Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Witam serdecznie wszystkich miłych gości . ;:196 Dzisiaj świeciło sobie fajnie słonko siedziałyśmy z Amelką w ogródku aż tu nagle zrobiła sie wichura ,a po niej nagle burza , ale tylko trochę pokropiło. Tak jak szybko przyszło tak i szybko odeszło . Tego deszczu było jakby kot napłakał dobrze ,że podlewałam .Potem trochę sie ochłodziło ,ale taka pogoda wymarzona do wszelakich prac ogrodowych więc się za nie zabrałam .Dopiero niedawno wróciłam zadowolona z siebie :) bo spory kawał udało mi sie oczyścić. Spotkałam te fajna ropuszkę na swojej drodze jedną większa i mniejszą ta większa fajnie pozowała do zdjęcia.Wczoraj polowałam na owady jednak tylko bzyczków było sporo motyli jak na lekarstwo .Nie wiem co się stało ,że w tym roku tak mało motyli jedynie Bielinków jest więcej

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU wydaje mi się ,że pachnie Mystery tylko jeden kwiat rozwinął się jak należy, a reszta przyschła w pół rozkwicie.U mnie rozkwitają dwunożne :wink: i jednonożne Amelki w ogródku :D i o jedne i o drugie trzeba dbać ;:108

Obrazek

Obrazek

DOROTKO u mnie też niektóre zbierają się do powtórki ,ale masz rację jaka pogoda nas czeka oby nie upały .Podobno sierpień ma być opadowy, jednak wszystko przed nami . Moje hortensje jako tako znoszą te upały szczególnie o nie dbam to samo z Rh. Jednak jak mnie nie było opiekunowie mojego ogródka trochę zaniedbali podlewania tychże i widać brązowe liście na Rh Grace jako pierwszoroczniak sprawuje sie nader dobrze kwitnie non stop czego żadna inna róża jeszcze nie zrobiła

Obrazek

Obrazek

IWONKO akuratnie te kolie nie bardzo mi się widzą mogły być ładniejsze .Czasami zdarza sie licha sadzonka ,ze chociażbyś dmuchała i chuchała nic nie zrobisz .Myślę ,że Amelka nie będzie z tych co nie mają zamiaru rosnąć i kwitnąć ma nakazane . No cóż też tak mam ,że musiałabym dokupić terenu na moje zachciewajki :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudny ostatni floks.
I róże wszystkie . I lilie .same piękności i same radości. ;:173
U mnie podobnie z deszczami .. :roll:
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Jadziu, domownika-ropuszka masz fajnego. Kiedyś udało mi się wykopać z ziemi i była bardzo oburzona :wink: Goryczka znalazła się na mojej liście zakupowej pod wpływem Twojego zakupu. Tyle podlewania całe lato, że miałam ograniczyc ogród do trawki a nie .... ;:223
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ropuszki urodziwe ;:215 Fajnie że są w ogrodzie. Jadziu chociaż te parę kropel orzeźwi... u mnie niestety od wielu dni nic ;:222
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Lubię różyczki w typie Gartentraume :D . U mnie goszczą żaby nad stawem a wieczorem było słychać kumkanie. Woda w stawie wyschła i żab nie słychać. Podobno są gatunki które w przypadku wyschnięcia zbiornika wodnego zagrzebują się w mule i zapadają w letarg, do momentu jak spadnie deszcz.
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

