W ogrodzie Doroty cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W ogrodzie Doroty cz.10

Post »

Witaj Dorota,ogród bardzo masz kolorowy,orliki ,maki ,irysy ,czosnki tworzą przepiękną łąkę ,u mnie pada dzisiaj i znowu nie mogę być dłużej w ogrodzie ,niby byłam na chwilę ,ale przyszłam mokra ,do niczego to niepodobne ,do licha z taką pogodą ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dorotko :wit
Ale piekne iryski. ;:333
I te czosnki ;:215
A co to jest takiego innego, ślicznego na pierwszym zdjeciu ?
Pierwszy raz takiego kwiatka widzę. ;:173
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wczorajszy dzień lenia skończył się bardzo pozytywnie. Po ulewach, wyszło nieśmiało słoneczko, a mnie powróciła werwa. Zabrałam się za plewienie, trochę uprzątnęłam. Niby chwastów nie widać, ale po odsłonięciu liści, zagłębieniu się w rabatkę, chwaściorów ukrytych bardzo dużo. Sporo wiader dziadostwa wyniosłam na kompost, cały wór gwiazdnicy wyrzuciłam do kosza.
Dzisiaj jest przymusowy dzień siedzenia w domu, nocą tradycyjnie mocno padało, teraz z nieba kapie delikatna mżawka. Pójdę jedynie pootwierać foliaki, zajmę się domkiem i kuchnią.

Marta masz rację ogród wygląda jak kwiatowa łąka. Na jednej rabatce wysiałam mieszankę maków, widzę kiełkują jestem ciekawa ich kwitnienia. Deszcz nam nie odpuszcza, już go za dużo, kwiatuszki mają zniszczone płatki, kałuże stoją. Dość tego darmowego dobrobytu.

Aniu irysów mam sporo, bardzo je lubię, widzę że niektóre muszę odmłodzić, bo mają coraz mniej kwiatów. Czosnki rosną pierwszy sezon, tak w zeszłym roku mnie w Waszych ogrodach zachwyciły, że musiałam je mieć ;:306
Na pierwszym zdjęciu jest Krasnokwiat Katarzyny i ja widzę jego kwitnienie po raz pierwszy, dostałam w zeszłym roku tę cebulkę od koleżanki.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko, bardzo fajne irysy.
Czytam, że bardzo je lubisz. Ja do tej pory jakoś je omijałam szerokim łukiem, ale stwierdziłam, że mi się podobają i fajnie by wyglądały na rabatach. Mam zamiar ich trochę posadzić. A już myślałam, że żadna choroba forumowa mnie nie dopadnie :roll:
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Dorotko, w Twoim ogrodzie wcale nie widać tych deszczowych tygodni.
Irysy mają takie piękne, zdrowe liście! Moje szabelki wszystkie w brązowe kropki. Irysy ;:167 Tego od Mamy zaznacz, proszę, a jeśli możesz, to tego brązowego z białą plamą na dolnym płatku też;:196 Może któryś z moich Ci się spodoba?
Maki masz takie niskie, to może wymienimy się makówkami? Moje mają ok.170cm!
Mój oliwnik nadal nie kwitnie ;:145 jakiś inny jest, bo ma bardziej wydłużone liście.
Orliki szaleją i jeszcze palibin kwitnie!
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przebiegłam szybko po ogrodzie deszcz porządnie pada.

Wiolu bardzo lubię irysy, nie mam takich pięknych rarytasków z falbankami, może kiedyś zawitają do mojego ogrodu. Na razie rosną stare odmiany, te niezawodne. Czemu je omijasz łukiem, one naprawdę są ładne, jest w czym wybierać odmian od gromu. Sadź jak najszybciej ;:108

