Na starym po nowemu. 5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu. 5.

Post »

Beti gratuluję udanej wycieczki. Piękne zdjęcia również z Twojego ogrodu. Niech wspomnę tylko margaretkową widokówkę, piękną ostróżkę, róże, piwonie, no i kwitnące lilie.
U mnie lilie niektóre też w blokach startowych, ale jeszcze nie kwitną. Zaczynają pojedyncze liliowce. Dziś od południa przyszło do nas przyjemne ochłodzenie, nawet troszkę popadało. Ma tak być do wtorku, to człowiek oddychnie troszkę od tych upałów. A i roślinki, myślę, że też. Bo kwitną pięknie, ale szybciutko przekwitają. A niektóre nawet poparzyło, jak różę Damę Serca.
Nie wiem, czy nie będę jej musiała przesadzić gdzieś, gdzie jest więcej cienia.

Pozdrawiam serdecznie ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beaciu ;:196 wreszcie odrabiam zaległości Alinka przecudnie kwitnie ;:167 to samo Chantal ,ale Elfe bije wszystkie na głowę ;:215 Ten żywokost to rzeczywiści Allgold żywokost szwedzki [Symphytum x uplandicum]. Elmshorn jakiś w tym roku mało ukwiecony a poszybował w górę jak szalony U mnie również azjatyckie lilie zaczynają festiwal a liliowce w blokach startowych ;:196 Udanego tygodnia no i właśnie nie ma to jak na emeryturze z totalnym brakiem czasu :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Witam. :wit

Poprzedni komp poszedł na złom, dotrwał do popołudnia minionej niedzieli. Ale bez szwanku pracował ze mną ponad 10 lat więc i tak jestem z niego bardzo dumna. Oczywiście trzeba było w najmniej oczekiwanym momencie zamienić na nowy, ale mus to mus.

Karola - no na pewno piwonie w tym Arboretum dawały czadu. Jeszcze w takiej ilości jakie potrafią tam sadzić to już w ogóle.
Ja Cię tam szukałam, na pewno bym Cię poznała i zagadała. Nawet się mnie pytano gdzie jest ta moja koleżanka z Forum ;:306

Marysiu - to moje któreś tam podejście do żywokostu, bo szybko zostawał zjadany. Ale Jadzia cierpliwie mi robi sadzonki na zaś. jakby co ;:306 Bardzo się cieszę, że ten okaz przezimował i się trzyma.
Elfe można traktować nie jako białą różę tylko jako kremowolimonkową, skoro masz już za dużo białych ;:306
U mnie ma słoneczko przez cały czas, widocznie to lubi.
W nocy troszkę popadało więc na pewno jest wszystko odświeżone po tych niesamowitych upałach.
Miłego zbliżającego się weekendu ;:168

Iwonko0042 - ale skoro jesteście z tym dzikiem na Ty ;:306 to może nic Wam tam ze ich strony nie grozi ;:oj
Mam nadzieję, że Zenia poznaje swoich ;:215

Basieńko - wiesz o co mi chodziło z tym zdjęciem, w tyle jest dół Elfe, że kwitnie imponująco już od samego gruntu a nie tylko nad płotem. A, że i piwonia weszła w kadr to kto pięknemu zabroni? ;:306
Myślę, że pogoda jest taka iż każdy z nas się zachwyca kwitnieniami.
U mnie już w pełni kwitnienia są teraz lilie in sporo liliowców. A róże - to wiadomo, że w tym roku są rewelacyjne.
A te wysokie Rutewki to już prawie, prawie. ;:167

Beaciu - margaretka sfotografowana tuż przed jej wyplewieniem.... Nie mogłam jej zostawić aż w takiej ilości na rabacie, bo nawet szałwia z nią nie miała szans i przetaczniki.
Pewnie lilie też już masz w rozkwicie.
A jak tam Dama Serca? Doszła już do siebie?
Dzisiaj już nie ma aż takich upałów, więc tak jak piszesz - odetchniemy i my i nasze ogrody ;:215

