Moje rośliny... apus - ogród z różą. 4 cz.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje rośliny... apus - ogród z różą. 4 cz.

Post »

Basiu wszystkie tak mamy , że jak za gorąco to narzekamy i jak za chłodno..również. ;:7
Ładnie lilie Ci kwitną! ;:138 No i cukinia również !
miłej niedzieli! :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepiękne lilie ;:167
I twoja Anabellka jest z dużymi pięknymi kulami-kwiatami i duże ciemne liscie.Nie to co moja jakaś blada i drobna. :roll:
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Basiu dawno nie byłam u Ciebie, tak jakoś ten czas szybko biegnie. U mnie dużo czasu pochłaniaja spacery z konewkami, podobnie jak Tobie mnie też się znudziły upały i brak deszczu.
Lilie już przy końcówce, u mnie też resztki rozsiewają zapach po ogrodzie.
Anabelkę wydałam bo ona ciągle miała mało wody, źle przyrastała choć reszta hortensji weź takie wodopijne.

Pozdrawiam
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Basiu, też kiedyś chciałam niebieskiego mikołajka do białych anabelek dosadzić, ale koleżanki podpowiedziały, że hortensje lubią wodę, a mikołajek niekoniecznie. I nie posadziłam, a ta biel anabelki aż się prosi, żeby niebieskiego dodać. Może szałwię??
Suszę masz, ubolewam i łączę się w bólach, bo ja wieczorami tylko latam z wężem i mężem, bo sama bym nie dała rady. :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Basiu, u mnie jeszcze temperatura zgodna z moim upodobaniem ;:333 i dopiero od czwartku ma być coraz goręcej. Ponieważ jednak długoterminowe prognozy niekoniecznie się sprawdzają, to liczę na to, że nie będzie tak źle. ;:303
Pięknie kwitną Ci nie tylko różyczki, także lilie zdobią rabaty i hortensja cała obsypana kwieciem, a mikołajek rzeczywiście bardzo fotogeniczny. ;:138 ;:138
Zastanawiają mnie "omdlałe" pomidory. Moje rosną w pełnym słońcu i w pełnym zaciszu, a stoją sztywno wyprostowane. ;:63 Wody im nie żałuje, bo wiem, że one kochają wilgoć. ;:108 Może Twoje coś podgryza? Sprawdzałaś? U mnie połowę truskawek zniszczyły pędraki chrabąszcza. ;:145
Dobrego, nieupalnego tygodnia życzę i przelotnych deszczy najlepiej nocami. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Basiu ja mam podobne spostrzeżenia w sprawie chwastów. Z jednej strony nie tylko chronię przed upałem ale i przed szkodnikami, ale chwasty wyżerają składniki...no i bądź tu człowieku mądry...
Moja podobna hortensja ma liście kompletnie zgryzione ta i tylko ta! reszty to coś nie tyka, ale na wiosnę ściągałam z niej mnóstwo ślimaków...może są jadalne?
pomidory w gruncie mało podlewam (prawie wcale) i mają liście jasne zwinięta, a te w tunelu wybujałe zielone. Myślę, że te Twoje w gruncie mają słaby system korzeniowy przez częste podlewanie i nie czerpią z gleby wody tylko czekają na Twoją :D
x-ja-a

Post »

