Wysiew nasion sezon 2015-2024...
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wysiew nasion na sezon 2015, 2016, 2017, 2018, 2019
Bratki chętnie. Te dwa pozostałe same się wysiewają.
Sypnęłam srebrników i orlików.
Jeszcze mam malwę, naparstnicę, rudbekię, łubiny... na opakowaniu jest termin wiosenny,ale chyba też teraz można?
Sypnęłam srebrników i orlików.
Jeszcze mam malwę, naparstnicę, rudbekię, łubiny... na opakowaniu jest termin wiosenny,ale chyba też teraz można?
- calka
- Od: 14 paź 2012, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oczywiście Maju.
U mnie rudbekia sama się wysiewa, a nasiona wysypują się przecież późnym latem.
U mnie rudbekia sama się wysiewa, a nasiona wysypują się przecież późnym latem.
Ewa
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
No to świetnie. Dzięki.
Robiłam siew wiosenny w maju,ale to tak wolno rośnie ,a mnie do kwiatów już ciągnie.
Robiłam siew wiosenny w maju,ale to tak wolno rośnie ,a mnie do kwiatów już ciągnie.
Łąka kwiatowa
Trochę nie wiem, w jakim dziale umieścić ten temat, spróbuję tutaj. Otóż kupiłem sobie mieszankę nasion dzikich roślin przyjaznych pszczołom. Na opakowaniu jest napisane, że powinno się je wysiewać w kwietniu-maju, ale po pierwsze chyba już za późno, po drugie, raczej nie mam możliwości w tym momencie porządnie przygotować terenu (przekopać itd.) Jednak czytałem, że można też takie łąki wysiewać jesienią, a właściwie jeszcze przed samą zimą i to nawet lepiej, bo wtedy wszystko wiosną szybciej wyrośnie i to szybciej od chwastów. Czy ktoś z Forumowiczów ma jakieś praktyczne doświadczenia w tym temacie?
Re: Wysiew nasion sezon 2015-2021...
Mieszanka zawiera z pewnością nasiona roślin wieloletnich, ale również jednorocznych, więc powinna być wysiana najpóźniej do połowy maja.Nie wiem jaka to mieszanka, ale z reguły w takich mieszankach jest przewaga jednorocznych, więc wysiewanie jesienią nie ma sensu.Wieloletnie siane jesienią mogą być zbyt słabe by przezimować.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jakie kwiatki wysiewacię w styczniu ? Planuję wysiać werbenę patagońską , mini bratki ,
gazanię . Nie jest za wcześnie ?
gazanię . Nie jest za wcześnie ?
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
Re: Wysiew nasion sezon 2015-2023...
Werbenę patagońską o tej porze roku możesz wysiać bezpośrednio do gruntu, bo ona bardzo dobrze kiełkuje, gdy jest poddana zimowej stratyfikacji. W domu siew o tej porze roku nie ma sensu, gdyż jest to bardzo szybko rosnąca roślina Zakwita dwa i pół/trzy miesiące po wykiełkowaniu. I bardzo źle znosi niedobór światła słonecznego.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
Dzięki , tak zrobię , teraz ziemia nie zamarznięta , ale nadchodzi ochłodzenie .
Nasiona przejdą stratyfikację .
Nasiona przejdą stratyfikację .
- spalonyzasilacz
- 10p - Początkujący
- Od: 6 maja 2022, o 10:18
Jeszcze się wstrzymaj, tak do końca stycznia z wysiewem. Ja rok temu wysiałem 22. stycznia i takie były efekty:
Wysiana i zostawiona w domu na parapecie, po miesiącu tj. 25. luty:

Wtedy też popikowałem do indywidualnych doniczek (P7)
13. marca była już praktycznie gotowa do wysadzenia na rabaty, ale jeszcze wtedy przeciągnąłem do połowy kwietnia, po zahartowaniu w połowie kwietnia poszły już na rabaty i koło 20. czerwca już ładnie kwitły.

(13.03.2022)

(20.06.2022)
W tym samym czasie tj. 22. stycznia wysiałem do doniczki i zostawiłem je na dworze w takim prowizorycznym inspekcie. Od czasu do czasu sprawdzałem i podlewałem, lekko uchylony zostawiłem inspekt. Jak przyszły cieplejsze dni to werbena wykiełkowała i powoli sobie rosła w tej doniczce. Zapomniałem o niej i 23. kwietnia wyglądała tak, że ciężko było je rozdzielić

Ale te wysiewane metodą "zimowego wysiewu / winter sowing" zdecydowanie dłużej kazały sobie czekać na zakwitnięcie (co jest logiczne, bo zostały takie malutkie od razu na rabaty wysadzone, a te w domu już w kwietniu miały po 20cm wysokości

Co do zalecanego przemrożenia nasion Werbeny patagońskiej to u mnie polegało na tym, że jak kupiłem paczkę nasion na początku stycznia to zostawiłem je na 3 tygodnie w bagażniku samochodu, który był pod chmurką

-
Dzięki za odpowiedż . Wysiane nasiona wystawiłam do szklarenki . Gazanię w ubiegłym roku zimowałam w domu , w tym
zapomniałam wykopać .
zapomniałam wykopać .
-
Nasiona wyniesione do stratyfikacji zaczynają kiełkować . Zastanawiam się czy przynosić je na noc do domu , może
wystarczy okrycie ?
wystarczy okrycie ?
Wczoraj zostały wysiane do gruntu maciejka, nasturcja pnąca i mieszanka kwiatów łąkowych.
Na rozsadę w tym roku wysiałam: aksamitki (2 odmiany), dalie, zatrwian wrębny, surfinie, petunie, lubelia przylądkowa, żeniszek, astry,
Na rozsadę w tym roku wysiałam: aksamitki (2 odmiany), dalie, zatrwian wrębny, surfinie, petunie, lubelia przylądkowa, żeniszek, astry,
Gosia
U mnie wysiane surfinie (żółta, czerwona, różowa i mix), szałwia błyszczące (czerwona i biała), lobelia i naparstnica.
Gosia
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Re: Wysiew nasion sezon 2015-2024...
Mili17199, czy jesteś zadowolona z mieszanki kwiatów łąkowych? Czy one rosły w trawie, czy na zadbanej rabatce kwiatowej? Powtórzysz wysiew takowy?
Re: Wysiew nasion sezon 2015-2024...
badzia szczerze mówiąc to na rabacie w półcieniu po za nagietkami, makami,chabrami i czymś różowym wysokości malwy to kiepsko powschodziło.
Powtórzę w tym sezonie na pewno, ale tym razem na stanowisku słonecznym.
Powtórzę w tym sezonie na pewno, ale tym razem na stanowisku słonecznym.
Gosia