Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
Poczekam i zobaczę czy nastąpią jakieś kolejne zmiany a z mszycami będę walczyć.
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
sa20sa pomidorki zagłodzone przede wszystkim brak miedzi ale pewnie nie tylko tego składnika. Może też przyczyna leży w przesuszonym lub nadmiernie przelanym podłożu.
Pozdrawiam. Jacek 

- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Szara Pleśń, czy ZZ? Liście zerwane i jeden z grzybem wyhodowanym w słoiku . ZZ na okolicznych ziemniakach nie widziałam i komunikatu nie ma.

Pozdrawiam Eugenia
Witam bardzo serdecznie wszystkich bardzo proszę was o pomoc.
Wraz z żoną pierwszy raz posadziliśmy pomidory w tunelu foliowym nasiona dostaliśmy od sąsiada wszystko ładnie wykiełkowało rosło itp
około 20 maja wysadziliśmy do foliaka. Ja niestety musiałem wyjechać za granicę żonka doglądała tunelu podlewała itp.Wróciłem kilka dni temu lecz coś jest nie tak z kwiatami pomidora większość kwiatów tak jak by łamała się na kolanku i opada. Bardzo waz proszę o pomoc czym to może być spowodowane czytaliśmy różne tematy oglądaliśmy zdjęcia kwiatów lecz nie możemy dojść co to za choroba się przyplątała. Pozdrawiam Jurek

Wraz z żoną pierwszy raz posadziliśmy pomidory w tunelu foliowym nasiona dostaliśmy od sąsiada wszystko ładnie wykiełkowało rosło itp
około 20 maja wysadziliśmy do foliaka. Ja niestety musiałem wyjechać za granicę żonka doglądała tunelu podlewała itp.Wróciłem kilka dni temu lecz coś jest nie tak z kwiatami pomidora większość kwiatów tak jak by łamała się na kolanku i opada. Bardzo waz proszę o pomoc czym to może być spowodowane czytaliśmy różne tematy oglądaliśmy zdjęcia kwiatów lecz nie możemy dojść co to za choroba się przyplątała. Pozdrawiam Jurek

- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Nie zapylone kwiaty. Powodów może być kilka za wysoka lub za niska wilgotność powietrza w tunelu w połączeniu z wysoką temperaturą. Mój sąsiad od kilku lat ma to zjawisko że nie zawiązują się owoce na pierwszych gronach, ale u niego w tunelu jest często powyżej 40*. Przyczyną może być też nadmierne przesuszenie podłoża.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
No to trzeba się wziąć za zapylanie; wpuścić wiatr, może wpadnie z wizyta pare trzmieli i pomoże a jak nie to samemu potrząsać krzaczkami. Pozostaje jeszcze sztuczne zapylanie ( coś ostatnimi czasy niemile widziane). 

Pozdrawiam! Gienia.
Dziękuje za porady
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Najpierw trzeba znaleźć przyczynę, dlaczego grona tak są wyciągnięte. Na pewno za mało światła w stosunku do temperatury.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Jak była przygotowana ziemia w tunelu? Nie tylko grona ale i całe krzaki wygladają raczej jak koper, na dodatek blady a nie jak pomidory. Co z nawożeniem?
Napiszcie drodzy, co to za problem z łodygą u podstawy?

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 mar 2019, o 10:13
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
Pierwsze zdj to pomidor z staśmionego kwiatu.
A drugie to chyba obicie?
A drugie to chyba obicie?
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 mar 2019, o 10:13
Takie owoce zniekształcone zostawić?
Mam nadzieje ze to tylko obicie
Mam nadzieje ze to tylko obicie