Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
ares13
50p
50p
Od: 30 gru 2008, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

baryczko on chyba wypuści keiki :idea: bo te które tak wypuszczają pędy nie mogą dalej rosnąć czy jakoś tak :
Pozdrawiam, Arek :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak Arku, czytałam o takich przypadkach. Tego jednak oglądam ze wszystkich stron i nie widzę, by coś tam rosło z boku. Może trzeba dłużej poczekać. Na razie Phal. jest zdrowy i cały czas kwitnie, przedłuża łodygi i cieszy nasze oczy nieprzerwanie od maja :) dodam, że jest podlewany co 10-14 dni wodą przegotowaną bez nawozu, a stoi na zachodnim oknie.

Chcę Wam pokazać Phal. należącego do mojej mamy, który zakwitł u niej powtórnie po ok. 8 m-cach. Miał dużo pąków, wszystkie rozkwitły. Teraz ma obcięta łodygę za 3 oczkiem i odpoczywa. Stoi na południowych oknie, przesłoniętym żaluzjami, więc nie ma nadto jasno, podlewam go mniej więcej co tydzień wodą z małą dawką nawozu.
Tak wyglądał we wrześniu.

Obrazek
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
ares13
50p
50p

Post »

świetny kolor 8)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Punkt pierwszy z listy chciejstw- malinowy!

Obrazek

Obrazek

Zdjęcie nie oddaje jego rzeczywistego koloru.
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękny jest. takiego nie mam. chciałabym jakiegoś malinowego lub bordowego, bo takich niestety brak w mojej kolekcji.
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Brawo za skuteczną realizację marzeń. Śliczny ten malinowy, choć akurat na fotce ten kolor nie bardzo wyszedł.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie z takiego powodu wybrałam ten okaz. U mnie najwięcej jest żółtych Phal., i chciałam malinowego dla odmiany. Może następny będzie morelowy, podobny do Twojego?
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mój właściwie jest bardziej malinowy lub koralowy niż morelowy, bo morela o ile się nie mylę jest jasnopomarańczowa, a mój Phal. jest bardziej rózowy. marzy mi się taki ciemnomalinowy wpadający w bordowy. niektórzy na forum takie mają, ja jeszcze nie mam, ale może kiedyś spotkam. i oczywiście chciałabym białego z rózowymi mazami na brzegach.
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Chcę Wam pokazać Phal., który kwitnie nieprzerwanie od maja, jest wyjątkowy również dlatego, że łodyga wyrasta mu ze stożka wzrostu i jestem bardzo ciekawa jak będzie rósł dalej. Listki ma zapobiegawczo pomazane Topsinem, ze względu na to, że stał wcześniej obok Phal. z jakaś grzybową chorobą liści. Niestety dlatego nie wyglądają najlepiej.
Baryczka trafił Ci się storczyk z tzw. chorągiewką - to nie jest keiki. Też mam takiego.
Jovanka w moim wątku wyjaśniła o co chodzi

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=256

Zajrzyj też do wątku Miluck
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Narine, coś czytałam o takich dziwaczkach i już wiem, że powinnam, jak pisze Jovanka, dbać o niego jak o inne. Spodziewam się zobaczyć u niego basal keiki lub keiki na pędzie. Póki co kwitnie, choć zauważyłam, że ta główna łodyga przysycha, więc obcięłam ją trochę.
Ciekawi mnie jak będzie rósł. Jak się u niego coś pojawi to na pewno tutaj napiszę.
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Wszystkie dziwaczki są ciekawe :P
Ostatnio widziałam u koleżanki ogromnego phalaenopsisa z dwoma takimi chorągiewkami na jednym pędzie (w odstępie ok10cm) :P Dopiero ponad drugą chorągiewką łodyga rozgałęziała się na kilka odnóg obsypanych kwiatami. Ciekawe czy to genetyka, czy ktoś 2 razy uszkodził mu czubek wzrostu?.. Niestety koleżanka niewiele wiedziała o jego przeszłości. Kiedyś może uda mi się zrobić mu zdjęcie, bo naprawdę bardzo ciekawy okaz :wink:
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też lubię takie "inności", miałam kiedyś Phal. peloric, niestety wtedy nie umiałam się odpowiednio nim zająć, miał za niską temp. i już go nie mam.
Pozdrawiam! Kamila
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

Baryczko a kto jest na drugim miejscu Twojej listy chciejstw? gratuluję mu awansu na pierwsze miejsce :D Malinowy słodki :)
Pozdrawiam,
Basia
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a ja nie lubię dziwnych storczyków, wolę normalne. jakby któryś z moich puścił pęd ze stożka to bym była zła. bo wtedy albo musiałby uschnąć, albo puściłby boczne keiki. jakbym gdzieś spotkała takiego storczyka z pędem w stożku to nie kupiłabym go nawet gdyby był moim wymarzonym (np. biały z mazami).
Awatar użytkownika
ares13
50p
50p

Post »

Storczykowa zgadzam się 8) nie wiadomo co robić i czy się uda :roll: trochę dużo zachodu :?
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”