Heja u mnie też niczego nie podrywało. Przykładałem kamieniami polnymi wielkości pięści i kostką brukową. Nawet na złączeniu materiału nic nie podwiewało przy tych osławionych orkanach . Z jednej strony, zagonek ma jakieś 8x5m, położyłem deskę. Efekt jest naprawdę zadowalający. Teski mi nie latają po działce jak wieje
Cześć, Mam około 10 arów truskawki na agrotkaninie. W związku z przyjściem wiosny, chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób usuwacie zimowe liście, które nie były skoszone na zimę. Z tego co czytałem dużo plantatorów wygrabuje stare liście, ale czy nie lepszy byłoby wycięcie/skoszenie ich w jakiś sposób?
Poprzednie liście po sezonie letnim skosiłem kosiarką ogrodową spalinową z koszem, ale teraz zastanawiam się czy nie zniszczę już nowych młodych liści, które się wykształciły. Chciałbym już ruszyć z przygotowaniami do sezonu, (usuwanie starych liści, nawożenie, opryski, itp) wiem, że jeszcze jest dosyć wcześnie, ale mam przygotowaną flizelinę, do przykrycia plantacji w celu zabezpieczenia jej przeciw niskim temperaturom.
Tutaj chciałbym się dowiedzieć dodatkowo czy flizelinę, lepiej rozłożyć bezpośrednio na krzakach, czy może na jakimś "stelażu" rozłożyć ponad krzakami?
Oskarek pisze:w jaki sposób ukorzennić rozłogi na agrotkaninie?
Hej ja robiłem w ten sposób, że wsadzałem w doniczki P9 i zostawiałem na pępowinie już tak. Oczywiście po zbiorach. W czasie zbiorów, wszystko odcinałem. Taka "pępowina" ma tą zaletę, że Ci flanca nie uschnie przy braku deszczu. Ma jesień są już fajne duże krzaki.
Witam
Noszę się zamiarem posadzenia truskawek, na własny użytek . W tej chwili stanowisko zostało nawiezione dość dużą ilością obornika z pod krów. Sadzonki myślę posadzić na agro-włókninie. Nie wiem czy posadzić je teraz na jesień, a może poczekać na wiosnę, żeby gleba siadła i obornik uległ częściowemu rozłożeniu.
Za podpowiedzi z góry bardzo dziękuję
Pozdrawiam
Radek
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S
Ten sprzęt śni mi się po nocach.
Osiadanie ziemi trwa zazwyczaj 2-4 tygodnie,ja bym sadził jakoś w listopadzie jeśli będzie się dało kupić sadzonki to już się trochę ukorzenią przez zimę.
Dzisiaj posadziłem ok 160 szt , zobaczymy co z tego wyjdzie. Ziemia dosyć wilgotna, dodatkowo podlałem. Zapowiadają do końca miesiąca dość ciepło. Powinno być dobrze
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S
Ten sprzęt śni mi się po nocach.