O, mikołajek :) Bardzo lubię ten chwast. Mimo, że teoretycznie sucholubny u mnie rośnie na glinie, dzielnie znosi podlewanie przy okazji podlewania róż i rozsiewa się jak szalony. Ale też się kładzie, więc jak mi się chce, to podwiązuję. Co do chwastów i ich ochrony to nawet ostatnio dokonałam takiej obserwacji przy pieleniu, że tam gdzie tego niechcianego zielska było aż gęsto, to ziemia pod nimi była wilgotna. Ale tak jak napisała Marysia, one zabierają jedzenie naszym chcianym roślinom. Dlatego ja ile mogę to ściółkuję, żeby efekt termosu był, ale walki o składniki już nie. Bardzo mi się podoba kwiat cukinii, nigdy wcześniej nie patrzyłam na cukinię jako roślinę ozdobną. Ale może to dlatego, że jej nie mam :| Czy ta lilia z piegami pachnie? Śliczna ;:167
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Basiu pomidory nie lubią wysokich temperatur. Przy temperatur ze około 30 stopni nie chcą wiązać nowych owoców. Ja swoje mam w szklarni i po tych upałach przycięłam wyrośnięte pędy,pozbawione zawiązków owoców.
Lilie masz piękne.
Anabelle wygląda rewelacyjnie.
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Evii91
100p
100p
Od: 20 mar 2017, o 16:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też mam Mikołajka w ogródku tymczasowym, ale nie jest taki niebieski jak twój, pierwszy rok kwitnie, może jeszcze się wybarwi, Jak uważasz?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Basiu upały trochę osłabiają rośliny, ale cieszmy się ciepłem, niedługo przyjdą chłody. ;:174
Zapach lilii Muscadet prawie przez ekran czuję. :)
Odgapiłam mikołajka przy Anabelce, ale u mnie ma troche cienia po południu i słabo kwitnie. ;:222
Mój przegorzan rośnie w korzeniach żywotników i na szczęście słabo się wysiewa, jakoś daję radę. Nawet jednego dużego udało mi się wykopać i nie odrasta. :roll:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Basiu kurcze nawet nie wiedziałam ,ze otwarłaś watek ;:196 .Nadrobiłam oczywiście bo nie było tego dużo :) 15 latek to jubileusik taki maleńki :wink: Cudna Anabellka i lelujki szczególnie uwielbiam tę pieguskę Muscadet z różowym licem :wink: Kurcze ugotowane pomidory ;:202 może po tym deszczu trochę dojdą do siebie szkoda by było gdyby zmarniały
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Chwilkę dzisiaj popadało, chyba na tą okoliczność pójdę jeszcze podlać hortensje i inne roślinki, a podobno jutro ma znowu padać, to może jednak nie pójdę, tylko oddam się błogiemu lenistwu? :;230
Takie sobotnie dylematy...

Maryniu, chyba taka nasza ludzka natura, że lubimy sobie pomarudzić ;:306 Cukinia i inne dyniowate naprawdę urocza jest w fazie kwitnienia!

Aniu, może brakuje jej jakiegoś składniku? Moja nawóz wiosną dostałą, taki jak do róż, bo nie miałam innego. Ale ogrodowe bardzo blade liście mają, co roku to samo... jakby chlorozę miały ;:222

Krysiu, oj susza daje popalić... ja też ciągle podlewam, ale tylko to co muszę. Niestety inne roślinki muszą sobie radzić. Dzisiaj przyjrzałam się kilkuletniej katalpie, która też omdlała... ech... jej musiałabym wiadrami chyba wodę podawać ;:218
Teraz padało, więc odżyła, ale chyba zaniosę jej jedno wiadro, żeby nasączyła swoje korzenie...

Małgosiu, u mnie mikołajek jest "formalnie" na innej rabacie, obok Anabelle, ale oddziela je obmurówka rabaty, Anabellka ma dodatkowo agrotkaninę i korę, dlatego może Mikołajek dobrze sobie radzi, ale i tak muszę go eksmitować na inne miejsce, bo tam rośnie też róża i a ten bardzo się rozpycha.

Lucynko, wydaje mi się, że pomidorki omdlały z duchoty, najbardziej mdleją te w donicach, przestawiłam je teraz do cienia, bo codziennie było to samo. Dostały też oprysk z drożdży, bo mimo wszystko boję się czy też jej jakiś grzyb nie atakuje. Mają wywinięte liście do góry (jeden krzak).

