Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
- majmaj
- 200p
- Od: 20 kwie 2017, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili/ odmiany-jak pielęgnować cz.8
U mnie te same objawy a niczego im nie brak.
Badanie gleby 2019:
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
pH?7,64 ** g NaCl/l?0,15 ** N-NO3?23 ** P?319 ** K?226 ** Ca?2029 ** Mg?225 ** Cl?< 10 ** N-NH4?20,1
o kurcze a to ciekawe ... ja myslałam ,że to przez brak czegoś . Sprawdze ile ma czego ale szału raczej nie było...
Hej
Obserwuję prognozę pogodę i wygląda że temperatura nie będzie już spadać poniżej 6* w nocy. Jaka jest graniczna temperatura dla papryk powodująca śmierć rośliny ? Czy 4-5 * w nocy nie zabije mi sadzonek ?
Obserwuję prognozę pogodę i wygląda że temperatura nie będzie już spadać poniżej 6* w nocy. Jaka jest graniczna temperatura dla papryk powodująca śmierć rośliny ? Czy 4-5 * w nocy nie zabije mi sadzonek ?
Kiedyś gdzieś czytałem, że umiera przy okolicach 0, ale wzrost zatrzymuje się już przy spadku poniżej 10*. Ale może ktoś z większym doświadczeniem ma pewniejsze informacje 

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Trzeba pamiętać, że mimo iż temoperatury za dni i w nocy są teoretycznie wyższe, to w praktyce to gleba musi się nagrzać. Póki nie będzie kilku pod rzad dni słonecznych, to nie ma co myśleć by wysadzać papryki.
Papryka potrzebuje wyższej temperatury niż pomidor, bo przestaje rosnąć już przy tych 13-14st. Także czekamy na 2-3 ciepłe dni i prognoze nie zapowiadające przymrozków, a najlepiej by nie spadała w nocy do tych 6st w uprawie w otwartym gruncie, pod warunkiem, że będą towarzyszyć temu jakieś dni słoneczne, by rekompensowały te chłodniejsze noce.
Papryka potrzebuje wyższej temperatury niż pomidor, bo przestaje rosnąć już przy tych 13-14st. Także czekamy na 2-3 ciepłe dni i prognoze nie zapowiadające przymrozków, a najlepiej by nie spadała w nocy do tych 6st w uprawie w otwartym gruncie, pod warunkiem, że będą towarzyszyć temu jakieś dni słoneczne, by rekompensowały te chłodniejsze noce.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 cze 2018, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- majmaj
- 200p
Wszystko powoli ale do przodu 

Habanero Red:

Habanero Red:

Badanie gleby 2019:
-
- 50p
- Od: 22 lut 2018, o 18:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pytanie laika.
Tak jak z pomidorami już się ogarniam tak z ostrą papryką jeszcze nie miałam do czynienia. W tym roku posiałam nasiona habanero red wyjęte z owoców w marcu razem że słodkimi. Zdaje sobie sprawę że za późno. Najwyżej zbiory będę miała jesienią w domu.
Podpowiedzcie mi poproszę jakie odmiany wybrać na przyszły rok. Gdy przeglądałam forum wszystkie sa ładne. Szczególnie owoce. Jednak potrzebuję podpowiedzi od praktyków.
Zależy mi by papryki były niewielkie i zwarte jeśli chodzi o krzaki. Jeśli chodzi o kolor czy kształt owoców jest to dla mnie mniej istotne. Chciałabym by oprócz zastosowań kulinarnych były po prostu ozdobne bo planuje je w doniczkach na tarasie obok kwiatów.
Jeśli ktoś będzie miał do odsprzedania nasiona z tegorocznego zbioru to też się uśmiecham... mniejsze ryzyko niż że sklepowymi

Podpowiedzcie mi poproszę jakie odmiany wybrać na przyszły rok. Gdy przeglądałam forum wszystkie sa ładne. Szczególnie owoce. Jednak potrzebuję podpowiedzi od praktyków.
Zależy mi by papryki były niewielkie i zwarte jeśli chodzi o krzaki. Jeśli chodzi o kolor czy kształt owoców jest to dla mnie mniej istotne. Chciałabym by oprócz zastosowań kulinarnych były po prostu ozdobne bo planuje je w doniczkach na tarasie obok kwiatów.
Jeśli ktoś będzie miał do odsprzedania nasiona z tegorocznego zbioru to też się uśmiecham... mniejsze ryzyko niż że sklepowymi

- Bala
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 kwie 2019, o 08:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja nie pomogę, za mało wiem. Moje habanero i super hoty mają już owoce. Te średnio ostre to już nawet usmażyłem. Ostre siałem w styczniu.

...w życiu nigdy nie wiadomo,czy to oaza,czy fatamorgana...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 cze 2016, o 15:24
Mam pytanie - moja przezimowana papryczka Santa Fe Grande od pewnego czasu dziwnie wygląda. Trwa to już 3-4 tygodnie. Liści nie gubi, owoce rosną. Ewidentnie jednak czegoś jej brakuje lub czegoś ma w nadmiarze. Liście wyglądają na chore i są jakby mniejsze niż powinny. Proszę zdiagnozujcie co może być przyczyną.

- majmaj
- 200p
A to nie przędziorki? Pokaż zdj od spodu z powiększeniem.
Badanie gleby 2019:
- majmaj
- 200p
Sprawdź pod lupa czy nic nie ma tam.
Ale to chyba jakieś niedobory,ja nie pomogę niestety.
Ale to chyba jakieś niedobory,ja nie pomogę niestety.
Badanie gleby 2019:
papryczki Chili opadanie kwiatów wraz z ogonkami
Witam Wasz wszystkich serdecznie, jestem tu nowy.
Panie i Panowie mam pewien problem z hodowlą papryczek chili. Papayczki hoduję w doniczkach na parapecie. Wszystko jest ok., ogarnąłem nawożenie oraz odpowiednie podlewanie, roślinki ładne duże, jednak mam problem z samymi kwiatami.
Jak się pojawiają i otworzą to oczywiście "zapylam" palcem gmyrając w środku kwiata (na palcu zostaje pyłek) po jakimś czasie kwiaty żółkną, więdną i niestety ale odpadają wraz z ogonkiem.
Pytanie co robię nie tak? (już 4 sztuki takich kwiatów mi odpadło, papryczki są z tego roku (wysiew marzec) nie ma pleśni, robaków, wydają się być zdrowe. Ale dlaczego nie chcą zaowocować ? Z góry Wam bardzo dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.
Panie i Panowie mam pewien problem z hodowlą papryczek chili. Papayczki hoduję w doniczkach na parapecie. Wszystko jest ok., ogarnąłem nawożenie oraz odpowiednie podlewanie, roślinki ładne duże, jednak mam problem z samymi kwiatami.

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 14 cze 2016, o 15:24
Oglądałem dokładnie przez mocno zbliżającą soczewicę. Żadnych form życia nie zaobserwowalemmajmaj pisze:Sprawdź pod lupa czy nic nie ma tam.