Marta bo przez nasze piaski woda przelatuje jak przez gąbkę. Roślinkom deszczyk służy, nie cierpią na brak suszy, latem będzie gorzej. Pokaż mi na pw który irys Ci się podoba, tego z ciemnymi płatkami pamiętam :lol: Jeżeli chodzi o brązowego z białym to muszę przeprosić ;:180 jest to zeszłoroczna nowość, ma nadal jedno kłącze, nie ma co dzielić, ale jak poczekasz cierpliwie to na pewno się podzielę.
Maki mam niskie, to chyba przez moją marną ziemię, spokojnie się podzielę makówkami. Widzę, że one bardzo się rozsiały, aż za bardzo, a bylinowego maka to każdej wiosny tępię, jest za bardzo ekspansywny.
Oliwnik każdego roku kwitnie, jego zapach słodkawy aż korci w nosie, pszczoły go oblatują całymi rodzinkami.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

U nas też pada. To już jest nie do wytrzymania.
Co do irysów to u mojej babci rosły takie blado żółte i mi jako dziecku jakoś się nie podobały. Potem zostało mi w głowie, że jak irysy, to pewnie brzydkie i nie ciągnęło mnie w ogóle do nich. Na forum odkryłam jakie mogą być piękne i kolorystycznie też można dobrać sobie takie, które najbardziej się podobają. :D
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Wisteria i złotokap, niby kwiaty podobne, a jakże przez barwę różne. Wisteria taka spokojna (niby), a złotokap aż kapie od bogactwa ;:138
Iryski piękne, nawet jednego variegatę dojrzałam ;:oj I tak pięknie wstrzeliłaś się ze zdjęciami w słoneczko, że aż nie chce się wierzyć, że wody macie przesyt. Czosneczki uwielbiam, tak dostojnie bujają się nad rabatami ;:63
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Cudne zdjęcia i piękne kwitnienia. ;:138 Twój ogród w ogóle nie zniszczony przez ulewy; w deszczowej pogodzie to piaskowe podłoże
górą :)
A co to za rarytas niebieski drugi od góry po lewej stronie?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu mnie też deszcz powoli wkurza, taka pogoda tak mnie zmęczyła, że na dwie godziny kimnęłam sobie na fotelu. Nie rozumiem jak tak można bezczynnie leniuchować, ileż w tym czasie mogłabym prac ogrodowych wykonać, a tu pada, pada, pada ;:222
Też pamiętam irysy o żółtym kolorze, chyba rosły w każdym ogródku, ja kocham każde kwiaty więc mnie się podobały. Pierwsze sadzonki innych kolorów przyniosła moja mama z wystawy i sprzedaży przy krakowskim ogrodzie botanicznym. Pamiętam, takie ciężkie siaty wtedy miała, aż dziw, że doszła. To było prawie 30 lat temu, irysy są ze mną do tej pory, przenosiłam je dwukrotnie z działek. Odmian teraz ogrom, ostatnio kupowałam sadzonki przez internet jestem z zakupów u nich bardzo zadowolona, po roku kwitną, jak na razie nie ma pomyłek.

Iwonko niby kwiaty podobne, ale bardzo różnią się ;:306 mają dla mnie jedynie styl akacjowy.
Irys variegata ma ciekawe liście, natomiast kwiaty nie powalają, są takie byle jakie ;:306 osoba od której dostałam sadzonkę od razu powiedziała, że ma tego irysa tylko dla efektu liści, bo kwiaty nieciekawe.
Wody naprawdę mamy już dość, myślałam że posadzę krwiściąg od Ciebie i nie dałam rady, normalnie chmury zwariowały ;:219
Czosnki mam pierwszy sezon, są śliczne.

Igo zdjęć mam bardzo dużo, więc je pokazuję, teraz mam przerwę od prac ogrodowych to nadrabiam zaległości forumowe. Jak tylko wyjdzie słoneczko to zmykam na całe dnie do ogrodu. W deszczowe bezwietrzne dni ogród fajnie wygląda, a jak wieje wszystko jest powywracane, bo piaski nie utrzymują ciężkich roślin, muszą one mieć porządne kołki i podwiązki :;230
Roślinka o którą pytasz to miecznica wąskolistna, niska bylinka na skalniaki, rozsiewa się jak zwariowana, tępię sadzonki.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Obrazek

