Mam prośbę do forumowiczów jako osób bardziej doświadczonych.
Opracowałem bardzo prosty rysunek stanowiący załącznik zawierający plan części działki, którą chcielibyśmy w najbliższym czas jakoś zagospodarować.
Na szaro oznaczyłem części nie do ruszenia, natomiast na żółto są części, które chcielibyśmy zagospodarować roślinnie. W skrócie ponumerowane części:
1. słońce operuje z maksymalnym natężeniem do godziny ok. 17.00-18.00, część znajduje się przy betonowym nagrzewającym się ogrodzeniu,
2. część zaciemniona, znajdująca się za 2 metrowym ogrodzeniem betonowym, za działką znajdują się wysokie akacje i sosny
3. część znajdująca się przy domu(ściana z białych elementów murowych), nasłoneczniona intensywnie od rana do godz. 18.00-19.00
4. część nasłoneczniona do ok. 13.00-14.00, znajdująca się przy schodach.
Na murze z części 1 chcielibyśmy rozsadzić winobluszcz, aby ten nieprzyjemny mur zasłonić zielenią. Dodatkowo w tej części chcielibyśmy posadzić lawendę.
Muszę także wspomnieć, iż nasza ziemia jest IV lub nawet V klasy. Jest piaszczysta, a na głębokości ok. 70-90 cm jest warstwa gliny. Piasek, jak to piasek, jest przepuszczalny i trudno utrzymać wilgoć na nim.
W miejscu tawuły na rysunku jest tamaryszek, pomyliłem nazwy ;)
Dałem też kierunki geograficzne, aby lepiej można było rozeznać się w położeniu stref, które chcielibyśmy zagospodarować.
I do sedna. Bardzo proszę o pomoc w dobraniu odpowiednich roślin do poszczególnych stref. Nie mam niestety dużego doświadczenia i w związku z tym nie chciałbym popełnić błędów przy doborze roślin.
Dziękuję bardzo za przeczytanie posta i ewentualną pomoc!

Pozdrawiam,
Mateusz.