Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.18
Ashllyn pomidorki są bardzo rachityczne ogólnie wyglądają na niedożywione, czy Ty je czymś nawoziłaś?
sa20sa braki magnezu te plamy już nie znikną.
sa20sa braki magnezu te plamy już nie znikną.
Pozdrawiam. Jacek 

-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 maja 2019, o 15:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W takim razie wszystko ok. Pierwszy oprysk w stężeniu 0.5% poleciał tydzień temu i drugi wczoraj.
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
sa20sa,
Jakim preparatem opryski robiłeś ?
Jakim preparatem opryski robiłeś ?
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 maja 2019, o 15:28
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio./ mod.jokaer
Siarczanem magnezu 16%
Siarczanem magnezu 16%
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20

Pamiętaj, istotne jest, by przed opryskiem liście były suche i aby po oprysku preparat zdążył wyschnąć

Pozdrawiam, Mirek
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
U mnie też niedobór magnezu? Tylko nie wiem skąd bo badania niby ok - no chyba że to jeszcze szok o przesadzeniu i wina pogody.

A tu badania:

Działać z tym czy czekać jak będą wyglądać nowe liście?
Kiedyś czytałem że na niedobory magnezu może mieć wpływ nawet zbyt wysokie zróżnicowanie w naświetleniu.
Dzięki za pomoc.

A tu badania:

Działać z tym czy czekać jak będą wyglądać nowe liście?
Kiedyś czytałem że na niedobory magnezu może mieć wpływ nawet zbyt wysokie zróżnicowanie w naświetleniu.
Dzięki za pomoc.
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Masz za duży stosunek magnezu do potasu i z stąd te plamy na liściach, także jest za wysokie pH.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Brakuje też 2/3 azotu, przekroczony magnez i fosfor i to dużo.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 maja 2019, o 22:38
Witajcie
Mam taki problem. Posadziłem pomidory koktajlowe na balkonie w takich dużych doniczkach które mają na dnie komorę nawadniającą ( jakoś tak to się nazywa). Podlewałem pomidory normalnie ale również wlewałem wodę w te komory. Wszystko było fajnie, ładnie rosły, mają około 120 cm ale od około tygodnia zauważyłem że coś dzieje się z nimi niedobrego. Prawdopodobnie je przelałem i podtopiłem korzenie. Liście jakby schły i mają plamy. Na zdjęciach które tutaj forumowicze wstawiają doszedłem do wniosku że to zbyt duża ilość wody. Ściągnąłem dzisiaj całą wodę z tych dolnych komór i nie podlewałem ich już drugi dzień.
Chciałbym się dowiedzieć czy te pomidorki jeszcze się odbudują?
Pozdrawiam
Mam taki problem. Posadziłem pomidory koktajlowe na balkonie w takich dużych doniczkach które mają na dnie komorę nawadniającą ( jakoś tak to się nazywa). Podlewałem pomidory normalnie ale również wlewałem wodę w te komory. Wszystko było fajnie, ładnie rosły, mają około 120 cm ale od około tygodnia zauważyłem że coś dzieje się z nimi niedobrego. Prawdopodobnie je przelałem i podtopiłem korzenie. Liście jakby schły i mają plamy. Na zdjęciach które tutaj forumowicze wstawiają doszedłem do wniosku że to zbyt duża ilość wody. Ściągnąłem dzisiaj całą wodę z tych dolnych komór i nie podlewałem ich już drugi dzień.
Chciałbym się dowiedzieć czy te pomidorki jeszcze się odbudują?
Pozdrawiam
- majmaj
- 200p
Azot uzupełniany był wiosna saletra amonowa.kaLo pisze:Brakuje też 2/3 azotu, przekroczony magnez i fosfor i to dużo.
Z pH jakoś będę walczył na jesień. Co ciekawe ta ziemia prawie nigdy nie była nawożona.
Pogoda się poprawiła i tak jak by niedobory znikły w jakimś stopniu.
Badanie gleby 2019:
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Z takim pH można sobie poradzić za pomocą kwasku cytrynowego.
Wcześniej ktoś mnie pytał jak dostarczyć tlen do zalanych korzeni. Pewnie zabrzmi to dziwnie Ale trzeba podlać roztworem wody i nadtlenku wodoru. Zrobić dziurki przy krzaki i wlać miksturę.
Wcześniej ktoś mnie pytał jak dostarczyć tlen do zalanych korzeni. Pewnie zabrzmi to dziwnie Ale trzeba podlać roztworem wody i nadtlenku wodoru. Zrobić dziurki przy krzaki i wlać miksturę.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- majmaj
- 200p
Jeśli możesz napisz jak zrobić to kwaskiem, ja myślałem o torfie.
Badanie gleby 2019:
Witam!
Mam za dużo azotu w podłożu głównie formy amonowej (obornik) i typowe zwijanie liści w rulon, stosuje intensywne płukanie czystą wodą ale nic nie daje, większych dawek wody już nie mogę dać bo przeleję korzenie. Czy można jakoś zobojętnić ten azot?
Mam za dużo azotu w podłożu głównie formy amonowej (obornik) i typowe zwijanie liści w rulon, stosuje intensywne płukanie czystą wodą ale nic nie daje, większych dawek wody już nie mogę dać bo przeleję korzenie. Czy można jakoś zobojętnić ten azot?
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Jeśli chodzi o podlewanie z kwasem cytrynowym to podobno Kozula pisała o łyżce na konewkę 10l, pytanie jeszcze czym podlewamy, jak woda ze studni to może mieć dużo wapnia i znacząco podnosić pH.
A azot to chyba objawy same miną jak ruszy owocowanie, ciężko się go pozbyć inaczej niż wypłukując.
A azot to chyba objawy same miną jak ruszy owocowanie, ciężko się go pozbyć inaczej niż wypłukując.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- majmaj
- 200p
Wodą z studni podlewam. Muszę sprawdzić jakie ma pH.
Badanie gleby 2019: