Moje rośliny... apus - ogród z różą. 4 cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moje rośliny... apus - ogród z różą. 4 cz.

Post »

Witaj Basiu! tak jak u Ciebie proso u mnie wysiewają się malwy ...szczególnie w tzw polu mam je we wszystkich jarzynach. Przyjedziesz to wykopiesz różniste kolorki :D Cukinie nie chcą za ch...owocować jakiś błąd w nawożeniu ...czy co?
Dzisiaj ściana deszczu, z jednej strony dobrze ale z drugiej floksy opadną :wink:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Basiu, w ubiegłym roku podziwiałam Twoją perowskię, która ogromnie mi się podobała. W tym roku mam już własną i teraz już tylko drżę o to, by się zadomowiła. ;:108
Ziółek też u Ciebie nie brakuje, ;:333 a mój ogródek ziołowy w tym roku ubożuchny. Muszę się wziąć w garść i zadbać o jego uzupełnienie w następnym sezonie.
Widzę u Ciebie białego hibiskusa z oczkiem. ;:333 Nieśmiało kłaniam się z prośbą o nasionka. ;:180 ;:180
Pozdrawiam i dobrego tygodnia życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, ja również jestem pod wrażeniem perowskii, bardzo mi się podoba, Iwonka podpowiada Ci oregano, popieram, to ziele kwitnie na okrągło i pięknie się rozrasta. Mogę Ci wysłać, bo w ubiegłym roku mocno się wysiało.
Po południu wstawię fotki z moimi, naprawdę fajnie wyglądają, nie są w żaden sposób kłopotliwe w uprawie, przy okazji będziesz miała następną, darmową przyprawę po ręką ;:173 .
Wreszcie Baziu znalazłam nasionka dziwaczka od Ciebie, wiosną posiałam i teraz pięknie kwitną, jesienią wykopię bulwki i przechowam do wiosny. Wielke dzięki ;:196.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu, perowskia niesamowita ;:215 Musi jej być w tym miejscu bardzo dobrze, bo kępa olbrzymia. A jeżówki niby te 'zwyczajne', ale jakże pięknie kwitną.
Jesteś zadowolona z Lady of Shalott?
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Wróciłam z urlopowego wyjazdu i... zabrałam się za plewienie. W piętek popołudniu i w sobotę 6 worów chwastów zniknęło z rabat. Bardzo wypasione były, pewnie im służyła pogoda, dodatkowo poszedł pod sekator bukszpan - cały zjedzony przez sławetną ćmę, w właściwie przez jej dzieciaki, które niczego się nie boją ;:222 Przed wyjazdem widziałam jej oznaki, ale myślałam, że jak wrócę, to zabiorę się za nią, jednak one były szybsze. No cóż... poszło z dymem.

Wycięłam też trochę przekwitniętych róż (w trakcie mojej nieobecności zaczęło się drugie kwitnienie), usunęłam też to co już zakończyło wegetację np. gipsówkę, która była już suszem.

Dorotko, z gipsówką pięknie jeżówki wyglądają. Na pewno muszę jej zmienić miejscówkę, bo bardzo rozwala się po innych roślinkach nie pozwalając im normalnie funkcjonować, taki trochę z niej pasożyt. Fakt, że urodny... ;:306

Maryniu, Perowskie lubi patelnie i raczej suche miejsce, u mnie ma to właśnie. Jest w miejscu, w którym / z którym mam problem, bo nic specjalnie tam nie rosło, ziemia tam jak beton - wysuszona, a dodatkowo zimą leży dużo śniegu (z podjazdu tam się zgarnia i jeszcze z dachu spada.... A ta sobie nic z tego nie robi (oby tak dalej) i w każdym roku coraz ładniejsza.

Jadziu, też widziałam na miejskich nasadzeniach Perowskie! Oj zachwycały mnie. Ja mam ją też jeszcze w innych miejscach, ale trzeba im będzie zmienić lokalizację, bo te miejsca nie są zbyt trafione... Już chyba nawet wiem gdzie pójdą, ale to dopiero wiosną...

Beatko, na pewno sobie poradzą ;:215

Jagienko, pamiętam że też pierwsze dwa, trzy sezony Perowskie są mało atrakcyjne, jednak z każdym rokiem pięknie się zagęszczają i robią masę. Tnie się je podobnie jak hortensje ogrodową - na dwa- trzy oczka, a potem każdego roku jest więcej pędów. U mnie teraz większość ziółek w kwiatach, ale najbardziej wymiata bazylia! Nie wiem co to za odmiana, ma takie długie pędy kwiatowe, że mam wrażenie, że cała ona to jeden kwiat... Juz nic przy niej nie robię, a pszczółki się cieszą ;:167

Soniu, w tym roku poszłam w niecierpki do nasadzeń tarasowych i chociaż trochę kręciłam nosem, jak mi się długo zbierały wiosną, to teraz to wszystko odszczekuję ;:306 Są piękne! Bardzo duże i rozrośnięte krzaki, obsypane kwiatami. Nic im nie przeszkadza, ani deszcz, ani upał (ale wody muszą mieć 2x dziennie). Warto, naprawdę warto.

