Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.2

Post »

To jest wątek o naszych błędach w ogrodnictwie. Jednym z takich błędów jest zasięganie opinii u nieodpowiednich osób.
Castorama jest marketem BUDOWLANYM. Pracują tam ludzie mający głównie wykształcenie techniczne. A że jest tam dział ogrodniczy? No cóż, można na własne ryzyko kogoś zapytać tam o poradę.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Szczurbobik pisze:

Co do błędów, znowu biję się w pierś. Wymyśliłam, że przed szpalerem świerków serbskich ładnie będzie wyglądać wsadzona lawenda, tudzież szałwia lekarska. No i wyglądają super, tyle, że zaczęły tak się rozrastać, że wchodzą na świerki i teraz będę musiała szukać nowego miejsca dla szałwi i lawendy :?
Błędem będzie przesadzenie lawendy, starsze, dobrze ukorzenione krzewinki nie lubią tego zabiegu i zaczynają marnieć i zasychać.Lepszym wyjściem jest mocniejsze przycięcie wiosną.Lawenda nie jest długowieczna, po kilku latach najlepiej odnowić nasadzenie i wtedy posadzisz w większej odległości, albo innym miejscu.
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja lawenda ma 10 lat ;).
Agata
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

Moja ma więcej lat (kto by to liczył ;:oj ), wciąż na tym samym miejscu. Właśnie z bólem serca (bo kwitnie cudnie) ją przycinam.
Pozdrawiam. Gosia
Malinka2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 maja 2019, o 18:40

Post »

Dołączam się do grona zapominalskich.
Idąc z córką po zakupy zauważyłyśmy śliczne małe kwiatuszki. Niektóre wydały już nasiona więc zebrałam kilka strączków i zawinęłam w chusteczkę. Kiedy wkładałam je do torebki znalazłam inne zawiniątko, również z zebranymi gdzieś nasionkami. Zapomniałam o nich i teraz nie pamiętam jakie to były kwiaty... ;:224
Z nadzieją w jutrzejszy dzień.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Kontakt:

Post »

Winobluszcz pięcioklapowy. Miał służyć do zakrycia ogrodu przed ciekawskimi sąsiadami. Sadzony 5 lat temu, pieczołowicie podlewany, zaplatany na siatce (płot siatkowy), cieszył każdym nowym pędem. W trzecim roku zaczął spełniać swoją rolę- mogłam siedzieć w grządkach bez "lustracji". Jesienią ptaki buszowały wśród granatowych owocków. Sielanka :D
Rok piąty i decyzja- jesienią zaczynam walkę z tym ekspansywnym dziadostwem. Podejrzewam, że walka potrwa kilka lat bo rozrósł się koszmarnie. Siedzi na tujach (cały rząd przed winobluszczem), podziemnymi rozłogami wchodzi na grządki (baty o średnicy 1,5 cm koszmarnie mocne) I siewki wyrastające w różnych częściach ogrodu (ptaki?)
A ja się dziwiłam, jak kiedyś w lesie widziałam kupę tego - dlaczego ktoś powyrzucał taka ładną roślinę...
Odpowiedz już znam ;:223
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Roundup....
Malinka2000
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 maja 2019, o 18:40

Post »

Zachwyciłam się ładnych parę lat temu sumakiem. Przywiozłam od znajomej i wsadziłam jakieś 4 metry od domu. Nie minęły 2 lata i pozbyłam się go kiedy nowy wyrósł mi ze szczeliny pomiędzy murem domu a przylegającym do niego chodnikiem. Na szczęście udało się.
Z nadzieją w jutrzejszy dzień.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aquaforta pisze: A ja się dziwiłam, jak kiedyś w lesie widziałam kupę tego - dlaczego ktoś powyrzucał taka ładną roślinę...
Odpowiedz już znam ;:223
Pogratulować komuś inteligencji. Wprowadził własnie do lasu jedną z bardziej ekspansywnych roślin. :pogon :pogon
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Kontakt:

Post »

Mój winobluszcz wyląduje w ognisku. Trudno, zadymię sąsiadów, nikomu "prezentu" z tego dziadostwa nie zrobię.
Rozważam też frakcję roślinną, ale przecież jak wywiozą to to na kompostową pryzmę to popełznie dalej...
Odradzam każdemu sadzenie winobluszczu na działce. ;:14
Pozdrawiam
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19

Post »

Bez przesady! :lol: Ja go uwielbiam :lol: Niestety sąsiad zmieniał siatkę i wyciął też winobluszcz obrastający ją od 30-tu lat. Teraz mam widok na ciała na leżakach, na talerze na stole ...masakra. Miałam plan, żeby nowy posadzić po mojej stronie, ale ten co odbił u nich i już piął się wysoko, tez został zniszczony.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p

Post »

Maliny potrafią też nieźle namieszać. Też rozmnażają się rozłogami. Czasami w odległości kilku metrów od krzaka, na trawniku, wyłaził mi mały kiełek malinowego krzewu ;:oj Przyznam, że się przeraziłem, wykopałem, wytrułem.
Awatar użytkownika
Andrzejsson
100p
100p
Od: 4 mar 2018, o 23:59

Post »

Proszę nie demonizować chmielu, jego szlachetne odmiany, których używam w piwowarstwie, są bardzo ładne tworząc ścianę. Trzeba o nie dbać na wiosnę, wtedy pięknie się odwdzięczą i wyglądem i sporą ilością nieocenionych szyszek.
"Artificem commendat opus"
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Dyskusję dot. brzozy przeniosłam do właściwego wątku tu a zakupów w marketach tu
Proszę trzymać się tematu. :wink:
Awatar użytkownika
Julcik
50p
50p
Od: 19 sie 2019, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie wszyscy, doświadczeni i niedoświadczeni :)
Ogródek mam parę lat, nikt nigdy tu nie sadził. Zarobiłam na wiosnę ładną rabatę z różami, ale coś mnie podkusiło i wsadziłam między krzewy rozsadę kosmosów, które uwielbiam. Oczywiście kobyły wyrosły wspaniałe, ale róże oraz trochę floksów zostały skutecznie zagłuszone :) Nie wyrywam, bo są piękne, w Korei zarastają łąki i chcę taki efekt łanów kosmosów kiedyś uzyskać. Ale to zrobię w przyszłym roku na jakiejś nowej grządce. Co ciekawe kosmosy wszsytkie przesadzały się bez problemu, podlewam je szlauchem intensywnie, niektóre są naprawdę potężne.
Innym wspaniałym pomysłem było oczywiście wysianie 2 paczek pomidorów i następnie umieszczenie tychże sadzonek na za małej powierzchni. Pierwszy raz mam pomidory malinowe i nie mam pojęcia czy dojrzeją, wszystkie zielone jeszcze. Oglądałam ostatnio filmy jak ludzie mają je prowadzą i ile przestrzeni jest zachowanej pomiędzy nimi...
W zeszłym sezonie wysiewałam dużo za późno rośliny, w tym już nie, ale za to kilka mi się nie udało. Mianowicie wsadziłam pierwszy raz do doniczek cebulki mieczyków (nigdy nie miałam ich), jaskrów (też) i groszku pachnącego. Nic się nie udało, wszystko uschło. Wystarczyło jednego dnia nie podlać by tegoroczna susza je załatwiła. Co do mieczyków, wyrosła część na rabacie (ale mi się nie podobają te rośliny, na przyszły rok dam je gdzie indziej), jaskry wyrosły dwa, cała reszta w ziemi uschła. Groszek wysiany inny przy kawałku muru, ale bardzo nasłonecznionego, po prostu sechł z dnia na dzień, mimo podlewania. Natomiast jeszcze inna partia groszku w zupełnym cieniu, trochę wyrosła, 3 pędy kwitną i są już nasiona (na przyszły rok :) )
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”