Ogródek doktora Lokiego ? cd...
- Florian Silesia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek doktora Lokiego ? cd...
Czytam, ze u Ciebie deszcze i nawałnice. U mnie odwrotnie - susza i podzwrotnikowe upały. Efekt podobny i w jednym i w drugim przypadku rośliny cierpią.
Owady na żeleźniakach ciekawie podpatrzone. Rozrastają się u mnie te kwiaty w szalonym tempie. Ostatnio przetrzebiłem kępę, bo zagłuszała liliowce.
Dracunculs super!
Owady na żeleźniakach ciekawie podpatrzone. Rozrastają się u mnie te kwiaty w szalonym tempie. Ostatnio przetrzebiłem kępę, bo zagłuszała liliowce.
Dracunculs super!
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Modiolastrum bardzo sympatyczne, a próbowałeś ślazownika? Dzięki za przypomnienie o alstremerii, mam dwie sztuki mieszańców ligtu, trochę smutne po zgoleniu z okazji inwazji przędziorów, a nasiona złocistej nadal leżą w lodówce... W sumie to mam jeszcze dużo nasion w lodówce...
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Marta ? co nie? W końcu znalazłem parę informacji ? że pochodzi z Ameryki, że ma zerowe wymagania glebowe, dobrze znosi suszę i świetnie zadarnia. Zobaczymy.
@ Florian ? i do mnie dotarła fala upałów? I zaczęły się cowieczorne obchody ogrodu z doraźnym podlewaniem flaków? Co do żeleźnika ? mam to samo u siebie? Zaczyna mi anektować rabatę z irysami? A na mojego ukochanego śmierdziela czekałem cały rok, jak zawsze. Zresztą tym razem czekałem nie tylko ja. Otóż niedawno mieliśmy remont dachu. Szef firmy wypatrzył Dracunculusa i prosił, żeby po niego zadzwonić jak ten zakwitnie, bo koniecznie chce go zobaczyć, powąchać i obfocić. Nawet mierzył pąk swoją miarką (i wyszło mu 70 cm)? I rzeczywiście zadzwoniliśmy po niego jak Dracunculus zakwitł (remont był już skończony), przyjechał, zachwycał się i jeszcze prosił, żeby za rok też mu dać znać?
@ Drako ? Ślazownika też kupiłem ? w tym samym dniu co Modiolastrum oraz miecznicę. Zobaczymy co z niego wyrośnie. BTW, na przędziorki się nie goli, na przędziorki się pryska ile wlezie czym popadnie. Vertimec daje niezłe rezultaty. W każdym razie u mnie alstremerie szaleją? Chyba im się podoba stanowisko...
Alcea rosea

Alstroemeria aurea

Arctotis fastuosa

Calendula officinalis

Carduus nutans

Clematis sp.

Convolvulus arvensis

Convolvulus tricolor

Dianthus carthusianorum

Dianthus chinensis

Dimorphotheca tragus

Echium plantagineum

Glebionis coronaria

Hemerocallis sp.

Indigofera heterantha

Ipomoea purpurea

Lilium sp.

Nemophila menziesii

Ononis spinosa

Opuntia tortispina

Petunia x atkinsiana

Rhodanthe chlorocephala

Rosa x hybrida

Salvia sclarea

Silene chalcedonica

Silene coronaria

Trachelospermum jasminoides

Tropaeolum majus

Verbascum chaixii

Viola x williamsiana

Viola x wittrockiana

Pozdrawiam!
LOKI
@ Florian ? i do mnie dotarła fala upałów? I zaczęły się cowieczorne obchody ogrodu z doraźnym podlewaniem flaków? Co do żeleźnika ? mam to samo u siebie? Zaczyna mi anektować rabatę z irysami? A na mojego ukochanego śmierdziela czekałem cały rok, jak zawsze. Zresztą tym razem czekałem nie tylko ja. Otóż niedawno mieliśmy remont dachu. Szef firmy wypatrzył Dracunculusa i prosił, żeby po niego zadzwonić jak ten zakwitnie, bo koniecznie chce go zobaczyć, powąchać i obfocić. Nawet mierzył pąk swoją miarką (i wyszło mu 70 cm)? I rzeczywiście zadzwoniliśmy po niego jak Dracunculus zakwitł (remont był już skończony), przyjechał, zachwycał się i jeszcze prosił, żeby za rok też mu dać znać?