O jejku jak mnie tutaj dawno nie była a tu tyle ciekawostek ;:138
Czyżby różany ogród przyjął pod swoje skrzydełka takie inne nieszlachetne zielska ;:oj
Piękne przetaczniki, floksy no i moje ulubione liliowce też dostały swoje miejsce ;:131
Ropusia piękna ale wolę jej nie spotkać na swojej drodze ;:306
O różach co ja mogę napisać ;:219 wszystkie piękne ;:63
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu ...'grzebuszka ziemna'? A mi się wydaje, że to ropucha szara, taka jak moja 'Horpyna' ;:224
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Jadziu floks pierwsza klasa, zreszta masz ich kolecję. U syna zobaczyłam przepiękny też floks który odziedziczył po właścicielu domu - czekam na jeden krzak, zresztą ma tam szpaler w jednym kolorze super widok.
Dla mnie żaba/ropucha super u mnie też jest od kilku lat w folii ma nawet małe hahaha.
Widzę dobrze się ma Isabel R. a narzekałaś - u mnie chyba już po niej aby taka "cacana".
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jadziu
Nazbierałaś moc cudnych floksów :D
Wpadła mi w oko brzoskwiniowa róża nn.
Kiedyś miał w ogrodzie podobną mój Dziadek, szukam wciąż zbliżonej.
Czy pachnie ,jak róża herbatnia :?:
Ropuchy są i u mnie, piękne to o ne nie są, ale towarzyskie i pożyteczne. :wink:
Podobnie ,jak u Tary mieszka jedna od lat w szklarni.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj trochę podlało no może więcej jak trochę , ale dobre i to, no i oczywiście zaraz nazbierała się zgraja chętnych, którzy nic nie robią, a tylko się goszczą owocem pracy innych, mowa tu o oślizłych tych bezdomnych ;:222 Niektóre róże rozpoczynają drugie kwitnienie zaczęła już Aphrodite,i Jubile du Prince de Monaco Pierwsza pomyłka z kupionej w tym roku w szkółce dalii .Miała byś ciemnolistna ,a jest zielonolistna i nawet kwiat się nie zgadza miał być różowy z lilia środkiem ,a chodzi o Wishes and dream.Nie powiem kwiat ładny z wielkimi pylnikami ,ale to nie to co zamawiałam . Zastanawiam sie czy nie reklamować jej zobaczymy co dalej pokaże

Obrazek

AGUSIU nie mam morelowej NN mam tylko różową i czerwoną N N .Ta morelowa na fotkach chociaż nie podpisana na niektórych fotkach to Hansestadt Rostock delikatnie pachnie .Ta moja żabka jest już parę latek nawet młode są i łażą po ogródku jednak żadna nie wlezie do wody, a jak podlewam kryją się w kącie. Chyba boją sie wody :;230

Obrazek

Obrazek

ANIU moja ropuszka też ma się dobrze mieszka już parę latek dzieciaczki też sie plątają po ogródku małe średnie i wielkie takie jak na fotce .Isabel jak na razie dobrze sobie radzi. Zastanawiam się czy lepiej by nie kwitła gdybym wyprowadziła z jej okolic Perowskię, ale ona mi się podoba w jej objęciach wiec wciąż sie zastanawiam nad jej eksmisją

Obrazek

Obrazek

ANDRZEJU może to i ropuch/a, ale patrząc w necie na fotkę tej żabki i ropuszki raczej skłaniałabym się ku tej pierwszej.Ona unika wody jak ognia dzisiaj spojrzała na mnie z takim wyrazem na gębie gdy podlewałam [no i po co lejesz przecież jest wilgotno] :;230 Jednak pani ropucha jest większa niż ziemna. Moze uda mi sie ja upolować te ta te :;230

Obrazek

Obrazek

MARYŚ takie nieszlachetne zielsko rozpościera się na murze niech zarośnie ten brzydki tynk który spada. Mam też u siebie zadomowiony wreszcie Wrotycz i Walerianę ,a także polny żywokost .Szkoda ,ze te rośliny nie chcą rosnąć obok siebie tylko każda w innym miejscu ,bo miałabym namiastkę łąki :;230 Czemu nie chciałabyś spotkać na swej drodze takiego ślicznego stworzenia które uwielbia ślimaki oczywiście dżdżownice też wyżera, nawet pisklaki z gniazda ;:108

Obrazek

Obrazek

JOASIU masz rację są takie żaby w szczelinach między kamieniami się chowają tak jak ta moja i dopiero gdy przesunęłam kamień szukając ślimaków to ją ujrzałam.Dzisiaj spotkałam ją na ścieżce szkoda ,ze wysechł staw, może znów zapełni sie wodą i zabki do niego powrócą życzę Ci z całego serca ;:196 Dzisiaj oglądałam jaki niski poziom wody w Wiśle ;:202

Obrazek

Obrazek

BASIU wczoraj znów fajnie podlało i bardzo sie z tego cieszę .Dobrze ,ze nie było tak jak w innych rejonach naszego kraju ,chociaż otrzymaliśmy powiadomienie ALERTowe

Obrazek

Obrazek

EWCIA co to za ogród z trawką roślinki to całe piękno ogródka ma kolorowo calutkie lato i od wiosny do późnej jesieni Goryczki są piękne zastanawiam sie jednak gdzie ulokować je na stałe :;230

