Pomidory-choroby i szkodniki cz.18

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18

Post »

Tak, zmiany się nie cofną
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Rikardooo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2019, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich forumowiczów! :wit

Jestem tu nowy, pomidorsami zajmuję się amatorsko trzeci rok.
Mam problem, otóż na jednym z krzaków malinowego ożarowskiego znalazłem taki oto liść jak na poniższym foto.
Czy ktoś z szanownego grona mógłby mi powiedzieć co to i czy jest się czym martwić?

Obrazek

tu zdjęcia całego krzaka

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Plama nie jest jednoznaczna.

Obserwuj krzaki bo kształt i miejsce ułożenia plamy może wskazywać ZZ . Tylko ZZ daje plamy jednobarwne a tu wyraźnie widać dwie.
Poza tym s?ąd grzyb w takim upale?
Poparzenie zaś jest jasnobeżowe.

Odmiany o liściach ziemniaczanych są podatniejsze i na przekarmienie i choroby grzybowa, szczególnie przy przekarmieniu.
Twoje krzaki wyraźnie pokazują, że dobrały się do jedzonka i mają to zbyt obficie.
Jeszcze jedno, piszę z telefonu i mimo, że staram się wyłapywać to co mój smartfon mi poprawia to często nie zdołał odkręcić wszystkiego. Gdybyście widzieli jakieś bzdury to z góry przepraszam.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Rikardooo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za odpowiedź.
W czwartek u mnie przeszedł straszny tajfun aż woda się przelewała przez namiot. nie zdążyłem pozamykać i deszcz zacinał na pomidory, całą noc padało. wszystkie krzaki dziś prześwietliłem i tlyko ten jeden liść znalazłem.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rikardooo mam nadzieję, że więcej takich liści nie będzie, bo pewnie każdy sfotografujesz i przyślesz na forum z prośbą o poradę. :lol: . Podejdź do tego jak do krosty na nosie, każdemu może się zdażyć, roślinie też i nie ma w tym żadnej tragedii. Co innego jak Ci wysypie krosty na całym ciele. Dopiero teraz sytuacja robi się poważna i idziemy do p. doktora. ;:108 .
PS. Nie mają za mało wody przy tych temperaturach, bo im się trochę liście zwijają.
Rikardooo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dzięki za rzeczowy komentarz, spanikowałem :;230
No ale człowiek się uczy cały czas przecież i tu pojawia się moje pytanie odnośnie zwiniętych liści o których jest wzmianka powyżej, powinienem częściej podlewać gdy się liście zaczynają zwijać?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Wygoogluj sobie "liściozwój u pomidorów". Jak sam poszukasz i poczytasz to lepiej zapamiętasz. Od razu wyjaśnię , że Twoje pomidory nie mają raka bakteryjnego i możesz spać spokojnie ;:306
Rikardooo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

:D dziękuję!
Pozdrawiam wszystkich
rpilski
50p
50p
Od: 13 lut 2010, o 14:59

Post »

Znalazłem obszerną publikację zawierającą czytelne, profesjonalnie wykonane zdjęcia różnych chorób oraz zaburzeń rozwoju pomidorów. Opisy po angielsku, ale można przecież korzystać z translatora. Na dole strony wskazanej w poniższym linku jest link do pdfa z publikacją.

https://www.deruiterseeds.com/en-us/res ... guide.html
Pozdrawiam,
Radek
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

kaLo pisze:Analiza nie wygląda źle. Poza duuużym nadmiarem magnezu i fosforu i wieeeelkim niedoborem azotu gleba potrzebuje obniżenia odczynu. Zacznij podlewać wodą zakwaszoną do 5,5. Zastosuj saletrę amonową 1:1 z mocznikiem tak aby azot doszedł do 120mg/l. Dawkę pewnie potrafisz obliczyć. Do jesieni może uda się zbić pH o kilka dziesiątych.
Z opryskiem siarczanem magnezu wstrzymaj się bo jest go w glebie b. dużo a ph7,6 sprzyja w jego pobieraniu. To nie jest chloroza magnezowa.
Hej, zrobiłem badanie pH wody w studni i wynosi dokładnie 6.4 czyli jest ok.
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

pH rewelacja pod pomidory. Z wodą w studni może być natomiast inny problem - minerały, jednych może nie być, innych sporo za dużo, to z czasem zepsuje proporcje w podlewanej glebie. Może warto byłoby raz i takie badania sobie zrobić...
Pozdrawiam,
Tomek
Przemek80
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2019, o 13:02

