Kawon ( arbuz ) - część 10
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 10
W tym roku to w ogóle same dziwactwa.
Arbuz na figolistnej padł. Na tykwach rosną ładnie.
Natomiast melony z tykwami się nie lubią - szczepione na tykwie już 4 padły (wcześniej i tak były skarlałe i pokręcone). Lubią się natomiast z podkładkami Shintozopodobnymi - rosną bardzo ładnie i obficie owocują.
Arbuz na figolistnej padł. Na tykwach rosną ładnie.
Natomiast melony z tykwami się nie lubią - szczepione na tykwie już 4 padły (wcześniej i tak były skarlałe i pokręcone). Lubią się natomiast z podkładkami Shintozopodobnymi - rosną bardzo ładnie i obficie owocują.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
A u mnie też jakieś pierwsze liście zwiędłe się trafiły i je oberwałem, wolę nie widzieć.
Co najdziwniejsze, to nie idą one od środka, tylko gdzieś kawałek od korzenia. Jutro zamawiam Polyversum i będę nim podlewać 
Mój jedyny szczepiony arbuz na tykwie rośnie bardzo słabo w porównaniu do tych nieszczepionych. Owoce ma wielkości orzecha włoskiego

Mój jedyny szczepiony arbuz na tykwie rośnie bardzo słabo w porównaniu do tych nieszczepionych. Owoce ma wielkości orzecha włoskiego

-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Polyversum nic ci nie da jeśli to fuzarioza, szkoda pieniedzy, przerabialem to dwa razy 
Na pocieszenie powiem tyle, ze jeśli owoce maja 2-3 tygodnie zdaza sie dojrzeć.

Na pocieszenie powiem tyle, ze jeśli owoce maja 2-3 tygodnie zdaza sie dojrzeć.
Piotr
-
W zeszłym roku stosowałem Polyversum i nic mi nie chwyciło arbuzów. Dzisiaj nie było już więcej zwiędniętych liści, może to był szkodnik?
-
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja tymczasem wyrwałem chwasta. Oczywiście zachorował największy krzak

Korzeń nie stawiał tak dużego oporu jak się spodziewałem i wyglądał tak

Najgorsze, że wyplątując go z tej całej plątaniny zauważyłem niepokojący objaw na pędach drugiego największego krzaczka. Szczęście do kwadratu

Myślicie że to początek końca mojej przygody z arbuzami?

Korzeń nie stawiał tak dużego oporu jak się spodziewałem i wyglądał tak

Najgorsze, że wyplątując go z tej całej plątaniny zauważyłem niepokojący objaw na pędach drugiego największego krzaczka. Szczęście do kwadratu

Myślicie że to początek końca mojej przygody z arbuzami?
Dokładnie spryskać switchem powinno pomóc
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku - Owocowy śródziemnomorski i egzotyczny ogród
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 50p
- Od: 25 sty 2019, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Właśnie tego wolałbym uniknąć stosując polyversum
-
--julian-- pisze:W zeszłym roku stosowałem Polyversum i nic mi nie chwyciło arbuzów. Dzisiaj nie było już więcej zwiędniętych liści, może to był szkodnik?
To żaden dowód. Bo jakbym rok temu pryskał wodą święconą po całości i objawy choroby się nie pojawiły to byłby dowód na to, że woda święcona przeciwdziałała fuzariozie?

Trzeba by jednocześnie na części roślin prowadzić działania profilaktyczne, przeciwdziałające, a pozostałe zostawić naturze. Jeżeli te pozostawione sobie by zachorowały, a chronione nie, to wtedy masz już jakiś dowód i argument.
-
-
Piękne żółtka
Widzę też Crimsony, a te cygarowate to jaka odmiana?

Widzę też Crimsony, a te cygarowate to jaka odmiana?
-
-
Rok temu Orangeglo był niedostępny, szukałem w wielu miejscach. Legutko chyba się wycofał z tej odmiany, a bardzo chciałem ją kupić.
Jeżeli to będzie ta odmiana to może zbierzesz nasiona? Tych rosyjskich również
Wymienimy się.
Widzę chyba też liście odmiany Moon and Star? Też bym poprosił ;)
Jeżeli to będzie ta odmiana to może zbierzesz nasiona? Tych rosyjskich również

Widzę chyba też liście odmiany Moon and Star? Też bym poprosił ;)
-
Też chciałem kupić Orangeglo, bardzo mi się podoba ta odmiana, niestety nie zdążyłem
Oczywiście zbiorę nasiona i chętnie się wymienię
Z mniej dostępnych odmian mam też Yellow Lady, Cream of Saskatchewan, Black Pearl, Moon and Stars, Red Star i Klondike. Niestety nie kontrolowałem zapylenia, ale niektóre są na pewno odmianami ustalonymi, więc powtórzą cechy.

jeśli polywersum działa na tą chorobe to pryskaj co tydzień tym polywersum. Tylko jeśli zdecydujesz sie na polywersum to nie używaj innych przeciwgrzybowych bo polywersum nie zadziała. Z ekologicznych preparatów jest jeszcze miedzian który od 2015 roku jest uznany za ekologiczny albo tym pryskaj <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/6uUk1dWJQrE" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe> a co do switcha to jeśli chodzi o chemie switch pozostawia najmniej pozostałości a najwięcej pozostałości pozostawia topsin więc topsinu nie używamAcetaminofen pisze:Właśnie tego wolałbym uniknąć stosując polyversum
Pozdrawiam
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wydaje mi się, że mam jeden krzak Orangeglo. Później przejde się w pole, to zobaczę czy faktycznie.