Jadziu - dziękuję za potwierdzenie nazwy tego żywokostu.
Na Elmshorn to też nie mogę narzekać w tym roku - u mnie kwitnie zjawiskowo. Ale niżej ją tnę, to może dlatego jest cała w kwiatach.
Wszystkie trzy liliowce od Ciebie zakwitną ;:196
Ale, ale - zakwitnie wreszcie po paru latach mój liliowiec pająk - to na razie jedyny taki egzemplarz u mnie. Jak zakwitnie to zobaczymy czy jeszcze dokupię te pająki bo znam je tylko ze zdjęć i nie wiem jak się prezentują w ogrodzie. Najważniejsze, że się doczekałam kwiatów ;:215
No to życzę Ci troszkę czasu wyłącznie dla siebie na tej "zapracowanej" emeryturze ;:306
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nowy komputer, to teraz będzie szybciej Beatko :wink:
Mój staruszek co jakiś czas się buntuje i nie chce pokazywać wszystkich liter, przez co opóźnia pisanie :(
Ale daję radę - tylko nieraz długo to trwa.
Ja też puściłem wysoko elmshorna i ... przewraca się bo ogromne ilości kwiatostanów ma w tym roku. Po przekwitnięciu i przycięciu, dostanie nową podporę i wg twojej podpowiedzi przytnę go niżej.
Miłego dnia życzę.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzejku, ja Elmshorn mam mocno podwiązaną, wiosną jakby na płasko północ/ południe - bardzo to lubi i kwitnie wtedy z każdej strony elegancko i obficie. Ale u mnie jako soliter jest, więc mogę sobie na to pozwolić.
No kompa tamtego do samego końca wyeksploatowałam, mimo, że powinnam go już wcześniej wymienić na nowszy. Ale skoro służył, /oczywiście, że wolniej tak jak piszesz - ale służył/ - to nie widziałam takiej potrzeby. Aż do momentu kiedy na ekranie pojawił się nagle napis - "komputer stop" ;:306 Od razu zamówiłam nowy, bo wiedziałam, że nie ma co z tym walczyć i naprawiać.
Jeszcze raz dziękuję ;:215
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Beatko u Ciebie to wszystko jakoś tak szybciej kwitnie :) Lilie jakie masz już dorodne, a róże niesamowite, pięknie kwitną to dobry rok dla nich, mimo tych upałów :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę kochana ,ze juz opanowałaś nowe sprzęcicho .U mnie zakwitł dzisiaj liliowiec od Marysi[mar] śliczniusi jak na jej fotkach Tiger eye spider ;:167 czyli też mam spiderka :heja To jednak jego pierwszy kwiatek dopiero od ubiegłego roku mam tę sadzonkę to nie kazała długo na siebie czekać. Mój Elmshorn dopiero teraz rozbujał sie na wysokościach jest wyższy od altanki Chyba wiosną zbyt szybko mu przycięłam gałązki, bo potem stał jakby zaczarowany ani we wte, ani we wte.Miłego weekendu a czytam ,że u Ciebie pokropił u mnie ani kropelka nie spadła ;:174
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Mariuszku - lilii mi już sporo kwitnie, po dwóch to już nawet wspomnienie mi tylko w tym sezonie zostało.
Czekam niecierpliwie na martagony, bo pączki już mają spore.
Róże i powojniki w tym roku cudnie kwitną, nic tylko do nich wzdychać i podziwiać ;:167
Jedyny mankament to te straszne komary, tną że trudno wytrzymać. Wierzę, że im się niebawem to znudzi i zostawią nas w spokoju.
No gdzieś tak o miesiąc wszystko szybciej mam niż zwykle, jeżówki już są takie zapączkowane, a nawet floksy. Chryzantemy też szaleją, niech więc szaleją ;:215