@ Drako ? Ślazownika też kupiłem ? w tym samym dniu co Modiolastrum oraz miecznicę. Zobaczymy co z niego wyrośnie. BTW, na przędziorki się nie goli, na przędziorki się pryska ile wlezie czym popadnie. Vertimec daje niezłe rezultaty. W każdym razie u mnie alstremerie szaleją? Chyba im się podoba stanowisko...
Alcea rosea

Alstroemeria aurea

Arctotis fastuosa

Calendula officinalis

Carduus nutans

Clematis sp.

Convolvulus arvensis

Convolvulus tricolor

Dianthus carthusianorum

Dianthus chinensis

Dimorphotheca tragus

Echium plantagineum

Glebionis coronaria

Hemerocallis sp.

Indigofera heterantha

Ipomoea purpurea

Lilium sp.

Nemophila menziesii

Ononis spinosa

Opuntia tortispina

Petunia x atkinsiana

Rhodanthe chlorocephala

Rosa x hybrida

Salvia sclarea

Silene chalcedonica

Silene coronaria

Trachelospermum jasminoides

Tropaeolum majus

Verbascum chaixii

Viola x williamsiana

Viola x wittrockiana

Pozdrawiam!
LOKI
- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Loki, ależ Ci zakwitło
Liliowiec-cudo! Nareszcie pokazałeś tego złocienia, który i u mnie jest tylko nie wiedziałam jak się nazywa, a nie chciało mi się szukać
wiedziałam, że się doczekam! Brateczki ładniusie,
porcelanka kojarzy mi się z niebieskim, albo białym, a tu niespodzianka!
Masz śliczną szałwię muszkatołową, srebrzysto-biała i te fioletowe jęzorki

porcelanka kojarzy mi się z niebieskim, albo białym, a tu niespodzianka!
Masz śliczną szałwię muszkatołową, srebrzysto-biała i te fioletowe jęzorki

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Loki lato w Twoim ogrodzie bardzo kolorowe, mnóstwo roślin jednorocznych. ONE pewnie same się sieją w ogrodzie
- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Nie dziwię się takiego zainteresowania dziwidłem. Wszak inny gatunek dziwidło olbrzymie ma największy kwiat na świecie! I pewnie najbardziej śmierdzący
Ja muszę się zadowolić pałczychami, choć lilię Woodoo też zdobyłem ale jeszcze nie kwitła
Opuncję już spisałem na straty, bo zgniła zimą a tu niespodzianka - odrodziła się z jakichś maleńkich listków!

Opuncję już spisałem na straty, bo zgniła zimą a tu niespodzianka - odrodziła się z jakichś maleńkich listków!
- Locutus
- Kontakt:
@ Marta ? liliowiec kazał Ci przekazać podziękowania za komplement.
Glebionis coronaria to w sumie względnie nowe odkrycie ? pierwszy raz zagościł u mnie rok temu ? ale że świetnie znosi poj****ą pogodę (w stylu kilka tygodni ulewnych deszczy a zaraz potem susza i upał przekraczający 35°C ? co niestety potrafi wykończyć bardzo dużo jednorocznych), myślę, że będzie stałym gościem? Porcelankę mam tylko czarną, w sumie muszę na rok następny poszukać jakiegoś mixu kolorów? A szałwia muszkatołowa pochodząca z mieszanki szałwii Legutki mnie też zachwyciła.
@ E-Genia ? jakbym liczył tylko na samosiejki, to prawdopodobnie miałbym głównie maki polne, czarnuszki damasceńskie, trochę eszolcji, słoneczników i nagietków, jakieś pojedyncze ostróżki, chabry czy porcelanki, kilka wilców, ośmiał i w zasadzie tyle? Więc kupuję nasiona na potęgę i pracowicie sieję własnoręcznie co wiosnę.
@ Florian ? no właśnie widział to dziwidło olbrzymie w jakimś filmie przyrodniczym i chciał zobaczyć jego kuzyna na żywo? Palczychy u mnie mają problem z zimowaniem, więc nic z nich nie będzie? Jedna puszcza co roku parę małych listków, ale uszkodzenia od mrozu są tak duże, że raczej nigdy nie zakwitnie? A opuncja u mnie ma się świetnie, mimo że klimat nie rozpieszcza? Znosi nawet wielotygodniowe codzienne opady?
Tak poza tym upał, ponad 35°C cały tydzień, i mimo doraźnego podlewania flaków są już pierwsze straty? Motylek po prostu znikł bez śladu, groszki pachnące uschły (wyraźnie widać tę żółtą, wysuszoną na wiór masę)? Niefajnie, oj niefajnie?
Pozdrawiam!
LOKI

