Moja Działka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja Działka
Witaj Edziu,u Ciebie mróz niszczył roślinki ,a u nas powódź i zaraz wszystko zacznie gnić ,po deszczach cały ogród trzeba pryskać,bo szara pleśń i inne grzybowe zaatakują rośliny ,a moje piwonie na pewno się pochorują ,dzisiaj woda weszła mi już do piwnicy i kotłowni ,dom obstawiony workami z ziemią i woda przekierowana ,po prostu serce się kraje jak u nas wygląda chociaż nie ma koło mnie rzeki ,ale ziemia nic już nie przyjmuje i pływamy i ogród też pływa ,a deszcz solidnie pada dalej ,pozdrawiam 

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
U mnie paczki już sa na rożnach , ale i mszyca i skoczek.
I codziennie pada.

I codziennie pada.

- ed04
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 5 mar 2017, o 14:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Już dawno mnie tu nie było, ale nawał pracy na działce i w domu i nie miałem kiedy przysiąść do zdjęć.
Wstawiam trochę zdjęć z ostatnich dni. Za nami masa roboty. Posadzone ponad 80 krzaków pomidorów, 20 kilka papryk i mnóstwo sadzonek kwiatów. Aksamitki, lewkonie, cynie, astry, lwie paszcze onętki i chyba jeszcze inne.

W tunelu już mam małe pomidorki, na gruncie na razie owocują tylko koktailowe Blue Pits. Pewnie dlatego że sporo czasu spędziły w tunelu wsadzone we wiadra.
Zioła mają się świetnie. Melisa i Oregano.

Trochę kwitnień

Bywały dni że mieliśmy taką zwariowaną pogodę. Zdjęcia zrobione w odstępie kilku sekund. Z jednej strony ostre słońce, z drugiej przetaczająca się z daleka burza.

Na koniec próby sfotografowania uroczych sąsiadów z naszej budki. Sikory bogatki, zrobione z ukrycia by nie stresować ptaków.

Ktoś mnie widzi?

No niestety pogoda w tym roku nas nie rozpieszcza.Alicja125 pisze:Współczuje tych przymrozków choc u mnie nie lepiej bo około 4 stopnie w nocy i pada. Szklarnia wspaniała ja nie mam szklarni, a mam dylemat co z nimi teraz robić bo w gruncie z nich nic nie będzie. Pozdrawiam.
Będzie dobrze, przynajmniej mam taką nadzieję.pela11 pisze:Edwardzie , ja wszystkie pomidory i paprykę wysadziłam w sobotę do gruntu i czekam na rezultat , zmrozi , czy nie
Muszę przyznać że tunel uratował sporo roślin w tym roku. U mnie ślimaków w tym sezonie zatrzęsienie.Bazyla pisze:Edwardzie witam i w pierwszych słowach współczuję strat, szczególnie w kwitnieniach owocowych drzewek. Na szczęście już, już połowa maja więc miejmy nadzieję, że po przymrozkach pozostało tylko wspomnienie.
U nas też zimno, ale jak do tej pory mrozik nie narobił u mnie szkód. Za to nie wiem jak poczynają sobie slimory bez żadnego nadzoru.
Dobrze, że masz ten tunel foliowy, to i jest miejsce na tymczasowe schronienie tego, co ma iść do gruntu. A widzę, że sporo tego.
Więc życzę dobrej pogody, ciepełka i dobrego dnia.
Odwiedziłem Twój wątek i czytałem co w was się dzieje. Współczuję.koziorozec pisze:Witaj Edziu,u Ciebie mróz niszczył roślinki ,a u nas powódź i zaraz wszystko zacznie gnić ,po deszczach cały ogród trzeba pryskać,bo szara pleśń i inne grzybowe zaatakują rośliny ,a moje piwonie na pewno się pochorują ,dzisiaj woda weszła mi już do piwnicy i kotłowni ,dom obstawiony workami z ziemią i woda przekierowana ,po prostu serce się kraje jak u nas wygląda chociaż nie ma koło mnie rzeki ,ale ziemia nic już nie przyjmuje i pływamy i ogród też pływa ,a deszcz solidnie pada dalej ,pozdrawiam
Mam to samo ślimaki i mszyce. Masakra.anabuko1 pisze:U mnie paczki już sa na rożnach , ale i mszyca i skoczek.![]()
I codziennie pada.
Wstawiam trochę zdjęć z ostatnich dni. Za nami masa roboty. Posadzone ponad 80 krzaków pomidorów, 20 kilka papryk i mnóstwo sadzonek kwiatów. Aksamitki, lewkonie, cynie, astry, lwie paszcze onętki i chyba jeszcze inne.

W tunelu już mam małe pomidorki, na gruncie na razie owocują tylko koktailowe Blue Pits. Pewnie dlatego że sporo czasu spędziły w tunelu wsadzone we wiadra.
Zioła mają się świetnie. Melisa i Oregano.

Trochę kwitnień

Bywały dni że mieliśmy taką zwariowaną pogodę. Zdjęcia zrobione w odstępie kilku sekund. Z jednej strony ostre słońce, z drugiej przetaczająca się z daleka burza.

Na koniec próby sfotografowania uroczych sąsiadów z naszej budki. Sikory bogatki, zrobione z ukrycia by nie stresować ptaków.

Ktoś mnie widzi?

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Pewnie, że widzę sikoreczkę
Jest tuż pod budką, tak ze dwa centymetry poniżej
W mojej budce niestety żadne ptaszyny nie zamieszkały
Pomidorki już dorodne, pomiędzy zdjęciami widać różnice na plus. A co powsadzałeś w rzędach pomiędzy pomidorami gruntowymi? Jakieś cebulki?

