochani odrabiam zaległości

Najpierw - nowości od Michałka (Bebeszek)

Aloes pstry (Aloe variegata)

Stapelia grandiflora

Aporocactus ? czy raczej chamaecereus silvestrii ? - oto jest pytanie

Brasilioopuntia brasilensis

Notocactus ( z lewej) i rebutia ( po której została mi tylko fotka

Dodatkowo dostałam jeszcze nasionka rebutii, którymi zajmę się na wiosnę ;)
Dziękuję Michałku

Mama przyniosła mi skądś ( lekko sfatygowaną ) mammillarkę - podejrzewam , że miała wpiętego kwiatka na wierzchołku wzrostu

Kupiłam również ostatnio kwitnącą mammillarię ( bardzo podobna do m. backebergiana v. ernestii - tylko ma jaśniejsze ciernie)-mam już mam już 2 takie (na 1 stronie wątku) i 3 podobne - nie mogłam się powstrzymać, taka malutka namiastka wiosny ...

Na koniec mammillaria carmenae, która kwitnie do tej pory