Obrazek

Obrazek

ANIU trochę deszczu zawsze lepsze od najobfitszego podlewania. Lilie i liliowce kończą powoli spektakl teraz znów do łask wrócą róże ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Budleji jeszcze nikt nie odwiedził a tak cudnie kwitnie nie ma motyli ;:174 ;:145

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Jadziu, śliczniusie są Twoje floksy!
Różyczki podlane będą chętniej otwierać pąki. Czy Ty masz oswojoną ropuchę? Moje zwiewają galopem, że nie mogę się im nawet przyjrzeć, a o zdjęciu nie ma mowy! To dziwne, że nie masz motyli, chyba wszystkie są u mnie! ;:306 Nic ciekawego się nie pojawia, same rusałki i bielinki ale mnóstwo! Za to fruczaków nie widzę od jakiegoś czasu!
Myślisz, że perowskia może zaszkodzić róży?Chyba raczej róża wykończy perowskię. Moja rosła pomiędzy liliowcami i nie pojawiła się w tym roku!
Dobrze, że miałam jakieś przeczucie i mam ubiegłoroczne sadzonki :tan
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Pewnie że deszcz jest najlepszy.
U mnie w końcu dobrze podlalo. Ale jeszcze by się przydało. :roll:
Piękne te twoje lilie,liliowce,floksy ..no i róże ;:180

Pozdrawiam I dobrego dnia życzę.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witam moich miłych gości ;:196 Trochę słonka się pokazało i zaraz zjawiły się motylki ;:167 .Oczywiście Rusałka Admirał niestety jakiś taki podenerwowany nie umiał sobie poszukać miejsca z kwiatka na kwiatek się przemieszczał był bardziej ruchliwy niż Fruczak. Dzisiaj także odwiedził mnie mój stary znajomy Fruczak ;:167 .To starszy osobnik bardziej zrównoważony nie miał ADHD to zaraz inaczej się go fociło :D Słoneczko przygrzewało ,chociaż z rana wcale się na to nie zapowiadało .Dalej kwitnie liliowiec od Floriana Bela lugosi i Catherine Woodbury To na prawdę mocarny liliowiec jak żaden z moich starych znajomych :wink: Pracowało się też dobrze przy pieleniu no cóż powoli trzeba zacząć sie przygotowywać do jesiennych porządków :wink:

Obrazek

Obrazek

ANIU najlepszy deszcz ;:108 lepszy sto razy od podlewania wężem. Dzisiaj od rana zanosiło się ,ze popada nawet zapowiadali przelotne opady tylko gdzie one przeleciały u mnie nic a nic ;:174 Na deszcz nie powiedziałabym złego słowa ,bo właśnie zaczynają rozwijać kwiaty różane krzewy

Obrazek

Obrazek

MARTUSIU u mnie wszystkie owady są oswojone :;230 nawet mszyce. No widzisz u Ciebie tyle kwiecia to i motyle chętnie tam przebywają .Jednak dzisiaj zauważyłam ,że pokazał się rusałka Admirał, Bielinków też zatrzęsienie pokazały się też inne Rusałki np. jurtina.Chyba coś w tym roku nie odpowiada im budleja, w ubiegłym roku była najchętniej obsiadanym krzewem. Róża z Perowskią rosną razem już parę lat i na razie żadna żadnej nie wykolegowała :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nawet taki owad sie wylegiwał w słonku :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Motyle sobie chyba gdzieś poleciały, bo i u mnie ich niewiele ;:174 Jedynie pokazuje się Rusałka Pokrzywnik i to też tylko czasami. Natomiast Admirał, zawsze na początku ma ADHD, z czasem trochę statecznieje i łatwiej zrobić mu zdjęcie. Ale nie masz co narzekać, Fruczak niezawodny od kilku już lat dotrzymuje Ci towarzystwa ;:63
Ciekawe do jakiego owadziego gatunku zaliczono by Zuzię? Podobnie dużo futerka mają pszczółki, to może to ona ;:306 ?Widać jaką rokosz sprawia jej wylegiwanie się na słoneczku ;:108
Pomyłki są wkurzające, ale ta akurat rekompensuje sobie urodą, a nie każda pomyłka tak ma.
Całe szczęście ogród tylko Ci podlało, bo znowu zapowiadali Armagedon ;:202
Miłych chwil w ogródku ;:196
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lilie u Ciebie przecudnej urody!
A wygrzewajacemu futrzakowi chyba nigdy nie ma za gorąco. ;:306
Zablokowany