Pomidorki już dorodne, pomiędzy zdjęciami widać różnice na plus. A co powsadzałeś w rzędach pomiędzy pomidorami gruntowymi? Jakieś cebulki?
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Witaj Edwardzie
, no widać, że pracy wykonałeś sporo, pomidorków dużo, ładnie się prezentują
wszystko na działeczce uporządkowane, równiutkie
i lokatorów widzę masz 

- ed04
Bystre okoIwonka1 pisze:Pewnie, że widzę sikoreczkęJest tuż pod budką, tak ze dwa centymetry poniżej
W mojej budce niestety żadne ptaszyny nie zamieszkały
![]()

Jeszcze nie wszystko niestety, ale lokatorzy cieszą.iwona0042 pisze:Witaj Edwardzie, no widać, że pracy wykonałeś sporo, pomidorków dużo, ładnie się prezentują
wszystko na działeczce uporządkowane, równiutkie
i lokatorów widzę masz
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Edziu, sporo pracy za Tobą ale wrażenia ogromne
mam nadzieję, że już nigdy nie będzie zalanych pomidorów a te w wiaderkach dadzą obfite plony.
Podwyższone grządki też wspaniale się sprawdzą a sikory zamieszkają na stałe. 

- iwona0042
Chej Edwardzie, jak u Ciebie po przymrozkach?, ja z rana pojechałam zobaczyć, ale na szczęście nie było chyba u nas aż tak źle jak w innych rejonach województwa
-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Edziu,porządeczek masz super ,wszystko poniesione to dobra metoda przeciw zalaniu ,ja też mam w ogrodzie rabaty podniesione ,dzisiaj u mnie cały dzień padało ,już mi się przykrzy z tym deszczem ,najgorsze ,że ja nie nadrobię tych ogrodowych zaległości ,a pomocnika żadnego nie ma ,pozdrawiam i mam nadzieję ,ze przymrozek Ciebie ominął 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Ed ciekawa wiaderkowa plantacja w tunelu, czy przestawiasz te wiaderka jak pracujesz przy pomidorach w sezonie, bo dość ciasno stoją. Na zewnątrz w skrzyni też masz pomidory? Oj nie mogę się już doczekać sezonu pomidorowego
Obserwacje ptaszków to muzyka dla ogrodnika 

Zmałpowałam od Ciebie pomidory w wiadrach tylko ja sadziłam do donic.Trochę wkopałam donice pod folią.Pryskałam też pomidory mlekiem.Podlewałam gnojówką z mleczu teraz stoi z pokrzywy,ale jakoś nie jestem zadowolona z tych pomidorów. 

Witam...
przychodzę z rewizytą do Ciebie... i widzę, że bardzo ekologiczny masz ten swój kawałek zieleni... ładne orliki ... no faktycznie czasem słońce czasem deszcz...
pozdrawiam i będę zaglądał na poczynania...
przychodzę z rewizytą do Ciebie... i widzę, że bardzo ekologiczny masz ten swój kawałek zieleni... ładne orliki ... no faktycznie czasem słońce czasem deszcz...
- ed04
Zalanych pomidorów już mam serdecznie dość, sikorki mam co roku tyle że teraz zamieszkały w nowej budce.stasia_ogrod pisze:Edziu, sporo pracy za Tobą ale wrażenia ogromnemam nadzieję, że już nigdy nie będzie zalanych pomidorów a te w wiaderkach dadzą obfite plony.
![]()
![]()
Podwyższone grządki też wspaniale się sprawdzą a sikory zamieszkają na stałe.
Na szczęście bez strat, na działce było 0 stopni bez mrozu.iwona0042 pisze:Chej Edwardzie, jak u Ciebie po przymrozkach?, ja z rana pojechałam zobaczyć, ale na szczęście nie było chyba u nas aż tak źle jak w innych rejonach województwa
Dziękuję i również pozdrawiam, na szczęście przymrozku nie było.koziorozec pisze:Witaj Edziu,porządeczek masz super ,wszystko poniesione to dobra metoda przeciw zalaniu ,ja też mam w ogrodzie rabaty podniesione ,dzisiaj u mnie cały dzień padało ,już mi się przykrzy z tym deszczem ,najgorsze ,że ja nie nadrobię tych ogrodowych zaległości ,a pomocnika żadnego nie ma ,pozdrawiam i mam nadzieję ,ze przymrozek Ciebie ominął
Wiader nie można przestawiać. Moje wszystkie wiadra mają dziury na dnie i korzenie pomidorów przechodzą przez nie. Takie wyrywanie tych korzeni bardzo szkodzi pomidorom. W skrzyni rosną normalnie w ziemi.
A dlaczego jesteś niezadowolona?, kiepsko rosną czy coś innego?.danuta z pisze:Zmałpowałam od Ciebie pomidory w wiadrach tylko ja sadziłam do donic.Trochę wkopałam donice pod folią.Pryskałam też pomidory mlekiem.Podlewałam gnojówką z mleczu teraz stoi z pokrzywy,ale jakoś nie jestem zadowolona z tych pomidorów.
Staram się uprawiać ekologicznie najwięcej jak się da. Czasem niestety trzeba sięgnąć po mocniejsze argumenty. Pozdrawiam.M-30 pisze:Witam...
- ed04
- iwona0042
Edwardzie już takie duże masz pomidorki
, orliki maja ładny kolorek, a goździki kamienne pięknie kwitną