Raczej staram się tego nie robić, ale bywa, ze redukując latorośle pod koniec maja, wycinam również zbędne końcówki łóz i nic złego się nie dzieje.almatea pisze:Witam serdecznie,
proszę nie strzelać za pytanie ;)
Ale muszę je zadać. Nie zredukowałem odpowiedniej ilości pąków w tym roku.
Czy usuwanie nadmiarowych latorośli na tym etapie jest zgodne ze sztuką? W drodze wyjątku dopuszczalne?
Można ciąć bez problemu? Czy może jest to kategorycznie zabronione.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Winorośle i winogrona cz. 7 (2018 r)
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
@małopolanin - wielkie dziękuję!
Winorośl prześwietlona.
@kapitan - również dziękuję za odpowiedź.
Miałem tego tak dużo, że było za gęsto.
Winorośl prześwietlona.
@kapitan - również dziękuję za odpowiedź.
Miałem tego tak dużo, że było za gęsto.
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli chodzi o podgryzanie to przerabiałem tematy, w promieniu wielu metrów może nie być żadnego śladu, po wycięciu sztychowka cylindrycznego dołka po umarłej roślinie znajdujemy autostradę dla nornic.
Turkucie też potrafią się ukrywać, samica przed złożeniem jaj robi sobie grzejnik z gnijących korzeni, w tym celu je ucina.
Jedyna opcja to wycięcie fragmentu ziemi pod roślina ale w formie walca, gładkie brzegi, wtedy trzeba szukać dziur, jak kciuk to turkuć, ok. 5 cm średnicy to nornice. Może być też karczownik ale on powinien kopce chyba robić w bliskim sąsiedztwie.
Turkucie też potrafią się ukrywać, samica przed złożeniem jaj robi sobie grzejnik z gnijących korzeni, w tym celu je ucina.
Jedyna opcja to wycięcie fragmentu ziemi pod roślina ale w formie walca, gładkie brzegi, wtedy trzeba szukać dziur, jak kciuk to turkuć, ok. 5 cm średnicy to nornice. Może być też karczownik ale on powinien kopce chyba robić w bliskim sąsiedztwie.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
Zapomniałeś o jeszcze jednym żarłoku - pędrakach, larwach chrząszcza majowego. Widziałem ogołocone korzenie winorośli, a w ich sąsiedztwie pędraki wielkości małego palca. Zniszczyły mi kilka młodych krzewów. Lałem Dursban i nic.
W zeszłym roku ucieszyłem się, kiedy na działce zobaczyłem kopce kreta. Zaraz na działce pojawiło się mnóstwo kretówek. W tym roku ani jednej. Widocznie skończyło się mięsko i kret poszedł szukać gdzie indziej.
W zeszłym roku ucieszyłem się, kiedy na działce zobaczyłem kopce kreta. Zaraz na działce pojawiło się mnóstwo kretówek. W tym roku ani jednej. Widocznie skończyło się mięsko i kret poszedł szukać gdzie indziej.
-
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
Moje winogrono chyba padło już całkiem
Jutro spróbuję odkopać, może faktycznie coś zżarło korzenie. Na szczęście wiem co to za odmiana, więc będę mógł ją kupić jeszcze raz.

malopolanin pisze:Zapomniałeś o jeszcze jednym żarłoku - pędrakach, larwach chrząszcza majowego. Widziałem ogołocone korzenie winorośli, a w ich sąsiedztwie pędraki wielkości małego palca. Zniszczyły mi kilka młodych krzewów. Lałem Dursban i nic.
Winorośl ma chyba korzenie raczej głęboko, a pędraki za głęboko sie nie zapuszczają ?
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Taka oto sieweczka pojawiła się u mnie w malinach, sądząc po liściach jakiś mieszaniec z dużym udziałem Vitis riparia, bo liście delikatne i nie omszone jak u innej mojej winorośli z udziałem Vitis labruska, która to ma liście grube i omszone pod spodem. Stwierdziłem że skoro rozniosły ptaki to na razie zostawię, bo one niechętnie jedzą paskudne winogrona i ona może też da dobre owoce. Mączniaków na liściach również nie widać.
Koronka

Liście

Koronka

Liście

Czy trzeba podcinać młode gałązki na winogronach za drugim gronem i trzecim liściem??I co z gałązkami co nie mają gron?Ktoś gdzieś napisał,że całkiem wycina.
-- 25 cze 2019, o 11:04 --
Mam kilka winorośli,min.Nero,Agat Doński i Kristaly..
-- 25 cze 2019, o 11:04 --
Mam kilka winorośli,min.Nero,Agat Doński i Kristaly..
Pozdrawiam Ewa
-
Radzę nie zaczynać ze skracaniem, a na pewno nie można przesadzać. W sieci krążą teorie na temat skracania latorośli, obrywania liści itp. Teorie te powstały głównie w powiązaniu z uprawą winorośli przerobowej (na wino) i nie sprawdzą się w uprawie modnych ostatnio odmian wielkoowocowych. W Niemczech przeprowadzano doświadczenia ze skracaniem latorośli. Okazało się, że największą zawartość cukru w gronach osiągano w przypadku gdy latorośli nie skracano, oraz gdy skracano za 18 liściem w miesiąc po kwitnieniu.
Obliczono, że w naszych warunkach klimatycznych na 1g winogron potrzeba 20 cm2 powierzchni liści.
Mam w zapiskach artykuł. Artykuł poświęcony jest właśnie prześwietlaniu winorośli, redukcji liści i skracaniu latorośli. Jeżeli odnajdę, zacytuję, a gdy uda mi się znaleźć link, podlinkuję.
Obliczono, że w naszych warunkach klimatycznych na 1g winogron potrzeba 20 cm2 powierzchni liści.
Mam w zapiskach artykuł. Artykuł poświęcony jest właśnie prześwietlaniu winorośli, redukcji liści i skracaniu latorośli. Jeżeli odnajdę, zacytuję, a gdy uda mi się znaleźć link, podlinkuję.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
A ja za 10 skróciłam .
Na szczęście w miejscu skrócenia rośnie dalej .
A lotorośl , na której usunęłam kwiatostany , z przeznaczeniem na owocującą
w przyszłym roku łozę , skracać ?

A lotorośl , na której usunęłam kwiatostany , z przeznaczeniem na owocującą
w przyszłym roku łozę , skracać ?
-
- massur
- Kontakt:
Jest też kwestia obrywania wilków, najpierw zacząłem to robić ale uznałem, że niech rosną, to powinno stymulować rozwój korzeni i zdrewniałej części naziemnej. W zeszłym roku tak zostawiłem i jedna z odmian w podstawie zacnie zgrubiała, 4 letnia wygląda na znacznie starszą. Mowa o uprawie do bezpośredniej konsumpcji. Na pewno zawaliłem z cięciem, poszło nisko i na 7 oczek a podobno deserowe lubią więcej pnia, muszę je zatem przy kolejnym cięciu wydłużyć.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam , zostawiasz wilki wyrastające z pnia ?
A to cięcie na 7 oczek dotyczy łozy na owocowanie ?
A to cięcie na 7 oczek dotyczy łozy na owocowanie ?
- massur
- Kontakt:
Wilki to też to wyrastające z kącików przy liściach. A łoży na owocowanie zostawiałem dwie, jedną z 5-ma oczkami i jedna z dwoma.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
Pędy wyrastające z pąków znajdujących się w kącikach ogonków liściowych to nie wilki (chociaż często potocznie tak są nazywane), a pędy syleptyczne (przedwczesne) zwane pasierbami.