Ogród pod wierzbą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą

Post »

;:202 witamy znów w domu ;:196 Co ja tak przysnęłam ;:202 ani nawet powiadomień nie miałam na poczcie dopiero dzisiaj ,więc zaraz pędzę .Widziałam Twój wpis u mnie, ale jakoś nie zakumałam ;:124 Jakoś na ogródku nie widać ,żeby jego właścicielki tak długo nie było wszystko cudnie kwitnie.Martusiu irysów masz sporo zobaczyłam nawet takie 3 które i ja mam .Chabry śliczne a to https://images90.fotosik.pl/189/df1844ae3bff8616med.jpg .Azalie i różaneczniki jeszcze cudnie kwitną i powoli kończy sie ten cudowny kolorowy okres w którym tylko pogoda nie dopisała, bo rosliny widać ,że sa zadowolone z deszczu. Niestety moje Kamasje zamieniły miejsca z Pajęcznicami które też są piękne, ale gdzie zniknęły Kamasje ;:202
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto niesamowicie bujnie w Twoim ogrodzie. Piękne irysy, piwonie.
Z chwastami dasz radę niech tylko już się wypogodzi na dłużej.
Co za roślinka jest na ostatnim zdjęciu?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

No ja ostróżek od tojadu po liściach nie potrafię odróżnić, więc mnie to naprowadziło? A co do takich zagadek ? też mi się zdarzyły. Mam na przykład u siebie trójlist, choć absolutnie nie pamiętam, żebym go kiedykolwiek kupował (moja żona też nie pamięta). Podobnie z rdestem himalajskim, aczkolwiek ten pasażer na gapę zwrócił moją uwagę już w momencie gdy przyszło zamówienie ze szkółki ? był bodajże w doniczce z jednym z dzwonków. Kąkole strasznie lubię, też sobie posiałem, zobaczymy jak wyrosną? Ładne masz te irysy? I nie tylko irysy. A co do mekonopsa ? siałem kiedyś (z nasion od naszej forumowej Kogry) ? nie wyszło z tego nic. W zeszłym roku kupiłem sadzonkę. Nawet zakwitł, ale znikł po zimie...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam wszystkich :wit
Ostatni dzień maja skończył się piękną pogodą, a czerwiec nie chciał być gorszy :D
Jadziu, wróciłam i walczę z trawą, bo przez te deszcze rozszalała się na całego! Rośnie w oczach! Byliny też wybujały, piwonie musiałam powiązać, żeby im kwiaty nie leżały na ziemi, a okropnie nie lubię tego robić!
Na tym zdjęciu też chaber, to samosiejki z wysianej w ubiegłym roku mieszanki dla pszczół, gdzie chabry były w różnych kolorach.
Azalie jeszcze się trzymają i pachną obłędnie, ale różaneczniki już zdecydowanie kończą.
Jak to zniknęły Ci kamasje? Pajęcznice są piękne, ale tylko białe.

Kasiu, miło mi powitać Cię w moim ogrodzie :wit
Rośliny w maju dostały taką ilość wody, że szaleją! Chwasty to były, są i będą, szkoda się nimi przejmować!
Roślina na ostatnim zdjęciu, to ciemiężyca czarna.

Loki, tr?jlisty mogłyby się u mnie pojawić, nie miałabym nic przeciwko :D
Irysy uwielbiam!
No, nie pocieszasz mnie swoimi doświadczeniami z mekonopsem!

Piwonie śpieszą się, bo w porównaniu z ubiegłym sezonem, są mocno spóźnione!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja pierwsza lilia i pierwszy liliowiec!
Obrazek