Post »

Witam Wszystkich,

Pierwszy rok uprawiam pomidory. Uprawiam zarówno pod osłonami jak i w donicach. Niestety zauważyłem na moich podopiecznych niepokojące objawy, mianowicie:

1. Pod jedną z osłon zauważyłem prawdopodobnie zarazę ziemniaczaną (pewność na: 95%). Poniżej zdjęcia liści:

Obrazek

Obrazek

we wtorek zastosowałem Cabrio Duo 112 EC (taki środek polecił mi sprzedawca), niestety w ogóle nie pomógł. W związku z tym i po głębszej lekturze zamierzam dzisiaj wieczorem użyć Revus 250 SC. Następnie będę chciał użyć Mildex oraz Infinito - i tu moje pytanie: czy to dobra kombinacja (jutro zamierzam zamówić oba środki), czy też powinienem zamówić coś innego?

W jaki sposób najlepiej wykonać oprysk? Czy najpierw usunąć wszystkie liście z widocznymi śladami choroby? Cz najpierw wykonać oprysk a następnie po jego wyschnięciu dokonać usunięcia liści?

2. W moim drugim tunelu pojawiły się w dniu dzisiejszym takie oto zmiany na liściach:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

niestety nie wiem objawem jakiej choroby są te zmiany na liściach - proszę o pomoc.

3. Zauważyłem silne skręcanie liści na pomidorach w donicach. Największe zmiany zauważyłem na odmianie Ananas Blue, ale skręcenie występuje również na innych pomidorach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

proszę o pomoc - czy to jest choroba , czy też według Was niedobory minerałów, a może po prostu zbyt skromne podlewanie?

Do tej pory na WSZYSTKIE moje pomidory stosowałem te same środki:
- co dwa tygodnie nawóz płynny Florovit
- tydzień temu gnojówka z pokrzywy (1:13 z wodą)
- woda: pomidory w donicach codziennie po około 1 litrze na pomidor w donicy
w tunelach: 3 razy w tygodniu po 1,5 litra wody.

Z góry dziękuję za zainteresowanie, poświęcony czas oraz odpowiedzi.
Dorotek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 cze 2018, o 20:45

Post »

Dzień dobry wszystkim :wit

Zauważyłam dziś na jednym z moich pomidorków balkonowych takie małe zielone robaczki w dość dużej ilości. Jest to pomidor RED F1. Na drugim (ożarowski) nic nie ma (jeszcze :roll: ).

Czy ktoś może rozpoznać co to za ustrojstwo i jak się tego pozbyć?

Pozdrawiam!
Obrazek
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Dorotek, trochę niewyraźne zdjęcie, ale wygląda na to, że to są mszyce.
Przemek80, zaraza ziemniaczana w tak wysokiej temperaturze trudno się rozwija, więc może to być brunatna plamistość, która bardziej uwidocznia się na spodniej części liści. Liście poskręcane i cienkie w takim stylu sugerują nadmiar azotu pobranego przez roślinę, oraz że mają za gorąco.
Awatar użytkownika
majmaj
200p
200p
Od: 20 kwie 2017, o 19:02

Post »

Hej.
I ja mam teraz pytanie, wczoraj zerwałem dwa liście z ogniskiem malutkich zielonych gąsienic na pomidorach - zjadają liście od spodu. Generalnie pojawiła się też mszyca.
W papryce też dziurki ale tu raczej wygląda na coś latającego bo duże odległości między nimi.

Teraz pytanie co lepiej zastosować Mospilan czy decis? Pytam bo nigdy w tunelu nie pryskałem na owady. Wszysto pięknie kwitnie i nie wiem jak taki oprysk wpłynie na kwiaty.
Przeszukując neta podobne są bielniki kapustniki :roll:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Modrak_mo ... 009228.jpg

Tylko tamte były bardzo malutkie i po ich dotknięciu spuszczały się na pajęczynie.
Badanie gleby 2019:

pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”