@ E-Genia ? jakbym liczył tylko na samosiejki, to prawdopodobnie miałbym głównie maki polne, czarnuszki damasceńskie, trochę eszolcji, słoneczników i nagietków, jakieś pojedyncze ostróżki, chabry czy porcelanki, kilka wilców, ośmiał i w zasadzie tyle? Więc kupuję nasiona na potęgę i pracowicie sieję własnoręcznie co wiosnę.
@ Florian ? no właśnie widział to dziwidło olbrzymie w jakimś filmie przyrodniczym i chciał zobaczyć jego kuzyna na żywo? Palczychy u mnie mają problem z zimowaniem, więc nic z nich nie będzie? Jedna puszcza co roku parę małych listków, ale uszkodzenia od mrozu są tak duże, że raczej nigdy nie zakwitnie? A opuncja u mnie ma się świetnie, mimo że klimat nie rozpieszcza? Znosi nawet wielotygodniowe codzienne opady?
Tak poza tym upał, ponad 35°C cały tydzień, i mimo doraźnego podlewania flaków są już pierwsze straty? Motylek po prostu znikł bez śladu, groszki pachnące uschły (wyraźnie widać tę żółtą, wysuszoną na wiór masę)? Niefajnie, oj niefajnie?
Pozdrawiam!
LOKI
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jurku
Podziwiam Twoje jednoroczniaki
Brawa za piękne zdjęcia.
Uchwycić ''zwykły'' kwiat tak ,żeby wydobyć całą urodę nie jest łatwo.
Liliowiec niespotykany.
Zachwyciła mnie biała szałwia muszkatołowa ,ciemna nasturcja i czarna porcelanka ,którą widzę pierwszy raz.
Przerażające są te upały, w ogóle słońce stało się mordercze i palące.
Groszki pachnące przykrywam , dzięki temu żyją, zresztą funkie ,róże itp. też.
Słońce wszystko wypala, niedługo będziemy musieli same kaktusy i rośliny z kutnerem hodować
Podziwiam Twoje jednoroczniaki

Brawa za piękne zdjęcia.

Uchwycić ''zwykły'' kwiat tak ,żeby wydobyć całą urodę nie jest łatwo.
Liliowiec niespotykany.

Zachwyciła mnie biała szałwia muszkatołowa ,ciemna nasturcja i czarna porcelanka ,którą widzę pierwszy raz.
Przerażające są te upały, w ogóle słońce stało się mordercze i palące.
Groszki pachnące przykrywam , dzięki temu żyją, zresztą funkie ,róże itp. też.
Słońce wszystko wypala, niedługo będziemy musieli same kaktusy i rośliny z kutnerem hodować

- marta64
Loki, glebionis coronaria też miałam pierwszy raz w ubiegłym roku z mieszanki dla pszczółek. Bardzo mi się spodobał i zebrałam nasionka, ale mam samosiejki! Ostatnie zdjęcie mam z 21 października i wygląda bardzo ładnie.Nawet byle jakie przymrozki nie dają mu rady i mimo, że mam raczej byliny ma pewne miejsce w ogrodzie.
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Ogrom rożnych kwitnień.I ogrom radości.
Śliczne róże, szałwie, goździki, bratki( wielka różnorodność ) lilie, gazanie,,, Wszystko i juz
No i ten liliowiec cudenko

Śliczne róże, szałwie, goździki, bratki( wielka różnorodność ) lilie, gazanie,,, Wszystko i juz

