Pomidory-choroby i szkodniki cz.18

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18

Post »

ERRATA
Przepraszam, ale o 13.50 powinienem zażywać zasłużonej poobiedniej drzemki a nie siedzieć przy kompie i wypisywać bzdury ;:124 .Zamiast Carial Star powinno być Carial Flex . Skuteczność się zgadza a jego skład to mandipropamid + cymoksanil . Pierwszy związek jest w Revus, drugi jest substancją czynną w Curzate , ogólnie dostępnym i niezbyt drogim ŚOR. Naprzemienne opryski jednym i drugim . Cabrio Duo też jest dobry. Zawiera dimetomorf (Acrobat) i piraklostrobinę (Signum 33). Pamiętaj o dodaniu zwilżacza do oprysków. Dokładne pokrycie cieczą to połowa sukcesu. Nie może to być płyn do garów.

Toldi 3 metrowe kontrłaty 25x50 mm 1,2 zł/ mb w składzie budowlanym cięte na pół i wzdłuż. Wychodzi 4 paliki po 90 gr/szt. Impregnat rozpuszczalnikowy Drewnochron, kolor cedr, malowane 2x. Co rok albo 2 dodatkowe impregnowanie części doziemnej.

zurun ekologia albo zdrowie (pomidorów), wybór należy do Ciebie. Uprawa ekologiczna nie oznacza głodzenia roślin na śmierć . Daj im coś konkretnego do zjedzenia bo padną i będziesz musiał kupować w sklepie.

Aolis też coś takiego miewam u siebie. Jak wróci ciepełko to nowe liście powinny być już bez tych nekroz.
Emejcz
50p
50p
Od: 22 cze 2019, o 21:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kontynuując jeszcze temat pęknięć.
Zauważyłem, że w tym pęknięciu jest też jakaś pleśń.
Czy to jest jeszcze jakaś inna zaraza czy wciąż ma to związek z podlewaniem /borem?

Obrazek
Przemek80
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2019, o 13:02

Post »

KaLo
- "Naprzemienne opryski jednym i drugim" - co masz na myśli - czy najpierw Revus, a 7 dni później po okresie karencji Curzate czy też bezpośrednio Revus a po nim Curzate aby obie substancje aktywne mogły zadziałać równocześnie i powiedzmy tydzień później Cabrio Duo.
- "Pamiętaj o dodaniu zwilżacza do oprysków. Dokładne pokrycie cieczą to połowa sukcesu. Nie może to być płyn do garów." - wybacz moją niewiedzę, ale co to jest zwilżacz i jak się go stosuje z fungicydami? (słyszałem o dodawaniu mocznika do Revusa w celu uzyskania lepszych efektów, chociaż nie wiem na jakiej zasadzie).
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cymoksanil ma działanie układowe więc on pójdzie jako pierwszy. W odstępie kilku dni po nim Revus.
Zwilżacz inaczej adiuwant to środek zmniejszający napięcie powierzchniowe wody dzięki czemu kropelki oprysku rozpływają się (pełzają) po powierzchni liści , szczególnie cenna właściwość przy substancjach czynnych powierzchniowo. Dodatkowa plus to poprawienie przyczepności do wosków, którymi są pokryte wszystkie rośliny. Płyny do naczyń i mydła też zmniejszają napięcie powierzchniowe wody ale rozpuszczają woski, które podczas deszczu mogą zostać zmyte wraz z opryskiem. Zwilżacze są tańsze i droższe ale wszystkie mają podobne właściwości i dawkowanie na hektar. Chyba najtańszy i całkiem dobry to Adiuvare 10-12 zł/l. Bywają też mniejszych opakowaniach.
Jeżeli masz Cabrio to je zastosuj od razu, nie ma na co czekać. Jakie masz środki i jakie możesz mieć najszybciej?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aolis, jeśli jest to bakteryjne centkowatość lub coś podobnego oprysk preparatem z tlenochlorkiem miedzi powinien pomóc. Pomogą też na pewno temperatury powyżej 24 stopni. Na przyszłość pamiętaj o odkażeniu nasion. No i z tych zainfekowanych owoców nie zbieraj nasiona.

-- 21 lip 2019, o 12:10 --

Przemek80, dodanie mocznika do oprysku zwiększa przepuszczalność kutykuli a co za tym idzie szybsze dotarcie preparatu w głąb tkanki. Wtedy stosowanie adiuwantu jest bezcelowe.
Ostatnio zmieniony 21 lip 2019, o 16:42 przez ekopom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiono słowo odkażeniu
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sumolimpijczyk pisze:Z ciekawości, żółć bydlęcą można by wykorzystać ? pare kropel na litr skutecznie likwiduje napięci powierzchniowe.
Tego nie wiem, ale kiedyś, kiedyś dodawano ją do wapna używanego do bielenia ścian. Podobno muchy nie siadały.
Zwilżacz inaczej adiuwant to środek zmniejszający napięcie powierzchniowe wody dzięki czemu kropelki oprysku rozpływają się (pełzają) po powierzchni liści , szczególnie cenna właściwość przy substancjach czynnych powierzchniowo
W tym przypadku mocznik nie pomoże. Poza tym współczesne siory to zwykle mieszanina substancji układowej i kontaktowej a działanie tej drugiej zależy wyłącznie od dokładności pokrycia rośliny. Poza tym dzięki zwilżaczom można użyć mniejszej ilości wody i dzięki temu oprysk nie skapuje na ziemię. https://www.youtube.com/watch?v=3kcDK4KC3E0
Stosowanie środków zwilżających zalecane jest również przy nawożeniu dolistnym. Nawozy tworzą na lisciach cienki, jednolity film, którego powierzchnia jest nawet kilkaset x większa niż powierzchnia pojedynczych mikrokropelek przy zwykłym oprysku. Dzięki temu nawozy są pobierane o wiele szybciej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Przemek80
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2019, o 13:02

