Kontrolowana dzikość

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kontrolowana dzikość

Post »

Elizabetka witam cie serdecznie :) Kurdybanka to u mnie na tony ale bardzo go lubię. Też marze tylko o ;:3
danuta z dr Różanski swietnie tłumaczy jego toksyczność - wydumaną a skoro sam stosuje to wie chyba co robi.
ela151 :shock: ooo żeby tak mnie chciał sie wysiewac i leżeć na sćieżce :)
plocczanka nawet dmucham te chmurzyska w twoją strone ale one uparcie stoja i spuszczają deszcz od tylu tygodni :)
Maska ciekawa historia o tych motylkach; ale dzielne i uparte :) kocham tą motylarnie..
koziorozec nie widzisz zdjęć mojego ogrodu ponieważ go jeszcze nie ma. :D To tylko ja zielono zakręcona uparłam się na własne warzywa uprawiane w chwastach i haszczach. A teraz uczę się o kwiatach i krzewach i mam niezły mętlik w głowie.
A co do żywokostu to poczytaj sobie dr Różańskiego, zmienisz zdanie :wink:
Drako tak to właśnie te alkaloidy pirolizydynowe :) do których się przyczepili... ale dr Różanski ma zdroworozsądkowe podejście do ziół i urzędasów. Tak właśnie jak mówisz ... umiar to jest to właściwe słowo.
A u mnie jak zwykle :wink: leje i leje bez końca. W ogrodzie cudnie bujna zieleń a kosaćce sprawiły mi wielką niespodzianke.
W tamtym roku jak robili przyłącze do nowej studni to kopara jeżdzila po nich tam i spowrote milion razy. A ja stwierdziłam że już pewnie nie ma co zbierac niech urzyznią glebę :wink: A tu masz....a będzie ich więcej, one chyba ze stali są :shock:
A ten ich cudny zapach rozjaśnił mi dzisiejszy ulewny dzień. Takie małe radostki :)

Obrazek

Obrazek
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj był bardzo upragniony dzien czyli taki bez deszczu i ze ;:3 wreszcie. Ja brodziłam po łące w wodzie po kostki i o to co znalazłam.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pamiętam takie brodzenie w wysokiej trawie po tatowej łące. ;:108 Także zrywałam wówczas polne kwiatki, robiłam bukieciki i nosiłam je mojej ukochanej babuni. ;:167
Dobrego tygodnia, Iguniu. ;:196
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Jaka piękna kompozycja kwiatków ;:138 Moje różane drzewo trochę ucierpiało, głównie przez nadgorliwość mojego Stasia . Trochę się gałęzi połamało i Gizelka uciierpiała , ale odbija . Za to ta druga ,różowa, nazwy nie znam , się panoszy :) :wit
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

plocczanka Mnie to jak widac też zostało z dzieciństwa aż do dzisiaj :D Lucynko wspaniałego pobytu w naturze jak sobie wymarzyłaś bo piekna pogoda :!:
karolacha Czyli Gizelka po prostu się odmładza co jest dobre na długą przyszłość :)

Wreszcie wiem że u mnie wiosna :roll: bo nie pada, gorąco i do tego ten piękny zapach dzikiego bzu z irysami w słońcu a jaśminu wieczorem.

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj duże koszenie trawy a w przerwach dopinguję się obrazkami róż bo przyszedł katalog.
Oczywiście kupiłabym wszystko ;:306 a tak serio to patrzę na trendy i nowości.
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I ja lubie zapach dzikiego bzu ;:173
Jasminowiec widzę tez ci juz kwitnie.
ciekawa jestem jakie nowe róże sobie wybierasz ??
Awatar użytkownika
ewaidc1198
200p
200p
Od: 21 cze 2006, o 13:11

Post »

