Lilie termin sadzenia, przesadzania, głębokość
Re: Jak sadzić lilie?
Niektóre cebule lilii są rozdzielane wyrastającym pędem,pęd wyrasta ze środka cebuli
i rozrywa ją na dwie części.Tak często dzieje się przy liliach azjatyckich.Stara karpa
składa sie z wielu słabo zrośniętych cebulek.Nie wszystkie tak się zachowują,czasem
pęd wyrasta trochę z boku,a cebula przez kilka lat rośnie bez dzielenia się.
i rozrywa ją na dwie części.Tak często dzieje się przy liliach azjatyckich.Stara karpa
składa sie z wielu słabo zrośniętych cebulek.Nie wszystkie tak się zachowują,czasem
pęd wyrasta trochę z boku,a cebula przez kilka lat rośnie bez dzielenia się.
Mam pytanie do mirzan. Na zdjęciach są moje lilie, które rozsadziłam jakiś miesiąc temu i mam pytanie. Ponieważ te cebulki rosną różnie, jedne są takie niskie, grube i wolniej rosnące a inne są szybciej rosnące, cienkie i wyższe- czy to wszystko zakwitnie w tym roku? Na pierwszym zdjęciu, w samym środku jest jeszcze coś co nie przypomina pozostałych a też było maleńką cebulką lilii. Sa tylko dwa listki i ani myśli rosnąć w górę. Czy z tego będzie cebulka czy mogłam sobie darować?

Prawdopodobnie żadna z nich nie zakwitnie w tym roku.Ta w środku to również mała lilia.Wytworzy jeden listek w miesiącu,więc zbyt wiele nie przyrośnie do jesieni.
Bardzo dziękuję
Szkoda ale w przyszłym roku będą ładniejsze (tak sobie wmawiam) 
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W przyszłym roku będą z nich śliczne jednokwiatowe egzemplarze , a potem co rok to więcej kwiatów 
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- Trishya
- 10p - Początkujący

- Od: 30 maja 2009, o 13:28
- Kontakt:
Edyś nie tylko będą ładniejsze w przyszłym roku, zobaczysz też ile frajdy można mieć widząc jak zakwita po raz pierwszy coś co sama wyhodowałaś. Ja w tym roku zmuszona byłam do rozsadzenia lilii, która w ubiegłym sezonie zaskoczyła nas wszystkich, biała lilia azjatycka wypuściła blisko 20 ogromnych pąków. Z jednej niewielkiej cebuli, posadzonej sezon wcześniej na jesieni mam teraz 4 nieźle zapowiadające się roślinki (już widać na nich pąki) i kilka mniejszych, które na pewno zakwitną, choć pewnie pojedynczymi kwiatami. Dodatkowo wysadziłam do doniczki maleńkie cebulki o średnicy poniżej 1 cm i jestem bardzo zdziwiona bo jedna z nich ma pączek mimo, że ma tylko kilka listków i ok 10 cm wysokości 
Re: Termin sadzenia lilii.
Oooo, nie wiedziałem, że trzeba sadzić na różną głębokość
Wielkie dzięki za opis
Wielkie dzięki za opis
Pozdrawiam Serdecznie
- SiMoNa
- 200p

- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lilie termin sadzenia,przesadzania,glębokość sadzenia
Przesadzam lilie , mają one dużo małych cebulek . Czy możne je wsadzić do doniczki z ziemią , trzymać w piwnicy i podlewać sporadycznie zimą?
Oczywiście, że można tylko po co? Lepiej posadzić je od razu w gruncie na rozsadniku lub nawet w miejscu docelowym, ponieważ przechowywane w domu jeśli są małe mogą zmarnieć: zaschnąć, zgnić, spleśnieć. Wg mnie najbezpieczniej posadzić je normalnie w gruncie i okryć stroiszem przed zbliżającymi się silnymi mrozami. Chyba że to lilie orientalne to koniecznie należy je wykopać i przechować do wiosny np w piwnicy. 
Pozdrawiam
Dawid
https://www.instagram.com/eko.gardener/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dawid
https://www.instagram.com/eko.gardener/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Zibi_41

Większość orientalnych też doskonale zimuje pod przykryciem, groźniejsze dla nich są szkodniki niż temperatury 
-
klon

- Od: 8 sty 2014, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.7
W jednym ze sklepów znalazłem wyprzedaż cebulek lilii -czy można takie cebulki zasadzić teraz do ziemi,czy czekać do jesieni i czy na zimę je przykryć?
- Zibi_41

Re: Lilie termin sadzenia, przesadzania, głębokość
Można, zakwitną pod koniec września lub w ogóle, ale wzmocnią się i będą z nich piękne kwiaty w przyszłym roku. Przed zakupem tr5zeba sprawdzić czy nie są przesuszone i czy nie gniją im już wypuszczone kiełki

-
klon

- Od: 8 sty 2014, o 12:02
Właśnie drzewiaste chciałem zakupić,bo są w wyjątkowo atrakcyjnej cenie
Cebulki lilii z pędami
Cześć,
Zamówiłem trochę cebulek lilii orientalnych i drzewiastych i cześć przyszła z wykształconymi pędami, nawet do 10 cm. I teraz mam pytanie co z nimi zrobić, jak wsadzę do ziemi to pewnie przemarzną. Może przechować do wiosny, ale pewnie się nie uda. Mam prośbę o poradę.
Pozdrawiam
Zamówiłem trochę cebulek lilii orientalnych i drzewiastych i cześć przyszła z wykształconymi pędami, nawet do 10 cm. I teraz mam pytanie co z nimi zrobić, jak wsadzę do ziemi to pewnie przemarzną. Może przechować do wiosny, ale pewnie się nie uda. Mam prośbę o poradę.
Pozdrawiam
- ewita44

- Od: 11 maja 2018, o 19:38
Decyzja należy do Ciebie.
Ja nie raz kupowałam cebule w promocji jesienią i czasem nawet w grudniu je sadziłam i wyrastały wiosną tak samo jak sadzone we wrześniu. Wiadomo, że Ci teraz nic nie zakwitnie.
Pewnie po wsadzeniu do gruntu na zimę ewentualnie przysypałabym korą ale możesz też wsadzić do doniczki i przechować w chłodnym miejscu. No ale każdy robi jak chce. Ja bym zaryzykowała i wsadziła do gruntu.
Ja nie raz kupowałam cebule w promocji jesienią i czasem nawet w grudniu je sadziłam i wyrastały wiosną tak samo jak sadzone we wrześniu. Wiadomo, że Ci teraz nic nie zakwitnie.
Pewnie po wsadzeniu do gruntu na zimę ewentualnie przysypałabym korą ale możesz też wsadzić do doniczki i przechować w chłodnym miejscu. No ale każdy robi jak chce. Ja bym zaryzykowała i wsadziła do gruntu.