Dzisiaj zdobyłem owoce rambutanu.
Kilka słów o ...
(cytuję z Wikipedii)
"Jagodzian rambutan, rambutan (Nephelium lappaceum L.) ? gatunek rośliny z rodziny mydleńcowatych. Występuje głównie w Malezji, Chinach i Indonezji, a także w całej tropikalnej części Azji. Nazwa rambutan pochodzi od malajskiego słowa ?rambutan?, który oznacza ?owłosiony?. W Wietnamie, jagodzian rambutan nazywany jest ?chôm chôm?, co w tłumaczeniu oznacza ?niechlujne włosy?, ze względu na kolce, znajdujące się na skórce owocu.
Pokrój
Drzewo wiecznie zielone, osiągające do 30 m wysokości, ma prosty pień do 60 cm szerokości o rdzawym kolorze. Korona jest zazwyczaj niska, gęsta rozrastająca się, natomiast gałęzie są o kolorze szarawo-brązowym.
Liście
Pierzaste, zimnozielone, o długości od 15 do 40 cm, złożone z 3 do 8 listków o kształcie lancetowatym lub owalnym. Blaszka liściowa jest cienka, nieco skórzasta, naga, o 7-9 bocznych żyłkach. Po wyschnięciu liście zmieniają barwę na brązowo-czerwoną. Nasada listków w kształcie klina, wierzchołek tępy albo trochę zaokrąglony, czasami niemal ostry.
Kwiaty
Zebrane w kwiatostany najczęściej rozgałęzione, prawie o takiej samej długości jak liście; pokryte kutnerem o żelazistej barwie. Poszczególne kwiaty małe, niepozorne, najczęściej zielonkawe. Szypułki kwiatowe krótkie. Kielich skórzasty o wielkości około 2 mm; działki kielicha jajowate, charakteryzujące się brakiem płatków korony. Pręciki o długości około 3 mm. Występują kwiaty: męskie, żeńskie i obupłciowe.
Owoce
Najczęściej o jajowatym kształcie i średnicy do 5 cm. Mają cienką, skórzastą skórkę, pokrytą brodawkami, z których wyrastają miękkie różowe lub żółte włoski. Owoce są jadalne ? mogą być w smaku kwaśne lub słodkie. Miąższ soczysty i barwy perłowobiałej otacza duże, ciemnobrązowe jądro, które nie nadaje się do spożycia".
Tutaj zdjęcia:





nasiono zaczęło kiełkować w środku owocu!



Włoski są brązowe, a nie czerwone bo ma to związek ze świeżością.No to jutro sadzę.

Czy ktoś z was hoduje rambutana?Jeśli tak to proszę o zdjęcia w hodowli.