Lilie termin sadzenia, przesadzania, głębokość

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak sadzić lilie?

Post »

Niektóre cebule lilii są rozdzielane wyrastającym pędem,pęd wyrasta ze środka cebuli
i rozrywa ją na dwie części.Tak często dzieje się przy liliach azjatyckich.Stara karpa
składa sie z wielu słabo zrośniętych cebulek.Nie wszystkie tak się zachowują,czasem
pęd wyrasta trochę z boku,a cebula przez kilka lat rośnie bez dzielenia się.
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam pytanie do mirzan. Na zdjęciach są moje lilie, które rozsadziłam jakiś miesiąc temu i mam pytanie. Ponieważ te cebulki rosną różnie, jedne są takie niskie, grube i wolniej rosnące a inne są szybciej rosnące, cienkie i wyższe- czy to wszystko zakwitnie w tym roku? Na pierwszym zdjęciu, w samym środku jest jeszcze coś co nie przypomina pozostałych a też było maleńką cebulką lilii. Sa tylko dwa listki i ani myśli rosnąć w górę. Czy z tego będzie cebulka czy mogłam sobie darować?

Obrazek

Obrazek
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Prawdopodobnie żadna z nich nie zakwitnie w tym roku.Ta w środku to również mała lilia.Wytworzy jeden listek w miesiącu,więc zbyt wiele nie przyrośnie do jesieni.
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:07

Post »

Bardzo dziękuję :) Szkoda ale w przyszłym roku będą ładniejsze (tak sobie wmawiam) :)
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W przyszłym roku będą z nich śliczne jednokwiatowe egzemplarze , a potem co rok to więcej kwiatów :D
Awatar użytkownika
Trishya
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 maja 2009, o 13:28
Kontakt:

Post »

Edyś nie tylko będą ładniejsze w przyszłym roku, zobaczysz też ile frajdy można mieć widząc jak zakwita po raz pierwszy coś co sama wyhodowałaś. Ja w tym roku zmuszona byłam do rozsadzenia lilii, która w ubiegłym sezonie zaskoczyła nas wszystkich, biała lilia azjatycka wypuściła blisko 20 ogromnych pąków. Z jednej niewielkiej cebuli, posadzonej sezon wcześniej na jesieni mam teraz 4 nieźle zapowiadające się roślinki (już widać na nich pąki) i kilka mniejszych, które na pewno zakwitną, choć pewnie pojedynczymi kwiatami. Dodatkowo wysadziłam do doniczki maleńkie cebulki o średnicy poniżej 1 cm i jestem bardzo zdziwiona bo jedna z nich ma pączek mimo, że ma tylko kilka listków i ok 10 cm wysokości :)
mkgrr
100p
100p
Od: 7 mar 2015, o 19:45

Re: Termin sadzenia lilii.

Post »

Oooo, nie wiedziałem, że trzeba sadzić na różną głębokość
Wielkie dzięki za opis
Pozdrawiam Serdecznie
Awatar użytkownika
SiMoNa
200p
200p
Od: 6 kwie 2016, o 19:26

Re: Lilie termin sadzenia,przesadzania,glębokość sadzenia

Post »

Przesadzam lilie , mają one dużo małych cebulek . Czy możne je wsadzić do doniczki z ziemią , trzymać w piwnicy i podlewać sporadycznie zimą?
Awatar użytkownika
mw21
50p
50p
Od: 8 wrz 2011, o 22:18
Kontakt:

Post »

Oczywiście, że można tylko po co? Lepiej posadzić je od razu w gruncie na rozsadniku lub nawet w miejscu docelowym, ponieważ przechowywane w domu jeśli są małe mogą zmarnieć: zaschnąć, zgnić, spleśnieć. Wg mnie najbezpieczniej posadzić je normalnie w gruncie i okryć stroiszem przed zbliżającymi się silnymi mrozami. Chyba że to lilie orientalne to koniecznie należy je wykopać i przechować do wiosny np w piwnicy. :)
Pozdrawiam
Dawid
https://www.instagram.com/eko.gardener/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Większość orientalnych też doskonale zimuje pod przykryciem, groźniejsze dla nich są szkodniki niż temperatury :uszy
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02

Re: Lilie-uprawa cz.7

Post »

W jednym ze sklepów znalazłem wyprzedaż cebulek lilii -czy można takie cebulki zasadzić teraz do ziemi,czy czekać do jesieni i czy na zimę je przykryć?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Lilie termin sadzenia, przesadzania, głębokość

Post »

Można, zakwitną pod koniec września lub w ogóle, ale wzmocnią się i będą z nich piękne kwiaty w przyszłym roku. Przed zakupem tr5zeba sprawdzić czy nie są przesuszone i czy nie gniją im już wypuszczone kiełki :uszy :uszy :uszy
klon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2014, o 12:02

Post »

Właśnie drzewiaste chciałem zakupić,bo są w wyjątkowo atrakcyjnej cenie
Nico
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sie 2011, o 20:01

Cebulki lilii z pędami

Post »

Cześć,

Zamówiłem trochę cebulek lilii orientalnych i drzewiastych i cześć przyszła z wykształconymi pędami, nawet do 10 cm. I teraz mam pytanie co z nimi zrobić, jak wsadzę do ziemi to pewnie przemarzną. Może przechować do wiosny, ale pewnie się nie uda. Mam prośbę o poradę.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Decyzja należy do Ciebie.
Ja nie raz kupowałam cebule w promocji jesienią i czasem nawet w grudniu je sadziłam i wyrastały wiosną tak samo jak sadzone we wrześniu. Wiadomo, że Ci teraz nic nie zakwitnie.
Pewnie po wsadzeniu do gruntu na zimę ewentualnie przysypałabym korą ale możesz też wsadzić do doniczki i przechować w chłodnym miejscu. No ale każdy robi jak chce. Ja bym zaryzykowała i wsadziła do gruntu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”