Kawon ( arbuz ) - część 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 10

Post »

Chyba po ubiegłorocznej porażce w końcu doczekam się własnego arbuza z prawdziwego zdarzenia :)

Obrazek

Mają ze dwa tygodnie i już są większe od moich ubiegłorocznych wielkości "plus minus pomarańcza".
Na zdjęciu bodajże Rosario. Mam trzy krzaki arbuzów - dostały sporo miejsca, "patelnię", dosyć regularne podlewanie i tyle. Siane wprost do jałowego, zarośniętego przez ostatnie lata przez chwasty gruntu, pogoda ich nie rozpieszczała, szkodniki masakrowały, ale - są. Jakimś cudem :D
Chyba przy kolejnej wizycie dam im coś na ząb, bo nie samą wodą przecież arbuz żyje.
assolvere
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2019, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od dwóch tygodni na arbuzach pojawiła się choroba, której nie potrafię zidentyfikować. Stosowanie były opryski zapobiegawcze miedzianem oraz na mączniaka prawdziwego. Liście robią się żółto-brazowe, a następnie pojawiają się brązowe plamy na których są białe kropeczki.
Choroba poraża kolejne rośliny a ja jestem bezradna. Macie pomysł co to może być?

Obrazek
ADAM12345
50p
50p
Od: 15 mar 2018, o 19:08

Post »

Powie mi ktoś co to za odmiana może być
Nasiona wyjęte z arbuza z biedronki ale tamten był podobny do złoto wolicy

Obrazek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zaczęło się złodziejstwo i wandalizm :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Asahi wzięli, Crimsona rozwalili i wyrzucili na aleje :evil: :evil: :evil: :evil: :twisted: :twisted: :twisted:

Obrazek

ADAM12345 Podobny do polskiego Bingo.
Acetaminofen
50p
50p
Od: 25 sty 2019, o 22:16

Post »

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Co za bydło. Szukaj nowej lokalizacji, może w gratisie będzie wolna od grzybków... Bo o pastucha w momencie jak nie masz prądu może być ciężko.

assolvere łącze się w bólu. Mam tak samo i nie wiem co ci powiedzieć. A rośliny ci od tego zdychają? Bo z tego co pamiętam to u mnie tak się dzieje tylko na najstarszych liściach, na reszcie zdarzają się inne plamy
assolvere
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2019, o 10:20

Post »

acetaminofen wygląda na to że choroba idzie od korzeni bo największe skupisko żółtych liści jest przy głównej łodydze. Liście robią się żółto-brązowe, potem dostają czarnych plam, następnie robią się całe czarne i usychają. Na młodych liściach nie zauważyłam, ale nie wiem czy to nie jest kwestia czasu kiedy i na nie przyjedzie pora.
Obrazek
:?:
Acetaminofen
50p
50p

Post »

No to ja mam dokładnie tak samo. Dodatkowo pędy dostają brązowych plam, które się rozszerzają w efekcie czego zostają z nich brązowe suche kikuty, co chyba widzę również na twoim zdjęciu. Osobiście nieśmiało obstawiam antraknozę, chociaż to w zasadzie strzał na ślepo, jakkolwiek pojawiają się objawy które coraz bardziej pasują do tejże. Nic nie pomogę, na razie leje co popadnie. W zeszłym roku tylko switch dał jakieś efekty, ale cudów nie ma. Póki roślina rośnie nie mając innych dolegliwości niż tych parę listków nie przejmował bym się zbytnio. Nie jest powiedziane że i twój przypadek rozwinie się jak u mnie
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Wczoraj zerwałem Yellow Lady :) Miało 31 dni i ważyło 6,5 kg. Bardzo dobre, soczyste i słodkie ;:173 Goście byli zaskoczeni i bardzo chwalili polskiego arbuza ;:333
Obrazek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie żniwa nadal trwają :D Jak tam u Was?

Wczoraj zerwałem kolejnego Cream Of Saskatchewan:
Obrazek

Podczas naciskania eksplodował ;:oj
Obrazek

Dziś poszły dwa Sugar Baby, jedno prawie 4 kg, a drugie 3 kg :D
Obrazek

Obrazek

Arbuzy przykryłem kawałkami jasnego materiału, bo nie chcę, aby zrobiło się z nimi to, co w zeszłym roku ;:222
Obrazek
Acetaminofen
50p
50p

Post »

Ja przygotowuję się do zbioru pierwszego złota, które ma termin na sobotę. Chrupie już od jakiegoś czasu, jednak u mnie było długo zimno. Czy zauważyliście żeby małe arbuzy szybciej dojrzewały? Nie mówię o mniejszych odmianach, a o egzemplarzach. Dziś zauważyłem że moje 'uposledzone' Orangeglo posadzone testowo w namiocie wśród pomidorów chrupie przy ściskaniu. 'Uposledzone' bo ma może z kilogram Ma około 30 dni. Żółtej, a w zasadzie jakiejkolwiek plamy brak, leży na desce, a przy takim rozwiązaniu u mnie jakoś plam nie mają
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie dwa Złota Wolicy poszły pod noż. Jeden 5 kg (32 dni) drugi 4 kg (34 dni). I tak jak przeczuwałem, że kalendarzyk to nie wszystko - dni się niby zgadzały, coś tam chrupało, ale oba zerwałem ze 4-5 dni za wcześnie. Przechytrzyły mnie :twisted: Ale ponieważ to było Złoto to i tak słodkie :)
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje 2 największe Złoto Wolicy mają już ponad 30 dni, nie chrupią, ogonek nadal zielony. Czekam ;:224

Moje arbuzy po raz drugi zaczęły wiązać więcej owoców. Zaczęły szybko rosnąć i wypuszczać nowe pędy :)
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już chciałem pisać, że coś Twoje arbuzowisko się przerzedziło jak czupryna u seniora ;:306 ;:306 ;:306 ;:306
U mnie przez tą suszę i upał arbuzy nie puszczają nowych pędów, nie widzę też nowych zawiązków. Najmłodszy Crimson ma tydzień i rośnie.
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:306 ;:306 ;:306
Bo rosną nowe pędy, ale dalej. Zwłaszcza późne odmiany puszczają teraz nowe przyrosty. Wczesnym (niektórym) schną trochę liście, nie wiem czy to od słońca i upału? Bo wtedy są trochę zwinięte, może brakuje im wody, bo dopiero dzisiaj rano je podlałem ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wczoraj zerwałem pierwszego arbuza. :) Szybciej został zjedzony, niż go przynosiłem do domu. ;:306

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”