Już jako dziecko bawiłam się z moimi kuzynkami w robienie soków z owoców dzikiego bzu i częstowanie ( na niby) nim gości. Hahaha! Uwielbiałyśmy go za ten głęboki cudny kolor. Wtedy myślałam, że to sok trujący. Dzisiaj nie ma opcji żeby nie zrobić syropu na kaszel z tych cudnych baldachów. A ten zapach , smak po prostu bajka :)
Z tą dzikością natury we wlasnym ogródku to i ja jakoś nie umiem walczyć. Zostawiam mnóstwo roslinek (tzw.chwastów) bo wszystkie je traktuje jak dar. Rzecz jasna taki,, ekologiczny bałagan" niektórych działkowych ,,purystów" mocno drażni. Aaaale.... w końcu to ja mam się tu dobrze czuć i odwiedzające mnie rozmaite żyjątka, ptaki i owady. czyż to nie jest cudnie kiedy od rana brzęczą trzmiele, rozmaite pszczoły, a do kwitnącego palibina czy budleji potrafi przylecieć do dwudziestu różnych motyli naraz? I te sierpniowe odwiedziny fruczaka gołąbka ...... Miło mieć wypielęgnowana działkę ale czy nie można trochę bardziej uwolnić na niej NATURĘ ? ;:168
Na działce! - PEŁNY ODLOT
Opowieści z mchu i paproci
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Gizelka się odmladza, w przyszłości pokaze co potrafi :;230
Ładnie u Ciebie , ja teżlubię zapach i kwiaty bzu, są takie delikatne :wink:
Moje Arboretum
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Iguniu, dziękuję ;:196 , było cudownie i będzie ciąg dalszy. :tan
Kocham zapach jaśminu, jednak nie mogę go mieć na działce, bo mojemu M wmówiono w dzieciństwie, że jaśmin zalatuje trupami i on w to uwierzył ;:145 ;:145 , i twierdzi, że taką woń wyczuwa. Przy czym z powonieniem ma od lat kłopoty, więc tak naprawdę nic nie czuje. ;:224
U sąsiadów kwitnie, więc go sobie wącham, a M twierdzi, że od sąsiadów zapach do nas nie dociera. ;:306 ;:306 Naiwny.
Dobrej pogody życzę i coraz piękniejszych kwitnień. ;:196 ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

Jaśminowego zapachu to ja Ci bardzo zazdroszczę! Uwielbiam. Do tego białe kwiaty to moje ulubione.

Śliczna jest ta twoja dzikość! I przepiękny bukiet z łąkowych kwiatów. Prawdziwy powiew wiosny... a może już lata? ;:63

Muszę się przy okazji pochwalić, że fasolka od Ciebie mi wykiełkowała. Mam nadzieję, że będzie miała piękne fasolki.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anabuko1 ja się delektuję na razie, taki wybór że nie potrafię wybrac bo jeszcze nie wiem co chce :wink: Czytam że u Austina zabiera 9lat czasu do wyhodowania róży i to wymaga 120 tys sadzonek. W listopadzie zbieraja nasiona i do lodowki na zimę. W styczniu sieją 350tys nasionek, z tego 15tys wiosną jest selekcjonowanych do dalszego testu. Sadzonki sa przesadzane do gruntu (field test) i w ciągu następnych 5 lat
są selekcjonowane te najlepsze. W fazie końcowej mają 7.5 tys róż z 10 matek-róż godnych uwagi. Potem decydują i zwykle z tych matek róż wybierają 3 lub 4 typy do sprzedaży jako nowe gatunki. Zastanawiam się tylko co oni robią z tymi pozostałymi tysiącami.... trafiają do nas? Czy je utylizują jakoś może?
ewaidc1198 U mnie natura jest totalnie uwolniona ;:306 (używając twojego określenia) bo nie mam zamiaru z nią walczyć. Ciesze się nia jej pieknem i zapachami :)
karolacha oj tak, zapachy i kolory to moja bajka:)
plocczanka życzę ci cudownych dni i nocy w twoim działkowym raju, teraz w te upały to coś wspaniałego i do tego masz szanse na jakiś konkretny odpoczynek w takim pięknym otoczeniu. Nalezy ci sie to stokrotnie :! ;:167
Pizza Ja z kolei tęsknie za pachnącą piwonią. U mnie fasolka (siana 2 razy bo ślimaki ja zjadły) zaczyna sie piąć..
Obrazek
Ta zawsze zaczyna kwitnąć jako pierwsza
Obrazek
krzewy też są cudne
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Bardzo ciekawe rzeczy piszesz o tych różach Austina . ;:108
Żylistek i lilie liczne. ;:167
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Iga, podoba mi się Twoja dzikość ,najpiękniejsza jest przecież naturalność ,rośliny doskonale potrafią się dostosować i dobrać do siebie i do terenu,a między naturalnością są Twoje wsadzone byliny i krzewy ,czy to nie może się podobać ,to musi się podobać ,pozdrawiam ;:168 Gorąc u mnie straszny ,pomidorki kończę sadzić ,ale ciężko mi to idzie.
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Igo bardzo lubię tę Twoją dzikośc. Firletka poszarpana zawsze przypomina mi lata dziecięce spędzone na wsi, gdzie ciocia miała łąki z cudnymi, polnymi kwiatami. Ten polny bukiet obłędny. Iryski faktycznie zrobiły wielką niespodziankę.
Pozdrawia serdecznie ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śliczny , strzępiasty jaśminowiec, takiego nie mam. Pytałas o krzewuszkę. Tak to piękna , wielgachna krzewuszka :) :wit
Moje Arboretum
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”