Danusiu,
po konsultacji ze Stanisławem:
112 na czerwonym tle - nowinka Connells'a - Roque Starburst - miewa bardziej zaróżowiony środek i jest delikatnej i subtelnej urody - piękna

Florianie, chyba nie jest to rzeczywiście Myrtle's Folly, ale nie mam pojęcia, co to za odmiana...
Jeśli chodzi o moje dalie, to dziś odwiedziłam je po dłuższej nieobecności...
Ogólnie nie wyglądają najgorzej, bo sąsiad dbał o nie i trochę podlewał, kiedy mnie nie było. Andrzeju - bardzo dziękuję!!!
Mniej więcej wyglądają tak:

Są niższe niż zawsze i krzaczki są mniej dorodne, ale taki już jest ten rok. Kwitnie kilkanaście sztuk, część ma pąki, niektóre mają po 15-50 cm.
Z kwitnących:

Miała być Chloe Janae, ale moim zdaniem to nie ona - może Glamour Girl? Zdjęcie nie oddaje jej urody, jest przepięknista!

Chyba Polonez, ale nie wybarwił do końca białych płatków - szkoda, bo byłby piękny...

Cecilka - zawsze niezawodna

Dzivite - na razie jakaś nieśmiała...

nn - ładna, ale Stanisław też nie pamiętał nazwy - może sobie przypomni, jak popatrzy na zdjęcie...

nn- też z ubiegłorocznych sadzonek, ciekawie się zapowiada

Ferncliff Spice - uroczy pomponik! Też nowość!

Mingus Erik - bardzo przystojny

Hapet Red King - jest naprawdę piękny - w tamtym roku nie zakwitł, ale w tym - wymiata!

Bartosz - na cześć mojego wnuka...

Ursula Klukova -zakwitła pierwsza i od razu pomyliłam ją z Dutch Carnaval - przepraszam!

Coriallo Furioso - piękny jak zawsze.

Wilfried Bergerhoff - Florianie,

Sombrero - marniutka była karpa, ale jakoś się zebrała - i nie zawiodła!

Barbara? - myślałam, że ją straciłam, bo karpa zgniła całkiem, ale widocznie miałam drugą... Przemku! -

Wg mnie - Roza Lietus - ale nie na pewno - bardzo ją lubię - zwykle rośnie do 140 cm, ale nie w tym sezonie

White Alva's - zakwitła na wysokości 50 cm - cóż, taki to rok dla dalii - jak na razie nie za łaskawy - może w sierpniu się poprawi?
Na razie to wszystko, czym mogę się pochwalić - za jakieś 2-3 tygodnie- będzie bardziej spektakularnie - powinny trochę nadrobić opóźnienia i wreszcie pokazać całą swoją urodę - oby!