Co to za ptak ?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Co to za ptak ?

Post »

Foxowa, zapomniałam wczoraj odnieść się do Twojego zdjęcia :oops: Wydaje się, że długość nóg w stosunku do ciała jest taka, ale zdecydowanie dłuższy dziób ma ten mój ptaszek, chociaż też taki prosty. I zdecydowanie krótszy (o połowę?) ogon.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
Balykan
200p
200p
Od: 8 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Młode szpaki są jednolicie brązowe, mają dosyć długi prosty dziób w kolorze upierzenia, nogi też mają długie, ogon krótki.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Balykan, Twój opis pasuje :) Może wiesz, jak długo podlot może łazić po ziemi? Wyczytałam gdzieś, że kilka tygodni. Nigdy też nie widziałam innych ptaków karmiących tego.
Pozdrawiam....... Emilia
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Emilia pisze: Jest ciut mniejszy od pustułki, zdecydowanie większy od kosa, jednolicie ubarwiony brunatny, taki ...pękaty. Ogon raczej krótki.
Balykan pisze:Młode szpaki są jednolicie brązowe, mają dosyć długi prosty dziób w kolorze upierzenia, nogi też mają długie, ogon krótki.
Emilia pisze:Balykan, Twój opis pasuje :)
Napisaliście o dwóch różnych gatunkach, ale się zgadza podobno :wink: mimo odmiennych cech. Szpak jest zdecydowanie mniejszy od kosa, tak na oko. Do pustułki brakuje mu sporo, dużo sporo. O tej porze sporo młodych szpaków zmienia już ubarwienie na usiane srebrzystymi plamkami.
"....Panie generale, to jest KURA..."

Emilia U mnie podloty kosów biegają po całym ogrodzie. nie da się odróżnić osobnika od osobnika na pierwszy rzut oka. Niektóre większe, niektóre ciut mniejsze. Było strasznie sucho, u mnie jest dalej strasznie sucho. Jak sucho to problemy z żarciem dla piskląt, podlotów i szpaków i kosów. Oba gatunki gustują w pokarmie znajdowanym płytko pod powierzchnią ziemi. Szukają go tam zwłaszcza podczas karmienia młodych. Czyli młode rosną wolniej , dłużej trwa faza podlota , bo mało żarcia.
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W dalszym ciągu nie wiem co to za ptak, ale mieszka nadal u mnie w takim ogrodowym "pokoju", z trzech stron wydzielonym gęstymi żywopłotami. Najchętniej chowa się w wysokich i gęstych tawułach van Houtte'a. Moje psy tam nie wchodzą, bo z czwartej strony jest niska siatka i furteczka. Ptak czasem wychodzi przez oczka w siatce (10x10cm) i wędruje. Spłoszony zasuwa na piechotę i najwyżej wskakuje 30-40 cm na gałęzie i podskokami w górę krzaków. Nie zmienił wyglądu od wiosny :wink:
Raczej więc nie jest to żaden podlot, bo już za stary, tylko inwalida. Muszę pomyśleć nad zapewnieniem mu schronienia, karmy i wody na zimę, bo nie ma mnie wtedy na działce, przyjeżdżam ok. raz w tygodniu.
Pozdrawiam....... Emilia
mirass
100p
100p
Od: 12 sie 2019, o 14:54
Kontakt:

Post »

Może to być Drozd śpiewak lub coś innego z drozdowatych. One lubią tam pomykać po ziemi. Są większe od kosa.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Co to za ptaki?

Post »

Pierwszy raz je widzę na swoim niebie. Wielkości kwiczoła, podbrzusze jasne seledynowo-błękitne, skrzydła od góry koloru ciemnobeżowy/tabakowy. Pokrój sylwetki uchwyciłem na zdjęciu.
Obrazek
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

mario77
100p
100p
Od: 25 lip 2015, o 00:06

Post »

Ptaki na zdjęciu mają charakterystyczne dłuższe pióra na środku ogona. To może być żołna.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Wiedziałem, że trafi się i tu ornitolog! Też zwróciłem uwagę na dłuższe piórko w ogonie. Żołna , to najbardziej pasujący ptak. Dzięki.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit No to masz szczęście, marzę o zobaczeniu Żołny.
Piękny kolorowy ptak.
Zimorodka już widziałam , piękny latający klejnocik ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”