Podłoże dla jeżyn
Podłoże dla jeżyn
Witam. Proszę o poradę, ponieważ nie mogę znaleźć na ten temat żadnej informacji w internecie. Otóż, chciałbym oddzielić rząd jeżyn od trawnika najprawdopodobniej jakąś drewnianą palisadą. Chciałbym też aby dookoła(jeżyn oczywiście) nie rosły żadne chwasty więc pytanie brzmi czy można ewentualnie wyścielić agrowłókniną i wysypać korą lub czymś podobnym? Czy w przypadku jeżyn zasłanianie gleby jest nie wskazane ? Jestem świeżym działkowcem, więc proszę o wyrozumiałość i dziękuję za każdą pomoc 

Re: Podłoże dla jeżyn
Nie wiem czy widziałeś jak rosną jerzyny. Co roku wyrastają Z ziemi pędy które na drugi rok owocują. Więc moim zdaniem kładzenie jakichś foli nie ma sensu. Generalnie jerzyna rośnie jak chwast, nie toleruje jedynie gleb zasadowych, kwaśnych ( optymalne pH ok 6) i podmokłych.
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie jest to roślina ekspansywna, tzn nie rozłazi się i nie wypuszcza kłączy i wrastających pędów jak dzikie jeżyny.
Pozdrawiam Lucyna
A mi się sprawdza agrowłóknina przy jeżynach
Kopałem dołek szeroki na 45 cm i głęboki naokoło 35 cm - wypełniłem go mieszanką: ziemia uniwersalna, kora, igły ze świerków, kompost i torf - jeżyny rosną jak oszalałe
Miałem dwie inne przesadzone do "normalnego gruntu" i nie mają żadnego podjazdu do tych sadzonych na mieszance

Kopałem dołek szeroki na 45 cm i głęboki naokoło 35 cm - wypełniłem go mieszanką: ziemia uniwersalna, kora, igły ze świerków, kompost i torf - jeżyny rosną jak oszalałe

Miałem dwie inne przesadzone do "normalnego gruntu" i nie mają żadnego podjazdu do tych sadzonych na mieszance

Moja jeżyna puszcza kolczaste odrosty w promieniu kliku metrów.
Tak ok 6-10 sztuk na sezon.
Odmiana NN.
Tak ok 6-10 sztuk na sezon.
Odmiana NN.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
JEŻYNA BEZKOLCOWA THORNLESS EVERGREEN ma takie tendencje.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Ok. Dziękuję za podpowiedzi