Iwonko, taaaak... masz rację! Nie jest żadna pospolitą. :oops: To piękne, miododajne i żywotne bylinki! Kocham je ;:167 Oregano mam, tylko trochę zdominowane przez inne, muszę mu zmienić miejsce.

Iwonko - iwona0042 oj pięknie jest! ;:167

Mariusz każda pora roku niesie swoje uroki, teraz ta zieleń i kolory już takie dojrzałe... oczu nie idzie oderwać!

Wandziu, możliwe, że za kwaśno... ale jest tyle cudownych roślin, które kochają kwaśną ziemię. U mnie jest mocno zasadowa. Dlatego z wieloma nawet nie próbuję, bo szkoda zachodu...

Aniu anabuko1 Perowskie mają dłuższą rozbiegówkę, więc może więcej czasu im potrzeba? Len super się u mnie wysiewa, bardzo go lubię, dodaje takiej lekkości.

Evii91 przegorzan ładny jest, ale u mnie muszę go pilnować bardzo, bo mocno się rozsiewa i rozrasta... co mnie irytuje trochę, bo zagarnia coraz to nowe terytoria ;:306

Małgosiu, ja miałam to samo z Perowskie! Pierwsze widzialam ją u mojej mamy - nie bardzo mnie ujęła na początku, ale po czasie! Zachwyciła...

Marysiu, i jak z cukinią? U mnie bardzo owocuje, ale w ub. roku miałam z 3 krzaków dwa owoce :roll: Nie wiem czy to nie jest wina sadzonek, a w zasadzie nasion...

Lucynko, zadomowi się! A z nasionek hibiskusa są się? Nawet nie wiedziałam... zbiorę, jak tylko je zauważę. A może patyczki?

Daysy, mam oregano, takie z listeczkami w kolorze cytrynowym, śliczne jest, tylko bardzo zdominowane. Ja nie mam dziwaczka, ale zamówiłam u Beatki nasionka ;:306 W ub. roku już nie siałam, bo nie było gdzie, ale na przyszły rok mam plan... To naprawdę wdzięczna roślinka, ale dużo miejsca zajmuje.

Dorotko, Lady of Shalott bardzo fajna róża - ma to co lubię najbardziej: zdrowa, ładnie się krzewi, nie ma łysych nóg, kwitnie obficie, powtarza... no tylko nie pachnie, ale nie można mieć wszystkiego. Mam dwa krzaczki, trochę za blisko sa posadzone i teraz się zastanawiam, czy nie rozsadzić... Właśnie ona jako pierwsza zaczęła powtarzać kwitnienie.

Lady of Shalott

Obrazek

Obrazek

Dzwonek też powtarza, ale niezbyt hojnie....

Obrazek

Cinco de Mayo, drugie kwitnienie i mocniejszy kolor ;:167

Obrazek

A Pastella nadal w donicy. Nie mam coś do niej serca... W pierwszym roku miała takie cudowne kwiaty, a teraz? Taka seeee...

Obrazek

Anabelle robi się zielona ;:167

Obrazek

Obrazek

Ale inne hortensje bieleją i różowieją...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Basiu kwitnienia jeszcze bardzo ładne, hortensje dają czadu :) muszę podziwiać u innych bo moje jakieś takie marne :)Sporo chwaściorów wywaliłaś ale ja miałem podobnie ;:108
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Basiu, ketmie syryjskie, popularnie nazywane hibiskusami, same sieją się, jeśli tylko mają wokół siebie trochę wolnego miejsca i nikt tam nie plewi. Wszystkie trzy moje są z nasion, mają już kilka lat i osiągnęły ponad dwumetrową wysokość. A! I posadziłam je wszystkie razem, w kupie. ;:7
Nasiona bardzo łatwo pobrać, bo ketmie tworzą porządne torebki nasienne. ;:333
Dobrego tygodnia. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Basiu :wit
Ślicznie ci róże kwitną.
I pochwalę piękne różne, cudnie wyglądające hortensje. ;:333
A co to za trawa za Anabellką ??
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Basiu kwitnień jeszcze sporo, ale już hortensje przybierają jesienne barwy, jesień się zbliża niestety, no ale póki co cieszmy się jeszcze kolorami ;:215 ;:138
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu ślicznie kwitną hortensje, mają miejsce i mogą roztoczyć uroki :D
Róże zaczynają kwitnąć ale moje mają brzydkie liście, Twoje pewnie chronione bo prawie jak wiosenne :D
Do miłego ;:168
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu masz piękne hortensje, teraz jest ich czas więc się zachwycajmy.
Ostatnio nasze rejony deszcze nie omijają więc jest co plewić.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Fajną masz Basiu Anabelkę moja wygląda jak półtora nieszczęścia, wiecznie muszę ją podwiązywać inaczej byłaby płożącą :;230 .Nie pomaga nawet ścinanie do ziemi wiosną i z trawka jej do twarzy ;:333 Cinco de mayo też śliczna widziałam ja w realu i jakoś wtedy do mnie nie przemówiła ,ale widziałam ją potem u koleżanki i bardzo mi się spodobała ,ale cóż nie można mieć wszystkiego :)
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Basiu :wit . Do czerwonych róż to i ja nie dam się przekonać :;230 . Jakoś nie pasuje mi ten kolor w ogrodzie a już w roli róży to w ogóle ;:oj . Czerwony uwielbiam w formie listeczków ;:108 . Anabelka w zielonym kolorku pięknie wygląda ;:215 . Szkoda bukszpanów i coś czuję , że moje ambitne plany co do bukszpanowych obwódek też chyba muszę zmienić ;:222 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Upał... ale może cieszmy się nim, bo podobno to ostatnie podrygi lata. Jutro już ma temperatura spadać, mam nadzieję, że nie dramatycznie, bo pomidory jeszcze nie dojrzały, a poza tym widze oznaki zarazy, więc.... Mam nadzieję, że uda się zebrać wszystko.

