Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8

Post »

Ja zrobiłem w tamtym roku dżem ze śliwek i chili do marynowania mięs. Dołożyłem solidną garść najostrzejszych odmian. Pierwsze wrażenie to sama słodycz :D, dopiero po chwili uderza piekielna moc superhotów ;:215
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2014, o 19:16

Post »

Tak to zwykle chilli czy inne superhotty. One sprawiają ,że dżem jest ostry i nadaje sie do mięs, ale Biquinho jest specyficzne. Ma mocny owocowy smak i zapach. nadaje się zdecydowanie do deserów.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tomtom82 a jak zachowywała się zimą? Nie była atakowana przez mszyce?
I gdzie przechowywałeś?
Mam taką żółtą i stąd moje pytanie.
tomtom82
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 cze 2016, o 15:24

Post »

?rażynaW Przechowywałem na strychu pod oknem dachowym, temperatura była chyba trochę za wysoka 16-18 stopni ale wszystkie doniczkowce dały radę. Biquinho była najbardziej żywotna i nie miała ochoty zimować, tak że mimo jesiennego drastycznego przycięcia już w lutym miałem konkretny parasol i kwiaty. Z mszycami nie miałem w ogóle problemów, za to wiosną we wszystkich doniczkach zalęgły się ziemiórki - z nimi rozprawiłem się za pomocą nicieni ;:63
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Tomtom82 dzięki wielkie za odpowiedź.
Spróbuje swoją przezimować w piwnicy, muszę poobcinać bo bardzo rozłożysta.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

U mnie też coś dziurkuje papryki kolejny rok i też nie mogę dojść co to może być.
A co śmieszniejsze to nie zjada papryki jako tako. Robi dziurkę i znika i potem przy byle deszczu papryka jest pełna wody od środka.

Bajecznie wygląda taki kolorowy p?łmisek z paprykami.
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Znika, nie znika. Jak rozkroisz taką papryczkę to zobaczysz w okolicy nasion czarne odchody na których szybko usadowi sie Szara pleśń. Badałam sprawę na rożnych forach paprykowych. Jest to larwa muchówki pepper fruit fly - Atherigona orientalis która w momencie wydostawania się z owocu robi sobie dziurę. podobnie jak larwy owocówek w jabłkach. Niewiele mozna na jej temat znaleźć na polskich stronach Google, ponieważ pochodzi z ciepłego klimatu. Myśle ze ostatnie upalne lata sprzyja jej rozprzestrzenianiu. ale to moje zdanie.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie zauważyłam odchodów, bo te co są nadgryzione przeważnie bardzo szybko się robią zgniłe całe. Mało kiedy jest tak że się ta dziurka zasklepi, jak jest bardzo sucho to się zdarza że rośnie dalej , a tak to opada i gnije. Nie podejrzewałabym o to muchy.
Paskudna.

Jest jakiś prosty spos?b ochrony przed nią?
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Nie mam pojęcia. To mucha bardzo kosmopolityczna. pochodzi z Azji, ale największe spustoszenie robi w Kalifornii. Pewnie amerykanie cos tam opracowali, bo u nas to jeszcze nie jest plaga i jest niszowym szkodnikiem.. a owoc błyskawicznie gnije, bo szara pleśń lubi odchody tej larwy.
Awatar użytkownika
ullak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2015, o 11:45

Post »

Jeśli to mucha, to pewnie zabezpieczenie siatką na owady by pomogło. Nie wiem czemu w Polsce w ogrodniczych sklepach nie miewają takich siatek.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może by pomogło narzucenie moskitiery na krzaczek?
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Trzeba by sprawdzić jej cykl rozrodczy. Kiedy składa jaja, bo tylko wtedy jest niebezpieczna dla papryk. Teraz moskitiera to już po ptakach, a i flizelina była by dobra.. Ciężko jest mi się dokopać do informacji o tej muchówce. Tym bardziej że angielski nie jest moja dobrą strona, a na polskich stronach nie ma nic.
,
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że translator nam chętnie pomoże ;). Ja tez pogmyram w necie jak wrócę z pracy . Pasuje znaleźć jakiś prosty niechemiczny spos?b, bo takie niszczenie plonów już się robi frustrujące.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Jakiej wielkości są te otworki bo larwy mają długość 4-6 mm czyli ich średnica max będzie 1,5 mm. Jeżeli to otwór wygryziony przez gąsienicę to powinien mieć jednakowy przekrój na całej długości . Poza tym w http://entnemdept.ufl.edu/creatures/FRU ... it_fly.htm napisali, że jaja są składane w pęknięciach skórki dojrzałych lub gnijących owoców a nawet odchodach bo samice nie mają mocnego i ostrego pokładełka mogącego przebić twarde tkanki (skórkę), to jak może infekować zdrowe owoce? Poza tym mucha ta występuje głównie do 20 st. szerokości północnej i południowej, czasem trochę dalej a Polska to 50 stopień. Masz fotki tych otworków?

Mój wczorajszy zbiór z 4 krzaczków . Hungarian yellow wax.

Obrazek
emalia112
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Tak czytałam to i też mam wątpliwości. U mnie te dziurki są malutkie, ale potem w tym miejscu bardzo szybko zaczyna gnić i otwór sie powiększa. A wewnątrz owocu widać odchody jakiegoś stwora, którego nie ma. Na zdjęcia musisz poczekać, bo teraz to nie sa częste uszkodzenia , , ale im bardziej papryka dojrzewa tym tego więcej. Szczególnie widać to na dojrzałych habanerach. Ale Jalapeno też bywa porażone. Być moze nie mam racji , ale nic innego nie znalazłam. A wierz mi pytałam w wielu miejscach.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”