Obrazek

I jeszcze kilka irysków ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy i słonecznej niedzieli :wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu to chyba jednak nie wiciokrzew, bo w ogóle nie zawiązuje owoców jak inne i ma zupełnie inne listki.
Z tą kamasją to nie wiem, bo stare nie zakwitły wcale i może tam była biała, ale na pewno były dwie różne niebieskości. W tym roku kwitną od Lidzi i tak na pewno nie ma białej.
Piwonie tak się spieszą, że kupiona super odmiana Early Daybreak przekwitła nie wiem jak, bo najpierw pączek a nagle płatki na ziemi ;:223 Może dlatego, że to jej pierwsze kwitnienie.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiesz, wiele roślin, które u mnie znikają niemal natychmiastowo, cieszy oczy w forumowych ogrodach latami ? kwestia warunków glebowych, klimatycznych etc? Więc nie martw się o tego mekonopsa? To, że u mnie znikł niczym dzwonki czy goryczki, nie znaczy, że u Ciebie będzie tak samo.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Zrobił Ci sie Martusiu dubelek w poście możesz go łatwo usunąć .Irysy piękne dobrze ,ze mogę je obserwować u innych bo miejsca juz na prawdę mi brakuje.Niestety rośliny mocno się rozrastają .Oczywiście irysy można przesadzić to samo inne, jednak z różami jest inaczej mocno to odchorowują.No a niby gdzie miałabym je przesadzić jak wolnych miejsc brak :;230 .Fajnie mieć wielki teren bo można uskuteczniać zachciewajki . ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Ostatnio internet mi oszalał, czego efektem jest podwójny post.Podobno drzewo urosło na drodze od nadajnika do mojej anteny! Dzięki temu mam teraz światłowód i ma być super!

Marysiu, jeszcze raz obejrzałam Twoją kamasję, wydawało mi się, że jest biała!
Moja biała to raczej kremowa. Moje piwonie też nie mają szczęścia do pogody! Od rana gorąco i codziennie burza z ulewnym deszczem nie oszczędza ich kwiatów!

Loki, goryczki też nie chcą u mnie rosnąć, ale dzwonki brzoskwiniolistne mają się doskonale, to może jest szansa dla mekonopsa! Przywiozłam trochę ziemi z Walii, powinien to docenić!

Jadziu, nawet duży areał może nie wystarczyć jak się tylko ciągle coś dosadza ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie dzwonkom brzoskwiniolistnym najdłużej zajęła agonia, ale koniec końców też wypadły? Więc wiesz?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ale masz dużo i przepiekane rożne piwonie.
Wszystkie cudne. ;:63 ;:63
Wszystkie mi się podobają . ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Loki, nadzieja to najważniejsza cnota ogrodnika! Biorąc pod uwagę żywotność i długowieczność moich brzoskwiniolistnych - mam nadzieję!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu, dziękuję ;:196 Kilka z nich widziałam u Ciebie! Moje też przeważnie nienazwane stare odmiany.
Pogoda nie sprzyja kwiatom piwonii, ulewy je niszczą, a słońce przypala mokre płatki ;:145

Buckeye Belle
Obrazek

Festiva Maxima w tym roku ma wyjątkowo małe kwiaty
Obrazek

Bowl of Beauty
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To już tyle moich piwonii.
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu moje piwonie jeszcze nie wszystkie pączki otwarły, a dzwonki to w ogóle na starcie więc może ta pogoda sprzyja jednak roślinom. Po ostatnich nadmiernych deszczach burze nas omijają, a ja nie tęsknię za nimi :D
Piwonie masz śliczne a ta posting.php?mode=reply&f=2&t=116859 skojarzyła mi się z lodami waniliowymi! przecudna!
Ja mam ich sporo i wydawało mi się że sporo jednakowych, ale jak się przyjrzałam to jest różnica w budowie kwiatów. No i ten zapach ;:224
Miłej niedzieli! ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Podziwiam twoje piwonie .Masz dużo i wszystkie piękne. ;:63 ;:63
Dzwoneczki tez śliczności. ;:108 ;:108
dobrej niedzieli :D
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Trzymam za Twoje dzwonki kciuki? Tymczasem śliczności pokazujesz? Wielokolorowe trzykrotki? Fascynujące odmiany piwonii? Pięknie, pięknie?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Martusiu Piwonie uwielbiam a u Ciebie co jedna to piękniejsza ;:138 Buckeye Belle ;:167 nie posiadam,widziałam na zdjęciu w jednej ze szkółek jej kwiat był taki ciemniejszy niż na Twoim zdjęciu, czy ona ma taki kolor w rzeczywistości? Dzwonek brzoskwiniolistny u mnie sieje się na potęgę :D Szkoda że deszcze i wichury poniszczyły kwiaty, ale mimo to i tak jest na czym oko zawiesić ;:138 Piękne kwitnienia, pozdrawiam ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”