Pomidor czarny, granatowy, fioletowy Cz.1
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidor Czarny lub granatowy
Witku, mów troszkę o smaku, tj. słodki, kwaśny, zrównoważony, ale też czy wodnisty, mięsisty. Rozpoczyna się czas poszukiwania tych naj... , więc śledzimy uważnie opisy.
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Fleur de Reagir opisałem,dodam tylko że to odmiana mięsista o cienkiej skórce.Życia by mi brakło żeby opisać wszystkie odmiany i je scharakteryzować w tym sezonie.Ponad 100 odmian testowych a w sumie prawie 200.Moje poszukiwania naj tak właśnie wyglądają. Na miarę możliwości będę starał się to robić.póki co tylko wybiórcze odmiany kosztowałem.Ze swej strony też poczytałbym opisy dobrych odmian,ale jak widzę na forum cosik cichutko w temacie.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Gruntowych, takie właśnie mam ja, to właściwie jeszcze nie ma. U mnie wszystko zielone. Tylko niektóre odmiany ledwie zaczynają się zabarwiać. Dzisiaj zerwałam 3 szt. Momotaro tylko dlatego żeby szybciej dojrzały w domu. W ubiegłym sezonie były wyrażnie podłużne, w tym są okrąglutkie. Obawiam się czy będą smaczne jak tamte. Od dwóch tygodni jem Spiridiona. Owoce nieduże, mięsiste, bardzo smaczne no i wczesne, u mnie najwcześniejszy w tym roku.
Jedyny granatowy Lucid Gem dobrze się zapowiada pod względem plenności, smak to jeszcze zagadka.
Witku, Twój Fleur wpisany na listę '20
Swoje pomidorki będę tylko opisywać, bo nie mam aparatu.
Jedyny granatowy Lucid Gem dobrze się zapowiada pod względem plenności, smak to jeszcze zagadka.
Witku, Twój Fleur wpisany na listę '20
Swoje pomidorki będę tylko opisywać, bo nie mam aparatu.
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

U mnie rośnie pod folią.
Krzak wygląda na delikatny ale owoców sporo.
Pozdrawiam Anna
- Faworyt
W ubiegłym roku o jedno miejsce rywalizowały u mnie dwie szczupłe generatywne odmiany - Sgt.Peppers i właśnie Pascal de Picarde.Wypadły podobnie,więc potrzebna była jeszcze jedna próba w tym sezonie i tym razem trudne tegoroczne warunki zdecydowanie lepiej zniósł Sierżant Pieprz i on zostaje na przyszły rok.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
U mnie Pascal rošnie w donicach i powiem szczerze, zbytniej urody im nie dodaje, tak brzydkich krzaków dawno nie miałam, jest za to plenny, no i słyszałam, że bardzo smaczny, jeszcze nie próbowałam, dopiero dzisiaj zerwałam pierwszy owoc.
Ten raczej jest staśmiony, bo owoce w gronach są podłużne, jak u Ciebie Aniu.

Witku, jak Ci Pascal smakował?
Pozdrawiam Irena
Ten raczej jest staśmiony, bo owoce w gronach są podłużne, jak u Ciebie Aniu.

Witku, jak Ci Pascal smakował?
Pozdrawiam Irena
- Faworyt
Pascal mi smakował i jest w porządku,wiąże więcej owoców niż Sierżant,ale są to owoce drobniejsze,dlatego wybieram pieprza.A krzaki urodziwe Pascala nie są to fakt,ale generatywne z zasady do pięknot nie należą.
Pleated Carnelian. Długo poszukiwana cenna czekoladowa odmiana jeszcze przed degustacją,ale niebawem to nastąpi.

Pleated Carnelian. Długo poszukiwana cenna czekoladowa odmiana jeszcze przed degustacją,ale niebawem to nastąpi.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

Trzeba przyznać , że fotogeniczne czarnuszki .

Mnie już takie widoki spowszedniały i dziwię się , że ludzie
się dziwią na widok takich pomidorów .

Ja z ciemnych pomidorów mam brandywine true black, chocolate stripes i chocolate champion.
Brandywine to fajny pomidor, smaczny, plenny, bezproblemowy. Chocolate stripes też jest smaczny i dobrze rośnie, bardzo mocno kwitnie, ale nie będę go więcej wysiewać ze względu na twardą grubą skórę której ja nie mogę zryźć. Ja najbardziej lubię te z cienkimi skórkami, ale jest ich mało.
Brandywine to fajny pomidor, smaczny, plenny, bezproblemowy. Chocolate stripes też jest smaczny i dobrze rośnie, bardzo mocno kwitnie, ale nie będę go więcej wysiewać ze względu na twardą grubą skórę której ja nie mogę zryźć. Ja najbardziej lubię te z cienkimi skórkami, ale jest ich mało.
- Faworyt
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06

Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49

Kolorowe pomidory nie tylko cieszą oczy ale również zadowalają nawet te
najwybredniejsze kubki smakowe.
Ale najważniejsze, że fioletowe pomidory zawierają bardzo korzystne
dla naszego zdrowia antocyjany.
Pozdrawiam Anna
Mam odmianie czarnego pomidora Black Beauty. Przywiezione z Niemiec. Owoce maja ładne, czarne jak smoła, ale są jeszcze twarde. Chociaż na krzaku wiszą od 2 tygodni jak nie lepiej. Czy one tak mają czy porostu długo dojrzewają? Kiedyś zerwałem jednego, w 80% czarny, reszta zielona. Ale w środku zielony a w smaku ohydny.