Kawon ( arbuz ) - część 10

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 10

Post »

Wow jakie już duże! ;:oj Ja obrywam pierwsze owoce bo one bywają zwykle najmniejsze gdy dorosną. Najpierw musi się wytworzyć dużo masy zielonej żeby arbuzy rosły ogromniaste :wink:

Fotosik nie działa ...
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Z tego najmniejszego krzaczka zawiązki oberwałem, ale na reszcie zostawię, bo są to już dość duże rośliny :D Oglądałem dziś zdjęcia z zeszłego roku i dokładnie 21 czerwca miałem już dużo owoców (jeden w miarę duży, reszta kilkudniowe zawiązki), ale mieliśmy w tym roku zimna wiosnę :roll:
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Obrazek

Obrazek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Arbuzy dzisiaj :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Darek26
200p
200p
Od: 5 maja 2019, o 17:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam i ja małego arbuza, widok wynagradza wszystko, był czas że wszystkie arbuzy stały w miejscu i obumierały, jednak nagle odbiły i się rozrastają :)
https://zapodaj.net/f7eb28b0130d7.jpg.html
figusek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 cze 2019, o 22:27

Post »

Kochani jestem nowa na forum i witam wszystkich serdecznie :) w tym roku po raz pierwszy wysiałam odmianę Rosario, podczas dzisiejszych oględzin (nie było nas wcześniej w domu) okazało się, że mamy - oprócz kilku sztuk małych arbuzików - 6 sztuk wielkości pomarańczy :D i tutaj pojawiło się kilka pytań:
1. arbuzy są pod liśćmi i łodygami, czy powinnam je od góry odkryć, żeby docierały promienie słoneczne czy może to je spalić i im zaszkodzić?
2. kiedy zerwać owoce - czytałam w poprzednich wątkach, że liczycie dni od zapylenia, a nas nie było w domu i nie wiem, kiedy do niego doszło :(
3. co macie na myśli wspominając o metodzie chrupania przy zbiorze owoców? W kilku wątkach szukałam odpowiedzi na to pytanie, ale nie mogłam znaleźć
4. zasadziłam też melona Emir - czy ktoś mniej więcej wie, kiedy powinnam spodziewać się owoców? Póki co nie ma nic oprócz kwiatów :)
Lexus456
50p
50p
Od: 19 maja 2018, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Metoda z chrupaniem polega na tym że sciskasz mocno arbuza dwoma rękami jak byś chciał go zagnieść gdy chrupnie jest dojrzały u mnie sprawdza się w 100% przy odmianach z cieką skórą, przy gruboskórnym bingo było ciężko usłyszeć chrupnięcie
Lexus456
50p
50p
Od: 19 maja 2018, o 21:09

Post »

Przepraszam jak byś Chciała go zgnieść
Awatar użytkownika
Adrian139
200p
200p
Od: 30 paź 2018, o 12:01

Post »

Adrian139 pisze:Co się dzieje tym arbuzą
takie coś zrobiło się u tych dwóch arbuzów u których pierwsze zaczeły żułknąć liście co zrobić żeby raszcie arbuzów nic się nie stało
Obrazek
Jednak niestety to nie przenaworzenienie okazało się że to roztocz truskawkowec. Dopiero niedawno dowiedziałem się o tym szkodniku przyniosłem go z zakażonymi sadzonkami truskawek selva kupionymi w sklepie bo objawy widać dopiero pod koniec maja w szklarni i w czerwcu w gruntowej uprawie truskawek więc na wiosnę myślałem że ta dziwna choroba przeszła, a tu zaczęło się w maju i niestety to dziadostwo przeszło na arbuzy ale ortus pomógł roztocze zdechły na truskawkach i na arbuzach też zamin dowiedziałem się że to roztocz to przez te 3 lata zrobiła się plaga tego szkodnika bo myślałem że to choroba grzybowa na truskawkach a na arbuzach przenaworzenie albo mączniak a to jednakten głupi roztocz
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku - Owocowy śródziemnomorski i egzotyczny ogród
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Dobrze wiedzieć.... Bo tez myslalem, ze to przenawożenie.

Szczepione
Obrazek

I zwykle

Obrazek

Może na zdjęciach tego nie widać, ale krzaki szczepione są dużo wieksze niż te zwykłe
Piotr
Awatar użytkownika
Karolka023
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 kwie 2016, o 08:30

Post »

A to moje maleństwo :lol: Arbuzy i melony mam w tym roku po raz pierwszy, zobaczymy co z tego wyjdzie :wink:
Obrazek
"Zamiłowanie do ogrodnictwa jest jak nasiono:
raz wysiane nigdy nie przestanie rosnąć."
G. Jekyll
rolnik90
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2011, o 19:21

Post »

Wokan a twoje krzaki juz kwitna ? Moje nieszczepione juz wypuszczają żeńskie , szczepione męskie
Piotr
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Zaczynają wczesne odmiany - Rosario, Asahi, Złoto. Są już pierwsze zawiązki, ale jeszcze za wcześnie na ocenę czy coś z nich będzie.
Acetaminofen
50p
50p
Od: 25 sty 2019, o 22:16

Post »

Ja również pozwolę sobie podzielić się swoją obserwacją, mianowicie wczoraj pomogłem odpaść 7 zawiązkom z roślin szczepionych. Było to głównie złoto wolicy, ale odpadł też jeden wyhodowany z pestki przywiezionej z Teneryfy i bodajże Rosario. Rośliny są już względnie duże, więc się tego nie spodziewałem, jakkolwiek śledząc wątek wielokrotnie o tym czytałem, jak również o tym że niektórzy obrywają celowo pierwsze zawiązki. Na pocieszenie dobrze wygląda jedno jedyne zawiązane złoto nieszczepione. Czekam wciąż na Crimson sweet i bingo, które mają chyba największe rośliny a nie kwitną nawet na męsko. Jestem świadom że są to odmiany późniejsze. Ogólnie rzecz biorąc szczepione rosną silniej i rzeczywiście kwitną później (biorąc poprawkę na fakt wcześniejszego wysiania) od nieszczepionych, czyli mieliście rację ;:108 czekam na Wasze doniesienia dotyczące kwitnięcia w/w odmian późnych
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15

Post »

A ja dopiero w czwartek/piątek posadziłem swoje pole. Ponad hektar, ale mega późno przez różne opóźnienia.... Zobaczymy co z tego wyjdzie. Już ładnie od razu ruszyły ale jednak to późno. Niby jeszcze szansa jest.... Nawadnianie będą miały, nawozu im nie będę szczędził. Zobaczymy...
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”