No i ten liliowiec cudenko

- Locutus
- Kontakt:
@ Pelagia ? dzięki za uznanie, ale niestety pogoda zrobiła mi taki sam psikus co rok temu ? najpierw koszmarne ulewy i chłód, a potem zaraz koszmarne upały? Niewiele jednorocznych to dobrze znosi, w wielu wypadkach jest tak, że co nie zgniło od ulew, to teraz uschło, jak te wspomniane wczoraj groszki? Co do liliowca ? jak najbardziej spotykany, kuknij do wątku o liliowcach w dziale bylinowym, mam wrażenie, że każdy ma takiego u siebie? Szałwia muszkatołowa z mieszanki szałwii od Legutki, nasturcja już nie pamiętam skąd i mam wrażenie, że w rzeczywistości jest jeszcze ciemniejsza niż na fotkach, zaś czarna porcelanka od Thompsona i Morgana?
@ Marta ? no i bardzo fajnie.
@ Anabuko ? najlepsze jest to, że te bratki to tegoroczny marcowy wysiew? Do skrzynki siałem, wysadziłem w maju, bo rok temu siew do gruntu zakończył się kompletną porażką? Nie wiem czemu, bo w poprzednich latach mi się udawało? Ale wbrew temu, co piszesz, gazanie u mnie jeszcze nie kwitną? Posiałem, posadziłem, rosną, ale do kwitnienia im daleko? O ile w ogóle raczą, bo już mi się zdarzyło, że niczego poza bujnym listowiem nie wyprodukowały...
Clarkia unguiculata

Clematis sp.

Convolvulus tricolor

Cosmos bipinnatus

Digitalis lanata

Dimorphotheca tragus

Epilobium hirsutum

Galega officinalis

Glaucium flavum

Ipomoea purpurea

Lathyrus latifolius

Lilium sp.

Linaria maroccana

Lonicera periclymenum

Lupinus mutabilis

Matthiola longipetala

Ononis spinosa

Papaver rhoeas

Salvia viridis

Tropaeolum majus

Viola x wittrockiana

Pozdrawiam!
LOKI
@ Marta ? no i bardzo fajnie.
@ Anabuko ? najlepsze jest to, że te bratki to tegoroczny marcowy wysiew? Do skrzynki siałem, wysadziłem w maju, bo rok temu siew do gruntu zakończył się kompletną porażką? Nie wiem czemu, bo w poprzednich latach mi się udawało? Ale wbrew temu, co piszesz, gazanie u mnie jeszcze nie kwitną? Posiałem, posadziłem, rosną, ale do kwitnienia im daleko? O ile w ogóle raczą, bo już mi się zdarzyło, że niczego poza bujnym listowiem nie wyprodukowały...
Clarkia unguiculata

Clematis sp.

Convolvulus tricolor

Cosmos bipinnatus

Digitalis lanata

Dimorphotheca tragus

Epilobium hirsutum

Galega officinalis

Glaucium flavum

Ipomoea purpurea

Lathyrus latifolius

Lilium sp.

Linaria maroccana

Lonicera periclymenum

Lupinus mutabilis

Matthiola longipetala

Ononis spinosa

Papaver rhoeas

Salvia viridis

Tropaeolum majus

Viola x wittrockiana

Pozdrawiam!
LOKI
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Loki
Mówisz bratki ,myślałam ,że to fiołki trójbarwne.
Wysiałam w lipcu ,kwitły pięknie jesienią i aż do teraz
Kosmosy to chyba zimowały w ogrodzie
Wilce masz cudne, podziwiam bo moje jeszcze w kwiaciństwie
Ciemna lilia obłędna
Mówisz bratki ,myślałam ,że to fiołki trójbarwne.
Wysiałam w lipcu ,kwitły pięknie jesienią i aż do teraz

Kosmosy to chyba zimowały w ogrodzie

Wilce masz cudne, podziwiam bo moje jeszcze w kwiaciństwie

Ciemna lilia obłędna

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19

Piękne lilie.Bardzo ładne różne kwitnienia.A co to jest pod cosmosem ??
- marta64
Loki, mnóstwo różności u Ciebie kwitnie! Moje powoje tylko na biało
Wierzbownicę wysiewasz specjalnie? U nas w jednym niekoszonym rowie jest cała plantacja!
Chyba sobie przyniosę sadzonkę, kiedyś próbowałam udomowić wierzbówkę kiprzycę, ale bez powodzenia.
Klarkia - cudo zapomniane, fantastyczna naparstnica
A nasturcjowe nasionka chyba zgniły podczas wiosennej pory deszczowej, bardzo mi ich brakuje.
Lilie śliczne!

Chyba sobie przyniosę sadzonkę, kiedyś próbowałam udomowić wierzbówkę kiprzycę, ale bez powodzenia.
Klarkia - cudo zapomniane, fantastyczna naparstnica

A nasturcjowe nasionka chyba zgniły podczas wiosennej pory deszczowej, bardzo mi ich brakuje.
Lilie śliczne!
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3