Post »

Obecnie mam w domu:
- Cabrio Duo 112 EC
- Revus 250 SC
- Curzate Cu 49,5 WP

Jutro po pracy poszukam w swojej okolicy zwilżacza / aduwianta. Jeśli mi się nie uda zdobyć w sklepie stacjonarnym kupię przez internet, ale to kolejna strata dwóch, trzech dni.
Balbina72
100p
100p
Od: 22 maja 2018, o 15:10

Post »

:wit
Witam.
Coś złego dzieje się z moimi pomidorami. Może ktoś z Was zechce mi pomóc i pokusi się o wystawienie diagnozy.Z owocami nic jak na razie się nie dzieje tylko liście wyglądają tak okropnie. Szczerze mówiąc zaczynają mnie załamywać te widoki:-(
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Bardzo proszę o pomoc i radę.
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Awatar użytkownika
toldi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2015, o 11:42

Post »

Z tego co widać na niezbyt wyraźnych zdjęciach to niewydolność lub choroba korzeni (zwijające się liście i żółte chlorozy) Powodów może być kilka np infekcja bakteryjna spowodowana przez nicienie, uszkodzenia mechaniczne lub infekcja grzyba blokującego wiązki przewodzące w łodydze. Należałoby przyjrzeć się przekrojowi łodygi blisko ziemi czy nie ma zbrązowień ale to proponuję zrobić po sezonie jak również kontrolę korzeni, powinny być dobrze rozbudowane jasnego kremowego koloru bez brązowych plam i odcinków. Na dzisiaj obejrzyj łodygi przy ziemi czasami widać coś na ich powierzchni. Jeszcze jedno na te zasychające chlorozy będzie wchodzić szara pleśń więc te liście usuń.
Pozdrawiam. Jacek :uszy
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Balbinko, patrząc na 6 (i 7) fotkę, wydawałoby się , ze ten pomidor jest zagłodzony, ale obok rosną dwa inne i maja ?bogato?, ładne ciemnozielone liście, ten cherlak to jakaś inna odmiana? Usuń uschnięte liście i ogólnie ? posprzątaj? ten bałagan. W głębi tej gęstwiny tez widać jakieś uschnięte badylki. W ogóle kiepsko widać . Zwijające się liście to nie tragedia, reakcja rośliny na warunki - to najczęstsze powody, choć bywają i inne groźniejsze .
Pozdrawiam! Gienia.
zurun
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lip 2019, o 14:19

Post »

Potrzebuję informacji, co to za objaw/grzyb na pomidorze? Bardzo dziwny nie pasuje mi do niczego na jednym listku bardzo starym odmiany bawole serce blisko ziemi się ukazał. Listek był skręcony od zbyt wysokiej temperatury. Teraz się pojawiły takie jak by zgrubienia na końcach i końcówka jest sucha.
Obrazek
Skruszyła się łatwo po nacisku patykiem. Żółte plamki miał od niedoboru magnezu, a teraz się końcówka jakby zwęgliła. I pryskałem siarczanem magnezu na ten niedobór magnezu dawką zgodną z opakowaniem w sobotę, ale nic innym krzakom nie jest tylko ten jeden? czy możliwe żeby to od tego?
Obrazek
Ostatnio zmieniony 23 lip 2019, o 11:28 przez ekopom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmniejszono format zdjęcia
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Fotka okropnie rozjechała stronę. Lisc najstarszy, najniższy i tak się nim przejmujesz :roll: :roll: ? Ważne jak wygląda cały krzak a zwłaszcza wierzchołek a tego nie piszesz ani nie pokazujesz.
Pozdrawiam! Gienia.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit wiesz, choroba Buergera zaczyna się najczęściej od dużego palca u nogi . :wink:
Na posty tego rodzaju z reguły nie odpowiadam bo takie problemy były wałkowane wielokrotnie i g. mnie obchodzi, że ktoś był leniwy czy nie miał czasu i nawet nie przejżał 2-3 stron wstecz. Wysokich i zdrowych plonów. ;:304
rafaltemp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lip 2019, o 11:46

Post »

Witam, wszystkich

proszę o poradę co może dolegać moim pomidorom, mają bardzo nietypowo podwinięte liście. Na forum nie mogłem znaleźć podobnie ( do tego stopnia pozwijanych liści). Widać że objawy występują na krzakach które są posadzona najbliżej ściany bocznej. Szklarnia jest otwarta od wczesnego ran do wieczora, więc nie jest zbyt gorąco. Od wielu lat mam pomidory ale nigdy podobnej sytuacji nie miałem. Być może są to jakieś niedobory.

Obrazek Obrazek Obrazek
rafaltemp
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lip 2019, o 11:46

Post »

Nie wykonywałem żadnych oprysków na chwasty bo i po co w szklarni.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”