Dorotko cudowna fotka, mam ten bez przepięknie pachnie a irys bajeczny.
Masz sporo już kwitnących roślin.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko, z tego co widać na załączonych obrazkach, nadmiar wody z nieba nie przeszkadza Twoim roślinkom barwić ogrodu pięknymi kwiatami. ;:138
Widzę odmianowe orliki, które ślicznie kwitną, ;:63 a moje odmianowe sobie gdzieś poszły. ;:7
Śliczne irysy przyciągają wzrok, chabry, maki, czosnki, krzewuszki..... wszystkie śliczności. ;:138 ;:138
A już największe wrażenie robi Krasnokwiat Katarzyny. ;:215 Prawdziwe cudeńko! ;:111
Dużo ;:3 ;:3 ;:3 życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślałam, że deszcz nam w końcu odpuścił, wyszłam do ogrodu, chciałam poplewić, ale nie da się jest za mokro. Jedną rabatkę tylko musowo oczyściłam, ona schowana za tujami na nią rozsypuję każdego roku skoszoną trawę. Po kilku latach ziemię mam w tym miejscu bardzo fajną, sypką. Przygotowałam rabatkę pod ogórki japońskie, mam sadzonki je poprowadzę w pionie, wczoraj wypatrzyłam super pomysł z wykorzystaniem drewnianej palety, mam takową więc wypróbuję.
Przesadziłam mój ceglasty dzielżan, nie wiem co im na mojej ziemi nie pasuje, giną po zimach, a miałam takie ładne duże kępki.
Posadziłam też krwiściąg od Iwonki.
Posiałam kolejną torebkę nasion fasolki szparagowej, sieję różne odmiany w odstępach czasu, aby mieć dłuższy czas zbiory, bardzo lubimy fasolkę pod każdą postacią. Właśnie teraz gotuję pyszną zupkę z fasolką szparagową, mam jeszcze kilka woreczków zamrożone i przed nowym sezonem trzeba ją zjeść.
Wracając do deszczu, rano nie padało, a teraz tradycyjnie pada, czyli dzień jak co dzień ;:174

Aniu masz rację to zdjęcie mi wyszło, teraz widzę jak ładnie roślinki się dopasowały kolorystycznie. Łapmy chwilę bo za moment tego widoku nie będzie, pozostaną jedynie zdjęcia.
Kwitnie bardzo dużo roślin, teraz królują irysy i maki.

Lucynko na piaski każda ilość opadów wskazana, wody ciągle mało. Ja mówię jak na razie dość, jak tak dalej będzie to mi trafi truskawki, dostaną grzyba i nie będzie czym się delektować.
Jeden orlik odmianowy bordowy już w pierwszym roku po posadzeniu trafiło.
Dziękuję za pochwałę mojego kwiecia czy domowego, czy ogrodowego ;:196
Słoneczko oby przyszło jak najszybciej już mam dość nieba zachmurzonego, kapiącego.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj ,u mnie dalej pada ,ślimaki mnie zjedzą ,a cała reszta się pochoruje ,pięknie u Ciebie kwitną irysy ,czosnki, goździki ,gdyby jeszcze zaświeciło słoneczko to byłby raj dla nas i naszych roślinek ,ja już nie mogę wytrzymać tego deszczu ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko witaj! czytam że przycięłaś tawułki po kwitnieniu, ale moje jeszcze nie kwitną i pewnie to były tawuły? a i ta dopiero w pełnym rozkwicie. Wydaje mi się że moja glicynia ma trochę inne kwiaty całe lila, ale może tylko mi się wydaje, jestem szczęśliwa że wreszcie zaczęła kwitnąć ale i muszę jej zrobić podporę...a to nie jest proste :D
Ogród prześlicznie kolorowy, irysy przepięknie kwitną, u mnie jakoś rozwlekły się w kwitnieniu ale może i lepiej. Te wysokie nie odnawiam to raz kwitną a raz nie ;:222 W tym roku po kwitnieniu chce trochę rozdać, a resztę posadzę na ziemie odzyskaną bo tam lżejsza gleba. Jakby co... to u mnie dzisiaj też co chwilę siąpi! ;:14
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”