Marysiu,
moje pomidory, to leniwce są ;:306 - tylko ode mnie pić chcą... Faktycznie te w gruncie mają płytki korzeń, dzisiaj wyrwałam jednego, bo nie miał ani jednego kwiatka a szedł w górę (tradycyjnie mam za gęsto) i korzonek w nim był marniutki. W tunelu trochę ograniczyłam podlewanie, ale donicę muszę lać dwa razy dziennie, bo mi mdleją ;:222

Jagna mikołajek to faktycznie taki chwaścik, mojego muszę eksmitować na inne miejsce, bo bardzo się rozwala. Z tymi chwastami, to też tak myślę jak Marysia, żarcie podkradają innym roślinom ale i chronią glebę... Ja jeszcze te jednoroczne, to plewię raz za czas, ale u mnie też bardzo dużo dzikiego prosa. To paskudztwo, to potrafi takie wielkie urosnąć, a że ostatnio pogoda nie sprzyjała plewieniu, to chyba muszę urządzić żniwa, a potem może jakieś dożynki... ;:306 Jest tego u mnie ogrom ;:222 Pieguska pachnie, to tegoroczny zakup :)

Irenko, no właśnie... dobrze, że o tym napisałaś, moje pomidory słabo wiążą owoce. ;:222

Evii91 może mikołajek ma jeszcze różne kolory / odmiany? Wydaje mi się, że on na początku jest taki zielonkowy, a potem robią się niebieskie.

Soniu, ogólnie cieszę się, tylko tej wody brak... Mój Mikołajek oraz Anabelka jest na wystawie południowej, ale w tym roku dałam maty z trzciny i mają słońca mniej.
Przegorzan koniecznie muszę przenieść, bardzo się rozwala po rabacie, rozsiewa i w ogóle, to ciężko go wykopać, już próbowałam ;:219

Jadziu, dobrze Kochana, że trafiłaś ;:196
Też mi się wydaje że ugotowane, ale na wszelki wypadek opryski właśnie drożdżowe robiłam, bo nie wiadomo co tam jeszcze siedzi...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Basiu u mnie podlane na maxa tak mi sie wydaje bo lalo konkretnie.Irenka zna sie na pomidorkach szkoda ,że Elusi nie ma ona znawczyni tomatowo.Moje rosną jak oszalałe lepiej gdyby tak były niskie, ale obficie zawiązujące grona. Oddaj się lepiej błogiemu lenistwu ewentualnie jutro ruszysz z wężowym aerobikiem :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jadziu u mnie też popadało, na szczęście nie była to nawałnica, ale spokojny deszczyk. Co cieszy, szkoda tylko że tak krótko.
Nadal sucho jest, ale przynajmniej świeżo :)

Dzisiaj przeszłam z aparatem po ogrodzie...
Begonia zakwitła pełnym kwiatem. W ubiegłym roku były same "puste", miałam się jej pozbyć, ale wiosną wsadziłam...
Obrazek

Jeżówki, moje bardzo pospolite, ale uwielbiam je

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moje Perowskie na południowo - zachodniej wystawie dają w tym roku czadu. W innych miejscach słabiej sobie radzą, dlatego zmienię im miejscówkę. Oprócz mnie uwielbiają ją pszczoły:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przegorzan...

Obrazek

Len kończy kwitnienie... zostawiam go, żeby się wysiał

Obrazek

Z cukiniowego kwiatu....

Obrazek

Oprócz Perowskie pszczoły lubią buszować w hibiskusie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oraz w bazylii, którą zostawiłam na kwiaty, gdyż listki ma strasznie małe...

Obrazek

Lady of Shalot...

Obrazek
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Basiu :wit . Dobrze, że u Ciebie chociaż trochę podlało ;:108 . Deszcz potrzebny a ostatnio z tym kłopot ;:222 . Pięknie wyglądają Twoje perowskie ;:oj . Ja mam jedną ale młodą i nie wygląda nawet w połowie jak Twoje ;:224 . Może z czasem się rozkręci . Lady Of Shalot ma genialny kolorek do którego wreszcie dojrzałam ;:138 . Mnóstwo u Ciebie koloru Basiu i to się ceni, pozdrawiam :wit .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”