Dziękuję za ocenę moich roślin.
W niezbyt odległym czasie, będę mógł pokazać, jak pod względem kwitnienia starają się moi "podopieczni", zapowiedzi są już dość dobrze widoczne:
- za kilka, kilkanaście godzin, powinien rozkwitnąć pierwszy pąk kwiatowy, na Adenium Tong Ake:
Śliczne te adenium Tong Ake. Kwiatek wygląda jak różany. Bardzo mi się podoba. Rośliny pokazane powyżej z kaudelsami też mi się podobają. Ciekawa jestem jak będzie wyglądała roślina po Twoim częstym przycinaniu.i
Wspaniale kwitnie Adenium obesum Tong Ake rośliny ogólnie wyglądają świetnie, te soczyście zielone, lśniące liście, tylko podziwiać takie efekty uprawy
Wczoraj (15.06.2019) pąk kwiatowy rozpoczął rozkładanie płatków, ale upał jaki panował wśród roślin, "przyhamował" rozkwitnięcie pąka kwiatowego. Temperatura, którą jest pokazana na ostatniej fotce, to temperatura wśród roślin w cieniu. Rośliny stojące w pełnym słońcu, zapewne musiały znosić temperaturę +50 st.C lub nawet o kilka stopni wyższą. Taka temperatura utrzymywała się, mimo otwartych wszystkich oknach w obudowie balkonu i przy "chodzącym" na wysokich obrotach wentylatorze. Może dzisiaj moje rośliny będą miały chwilę wytchnienia od upałów.
Rośliny pięknie się prezentują i chyba cieszą się z takich temperatur, tylko kwiaty mogą być mniej trwałe. Ale lepsze to, niż deszczowe pochmurne zimne lato.