Mariuszku, hortensje ogarną się, moje też różnie rosną... np. przesadzana w tym roku jedna ma malutkie kwiaty, inna bukietówka znowu w ogóle nie zakwitła. Ale już wiem, że jej musze zmienić miejsce. Ale to dopiero wiosną.

Lucynko, to popatrzę i będę czuwać nad nasionami :) Nigdy nie zwracałam uwagi czy one mają nasionka... u mnie w ogóle nie wysiewają się.

Aniu za Anabelką jest jakiś miskant, w zasadzie, to myślałam, że on padł, a tu w ubiegłym roku się obudził. Będę musiała przemyśleć nad zmianą miejsca Anabell, bo są tam dwie i jeszcze trawa. Trochę busz...

Iwonko, chyba te upały przyspieszyły zmiane koloru u hortensji. Ogrodowe w tym roku bardzo szybko przekwitły. W zasadzie już po jej/ich kwitnieniu...

Marysiu, u mnie róże też mają liscie paskudne, w zasadzie większość choruje. Ale nic nie opryskuję, bo nawet nie ma jak...

Dorotko, uwielbiam hortnesje, u mnie mają ciężko, bo kilka jest na patelni, ale widzę że sobie nawet radzą.
Oj tego deszczu bardzo mało.... podobno jutro ma lać. Zobaczymy...

Jadziu, moja nawet trzyma się w pionie, czasami po deszczu trochę pochylała się, ale nie tragicznie.
Cinco de Mayo mnie zachwyciła, ale... niekoniecznie od razu.

Ewelinko, zmień plany. Nie warto się babrać z bukszpanami, niby sa preparaty, które zwalczają ćmę, ale ja sobie nie wyobrażam latać ciągle z opryskiwaczami. Poza tym lepiej jednak sadzić takie roślinki, które nie wymagają zbyt wielu zabiegów :)

Ja w tym roku doszłam do wniosku, że muszę zaopatrzyć się w więcej jeżówek, w różnych odmianach... i skoro spotkałam w pewnym sklepie różne i różniaste, kupiłam tyle ile mogłam. Więc rabata powstała dosłownie w 3 dni, grunt był przygotowany od późnej wiosny. Teraz już nasadzone zostały jeżówki, jedna rutewka oraz miejsca starczyło jeszcze na przesadzenie ostróżek, które miały już ciasno.
Jeżówki są moje oraz dużo kupiłam - morelową, limonkową (na targu ) oraz w sklepie wysyłkowym: Marmalade, White Double Delight, Delicious Candy, Butterfly Kisses, Green Jewel, Fountain Pink Eye, Fountain Orange Bicolour, Lemon Drop, Pink Bonbon, Eccentric oraz Green Twister. Wiekszość przyszła z kwiatami...
Póki co rabata wygląda ubogo, ale myślę, ze będą się ładnie rozrastać i powstanie łąka jeżówkowa. Może będzie zbyt pstrokato, ale cóż... ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Basiu trzymam kciuki za jeżówkową łączkę, bo dla mnie im bardziej kolorowo tym ładniej i weselej.U siebie też lubię kolorowe rabatki nie w jednej tonacji ,chociaż te też wyglądają ślicznie. Wszystko zależy od gustu, a z gustami sie nie dyskutuje :D .Pistacjowe kolory jeżówek śliczne .Moje pomidory też powoli dojrzewają no cóż może trzeba je bedzie dać do przechowalni jeśli nie dojrzeją a choroby na razie nie mam ,ale jeszcze raz zrobię oprysk mleczny ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”