Jadzinko, a kupowałam sprzęt dla starszej pani ;:306, prosty w obsłudze, więc jest bez problemowo z tym nowym kompikiem.
A kwitnie Ci już ten pająk?
Tak, u mnie cały dzień dzisiaj kropiło. Nawet nie miałam jak fotki strzelić ślicznej róży Snow Star.
Jutro też ma padać, ale mi to nie jest na rękę bo z tym dachem chcieliby działać. A nie wiem czy im się to uda między kroplami deszczu ;:306
W tym roku zachwalam sałatę rzymską, bardzo się udaje sąsiadce na grządce ;:306 - a ja mam ten przywilej dostać co chwilkę po kilka listeczków, bardzo polecam.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Tak właściwie to mogę w tym roku chwalić tylko róże. Powojniki i lilie to tegoroczna porażka, mam tylko nadzieję, że nie moja ;:306 Ale za to nie mam komarów :tan Tylko czy to jest powód do radości? Bo znowu wychodzi, że czegoś nie mam :;230 Miło jednak, że są ogrody, w których te pięknotki rosną bezproblemowo i mam do czego wzdychać.
Zdjęcia otwierają mi się dzisiaj tylko do połowy, to się nie wypowiem na ich temat, ale raczej nie oddawaj kompa do reklamacji ;:306 Coś mi się widzi, że to fotosik płata figle.
Pozdrawiam cieplutko w ten równie cieplutki dzień ;:196
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Rutewki... no marzą mi się ;:167
A zdjęcie super :)
Czy podlało dzisiaj Twój ogród?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Oj no właśnie, rutewki mam stale gdzieś w tyle głowy i wciąż co roku zapominam. A czy one długo kwitną?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beaciu dzisiaj chwilkę pokropiło a nagrzmiało się sporo i nic z tego nie wyszło .Jednak dobre i te parę kropel ,ale komary nie dają popracować w ogródku diabelskie nasienie że też muszą istnieć.Babciny nie babciny ,ale sprawny to ważne ;:215 Bezkropelkowego weekendu moze się uda naprawić dach ;:196 Fotkę spiderka zaraz wstawię oczywiście
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Beatko :wit . Piękne i słoneczne zdjęcia pokazujesz ;:215 . Ogród kipi kolorem i różnorodnością roślin. Pogoda nigdy wszystkim nie dogodzi jak wiemy ;:185 . U mnie ostatnio upalnie ale też i burzowo. Rośliny szybciej przekwitają w tych temperaturach. Po zimnym i mokrym maju czerwiec od razu buchnął upałem . Ciekawe co przyniesie lipiec. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko1 - kompa nie reklamowałam tylko złomowałam ;:172 Nawet nie bolało.
I obiecane szałwie - pierwsza fotka to szałwia sadzona teraz w maju, prawie niewidoczna. Tak ją zostawiam do następnego sezonu wcale się nią nie przejmując by potem zakwitła tak pięknie jak ta na tej drugiej fotce.

Obrazek

Obrazek
Powojniki mam głównie włoskie i bylinowe, kwitną w tym roku cudnie. ;:167
Jestem zaskoczona, że nie masz komarów, to super sprawa! Ja głównie właśnie przez te komary rzadko zaglądam w Twoje strony, bo wracam zawsze zgryziona jak nie wiem co.
Wzajemnie - milutkiego weekendu. ;:196 ;:3

Basiu - ja wolę te Rutewko co taką mgiełkę z kwiatów tworzą, zakwitną lada moment ;:138
Czy podlało dzisiaj mój ogród? Ło mama mija, nawet położyło pół ogrodu, tak lało przez dwie godziny ciężkim deszczem.

Wandziu, te "mgiełkowe" kwitną dość długo i są piękne w każdej fazie wzrostu, kwitnienia i przekwitania. Ta co mi pierwsza zakwitła to nie jest ta mgiełkowa i ona kwitła krótko i ma dużo większe kwiaty niż te, na których kwitnienie właśnie czekam. I te i te mam jako orlikolistne. Postaram się o nazwy bo na razie ich nie kojarzę.

Jadzinko - u Ciebie nic nie wyszło z deszczu bo u mnie wszystko się wylało. Padało bardzo mocno i obficie. Więc jeszcze jutro muszą kończyć ten dach.
U mnie nie tylko komary tną, ale te wstrętne meszki także, aż boli. Ale i tak wieczorne obserwowanie świetlików było ważniejsze niż te tnące komary. Uwielbiam te momenty w ogrodzie kiedy świetliki tak subtelnie latają.

Ewelinko - wiesz, ogólnie to do pogody nie wiele mam, ale czasami jakieś prace wręcz wymagają bezdeszczowych dni. U mnie dzisiaj dach reperowali więc na ładnej pogodzie mi zależało. Na szczęście zaczęło padać dopiero po 15tej, więc ile się udało to zrobili. Reszta jutro, czyli już dzisiaj ;:306 .
Też jestem ciekawa jakie będzie to tegoroczne lato. ;:108
Pozdrawiam ;:168

Szałwia muszkatołowa

Obrazek

Kolejne lilie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Elmshorn
Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak na razie to nie potrafię zsynchronizować kompa by się fotki wyświetlały.
Kolejna próba

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”